Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17:00
På Snusarnas Sida – del 2: Globalt

På Snusarnas Sida – del 2: Globalt

Del 2 i Atakan Befrits text om skadereducerande nikotin. I den här tvådelade artikeln kan du läsa mer om hans och alla snusares utmaningar, både i Sverige och globalt.

Anti-snusforskning från Sverige

Det är i princip omöjligt att skilja på den svenska situationen och det globala perspektivet på snus och snusliknande produkter. Det globala perspektivet har ändå sin grund i situationen i Sverige.

USA är en jättestor bidragande aktör till den globala problematiken och de medverkar aktivt till produktion och spridning av okunskap. Men USA bleknar ändå i jämförelse med lilla Sverige. Den antikunskap som USA stödjer med miljardbelopp varje år har sin intellektuella grund och ”vetenskapliga” bas i anti-snusforskning från Sverige.

300 miljoner snusare

Det finns idag ca 1,4 miljarder tobaksanvändare. Av dessa röker 1,1 miljarder och resten använder olika former av rökfria produkter. Japp, du läste rätt! Det finns nästan två miljoner i Skandinavien som använder i princip ofarligt snus eller snus-analoga produkter, och det finns närmare 300 miljoner globalt som huvudsakligen använder skitfarliga snus-men-inte-riktigt-produkter.

Kunskapen globalt om svenskt snus och svenskt snushantverk har alltså inte bara en jättestor möjlig positiv inverkan för över en miljard som röker, utan även för 300 miljoner människor i huvudsakligen Asien och Afrika. Där används alltså skitfarliga rökfria produkter helt i onödan.

Det går alldeles utmärkt att tillverka fullgoda produkter som är säkra att använda, minst lika billigt som de skitfarliga produkterna de istället använder idag. I princip hela felet ligger i brist på kunskap tack vare locket-på-attityd och struts-mentalitet. Eller rättare sagt: huvudet-långt-som-fan-ner-i-sanden-mentalitet.

På Snusarnas Sida – del 2: Globalt


En del av gänget som arbetar med skadereducerande nikotin.

På sensommaren var jag och Bengt Wiberg från #EUforSnus på en framläggning av en KI-forskare på Danderyds Sjukhus. Där sades bland annat att det enda som det är legitimt att forska på är hälsoskillnaderna mellan rökare och icke rökare, samt mellan snusare och icke snusare. Man får alltså absolut inte forska på skillnaden mellan rökning och snus.

Samme person sade även att det var synd att man inte kan ”stjärnmärka” personer, organisationer och forskare som är positiva till skademinimering1 – rimligen med den önskade effekten att forskare som vill lära sig mer om snus och skademinimering uppmanas att bortse helt från allt dessa ”stjärnmärkta” säger och producerar. Då allt de säger och gör är ”dåligt”, ”fult” och oetiskt. Vad som är fakta och inte fakta är alltså inte intressant.

Rökfri tobak förbjuds

I Indien är man 1,3 miljarder människor totalt och man har 200 miljoner användare av farligt snus (fortfarande mycket mindre farligt än att röka förstås, mycket mindre) samt över 100 miljoner rökare.

Där är man även, med stöd från Sverige och USA, i full schwung med att förbjuda alla rökfria varianter av tobak så att man kan vara riktigt säker på att bara skatteinbringande cigaretter och bidi (handrullad liten tobakscigarett) finns tillgängligt. Antingen hoppas man att alla 200 miljoner ska sluta med muntobak cold turkey eller så räknar man kallt med att dra in så mycket stålar som möjligt till stadskassan. Det är ju också ett sätt att lösa problem på…

Snus betraktas som heroin

På Nya Zeeland har man valt en annan väg. Där är det nu möjligt att köpa snus på nätet och rimligen snart i butik. Det är fantastiskt positivt förstås, för dem alltså. Nya Zeeländarna är å andra sidan bara hälften så många som vi är i Sverige, så det stora värdet för global hälsa ligger egentligen i att de får stöd från oss i Sverige med att verkligen berätta hur det ligger till för länderna i den närmaste omgivningen.

På Snusarnas Sida – del 2: Globalt


På Nya Zeeland är det nu möjligt att köpa snus på nätet!

I deras hörn av jorden bor totalt 4 miljarder människor i dagsläget. Det är ganska många om man jämför med en miljard i Amerika, en miljard i större Europa och en miljard i Afrika. Till exempel vore bättre information till Australien jättebra. I Australien är snus (med grund i info från Sverige förstås) fortfarande superförbjudet och betraktat som ett hot i stil med heroin (eftersom man säger att det är lika beroendeframkallande).

Indonesien kan behöva lite vettig information de med. De har 270 miljoner invånare och 76% av de vuxna männen röker2. Eller Filippinerna med 107 miljoner invånare och 43% av vuxna män och 9% av vuxna kvinnor som röker (snus är dock tillåtet där, bara man inte säger något till någon om det). Kanske Pakistan med 200 miljoner invånare där 41% av de vuxna männen röker och ytterligare 7,7% använder alldeles extra skitfarliga snus-liknande produkter.

Till sist

Jag kan egentligen skriva hur långt som helst om det här, men jag inser att mer än det här orkar man rimligen inte läsa som en introduktion till vad jag och mina aktivistkompisar runt om i världen sysslar med.

Men i nästa text tänkte jag antingen gå in mer på djupet kring frågor om skademinimering runt om i världen, eller prata mer om nya lagförslag i Sverige och Norden. Kanske en riktig djupdykning i Sveriges negativa hantering av snus på internationell nivå. Vi får se vad det blir helt enkelt.

I alla fall – Tack för din tid och ha en riktigt bra dag!

/Atakan (Erik) Befrits

Vad tycker ni läsare? Vill ni veta något särskilt i nästa text? Kommentera gärna nedanför.


Vill du hjälpa till?

NNA Sweden, EUforSnus och andra forum vill alltid bli fler och vi behöver definitivt fler organiserade konsumenter som tycker det vi gör är viktigt nog att donera lite tid eller pengar till. Om det låter intressant kan du mejla mig på: ab@nnasweden.org

Om du är aktiv på sociala medier kan du också gå in på hashtaggen #EUforSnus och göra din röst hörd. Eller bara läsa mer om ämnet!

Källor

  1. https://www.youtube.com/bf8c6de8-ca90-4afe-a1f7-9d5e0efd353d
  2. https://tobaccoatlas.org/country/indonesia/


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.