Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17.00
”Säkra villkor för snus och nikotinportioner”

”Säkra villkor för snus och nikotinportioner”

Inför en egen reglering för nikotinportioner kring tillverkning, innehåll, kontroll och exempelvis skatt, baserat på skaderisk utifrån ett hälsoperspektiv. Så lyder uppmaningen från Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget, i en debattartikel i NWT.


I debattartikeln lyfter Markus Lindblad fram snuset som inte bara en svensk symbol: det räddar också svenska liv. Tobaksbruket i Sverige är i nivå med EU-snittet men snusets ställning i landet gör att de rökningsrelaterade skadorna är lägre.

När nu snuset utsätts för konkurrens av nya produkter är det också viktigt med ny reglering, skriver Markus Lindblad:

”Så kallade nikotinportioner innehåller inte tobak utan istället växtfibrer, smakämnen och tillsatt nikotin vilka inte räknas som livsmedel och därmed är okontrollerade. Dessa behöver regleras då portionerna kan vara hur starka eller farliga som helst och innehålla ingredienser utom kontroll. Vi ser också att det kommer allt fler produkter från utlandet, där man inte har samma traditioner eller förståelse kring snus som i Sverige.”

Markus Lindblad hänvisar till den nya standard som Svenska Institutet för Standarder, SIS, har tagit fram för rekommendationer kring tobaksfria orala nikotinprodukter:

”Dessa begränsningar är bra eftersom starkare produkter och oklara ingredienser kan vara mycket skadliga för konsumenten”

Regeringen har tillsatt en utredning kring tobaksfrågor där man bland annat analyserar och ska ta ställning till hur tobaksfria nikotinprodukter bör regleras.

”Vi uppmanar utredningen och regeringen att införa en egen reglering för nikotinportioner kring tillverkning, innehåll, kontroll och exempelvis skatt, baserat på skaderisk utifrån ett hälsoperspektiv jämfört med cigaretter och rökning”, skriver Markus Lindblad. ”Att införa SIS-standarden är ett bra steg i att definiera produkten, begränsa dess skadeverkningar och göra nikotinportioner mer harmoniserade mot det traditionella snuset men utan att blanda ihop dem.

Hela debattartikeln finns att läsa här


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.