Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Så snusar svenskarna på midsommar – 2013-2017

Så snusar svenskarna på midsommar: 2013-2017

Djupdykning i svenskarnas midsommarsnus. Läs mer här

Veckan innan midsommar är det mycket som ska hinnas med. Sillen ska läggas in, potatisen ska tvättas, snapsen ska provsmakas och snuset ska inhandlas. Men vilka smaker på snuset är det som efterfrågas till midsommarbordet? Snusbolaget har varit nere i arkivet för att ta reda på detta.

Vi har tagit en titt på vilka smaker som dominerat midsommarsnuset de senaste fem åren. Vi kan se en hel del likheter men även några oväntade snussmaker. Sammantaget kan vi enkelt se att midsommartider verkar framhäva sötsuget hos snusaren.

2013
Sommaren 2013 var, förutom varm och solig, en sommar då anis och vanilj dominerade i dosorna. Den klassiska midsommarlunchen hägrade här, svenskarna ville ha sillunch och grillat på kvällen, med anis- och vaniljsnus till sin nubbe.

2014
Strax innan midsommar 2014 kunde man se en ökad efterfrågan på grillmarinader och kryddkorv. Sillens försäljning låg på samma nivå som året innan. Svenskarna ville helt enkelt ha lite mer smak på sitt midsommarbord. Kanske var det också därför snusaromer som Lavendel, enbär, citrus, hjortron & kardemumma kunde doftas i snusdosorna.

Så snusar svenskarna på midsommar – 2013-2017

Tre populära smaker från 2013 till 2015.

2015
Svenskarna handlade bland annat 6 639 000 liter öl, 4 912 999 liter vin, 117 000 okryddat brännvin och 148 000 liter kryddat brännvin under midsommarveckan 2015. Därför är det kanske inte så konstigt att just whiskysnus var en storsäljare här. För den mer sötsugne kunde vi också se en uppåttrend för smaker som hallon och jordgubb.

2016
Även om man kan tro att chiapuddingen, gojibären, alg-gröten och surdegslimpan skulle hitta till midsommarbordet 2016 blev detta inte fallet. Svenskarna gillar det de alltid haft på midsommarbordet. En trend 2016 var ekologiska produkter. Även alkoholfritt öl och vin kunde skymtas i en ishink bredvid ett fat med prinskorvar. På snusfronten såg vi en ökad trend för snus med riktigt höga nikotinhalter. Är det möjligtvis personerna som håller sig ifrån alkoholen men som fortfarande behöver något starkt?

I en undersökning som gjordes 2016, av Corren, röstade svenskarna fram jordgubbarna som det viktigaste att ha på midsommarbordet. Det kan vara svaret på varför hallon & jordgubbssmak på snuset verkade hålla i sig även detta år.

Så snusar svenskarna på midsommar – 2013-2017


Snus med hallon- och jordgubssmak har varit populärt tre år i rad.

2017
Det är lite tidigt för oss att säga vad som kommer stå på ditt midsommarbord i år. Redaktionen på Snusjournalen gissar dock på att silltårtan tar fart ordentligt hos gemene man och att vi plockar upp en och annan IPA, EPA, eller Ale från något lokalt bryggeri i ishinken. Men nog med spekulationer, det vi kan se är att både trenden med mycket nikotin och hallon & jordgubb håller i sig även i år.

Vi kan enkelt summera de senaste fem åren i sötmans tecken. Hallon & Jordgubb blir svenska folkets midsommarvinnare här med tre år i rad på topplistan. Kanske har det blivit en tradition som kommer hålla i sig även nästa midsommar.

Hur gör ni själva? Snusar ni sötare snus när midsommar knackar på dörren eller går ni emot trenderna? Vilket snus är självklart på just ditt midsommarbord?De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.