Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Nikotinpåsarnas revolution

Nikotinpåsarnas revolution

Chad Jones, mannen bakom Snubie.com, är krönikor på Snusjournalen. Här är Chads syn på all white, de tobaksfria prillorna med nikotin. 

Bob Dylan sa: "These times are a changin". En värld i förändring kräver nya, innovativa och unika produkter. En sådan produkt är nikotinpåsar, som är ett populärt alternativ till cigaretter och snus. När efterfrågan på nyheter växer måste företagen anpassa sig. Den växande kategorin All White/nikotinpåsar/nicopod (även kallade ”portioner med nikotin utan tobak”, reds. anm.) speglar denna törst efter nyheter och innovationer. Det är också ett resultat av att fler väljer att sluta röka. Men, mer om det senare. Först vill jag ta med dig på en nostalgitripp, tillbaka till sommaren 2009.

Jag har tidigare delat min historia här i Snusjournalen, så jag kommer inte vara så detaljerad denna gång. Men sammanfattningsvis: Jag slutade jag röka 2009 tack vare svenskt snus. Innan dess hade jag försökt med nikotintuggummi, nikotinplåster och ett amerikanskt läkemedel som heter Chantix. Ingenting fungerade. Sedan upptäckte jag svenst snus. Som förespråkare av skadebegränsning stöttar jag personligen allt som hjälper människor att sluta röka, så länge det är säkrare än traditionell röktobak.

Vad är All White?

Nikotinpåsarnas revolution

 

Jag tror att det här är viktigt att ägna tid åt att grotta ner sig i begreppet "All White". Namnet ”All White” kan innebära lite olika saker. "All White" kan betyda vit tobak, nikotinpåsar med fuktigt innehåll, och nikotinpåsar med torrt innehåll. Den här gången ska vi främst fokusera på nikotinpåsar, men innan vi går vidare vill jag lite snabbt gå igenom samtliga varianter för att reda ut begreppen.

Vita Epok och G4

För det första finns det vita tobaksprodukter som Epok och G4. Dessa produkter innehåller tobak, men tobaken är "tvättad" eller "behandlad" så att den blir helt vit. Påsen förblir vit före, under och efter användning. Dessa påsar ser ut som vanligt snus, förutom att påsen är helt vit. Detta är inte de fuktiga prillorna med nikotin utan tobak, som vi ska fokusera på senare.

Vad är nikotin utan tobak?

Sedan finns det också nikotinpåsar som liknar vita tobakspåsar, frånsett att de inte innehåller någon tobak. Nikotinpåsar innehåller naturligtvis nikotin, men istället för tobak innehåller de någon form av växtfiber. Under läppen känns de som vanliga snus, trots att de inte innehåller någon tobak. De är otroligt lätta att använda. Du placerar dem enkelt under överläppen, precis som snus. De är diskreta och helt spottfria. De är också vita före, under och efter användning.

Skillnaden mellan fuktiga och torra prillor

De tobaksfria prillorna delas in i två kategorier: torra och fuktiga. Exempel på fuktiga all white är: Skruf Super White, Zyn Slim, Velo, Lyft och White Fox. Dessa produkter känns och ser ut som vanligt snus under läppen, men de är tobaksfria och helt vita. Exempel på torra prillor är Zyn Mini och On!. Dessa finns i styrkor från 3 mg/g upp till extra starka varianter. Båda varianterna finns dessutom i en mängd olika smaker, som citrus, blåbär, melon, mint, rabarber, svartvinbär, lime, lakrits, bergamott, vilda bär, äppelmynta, ingefära och blodapelsin.

Varför All White?

Nikotinpåsarnas revolution

 

Innan vi svarar på den här frågan vill jag ta upp en sak. Jag började utforska svenskt snus för tio år sedan. Jag är en svensk-snuspurist. Under årens lopp har jag dock utforskat närbesläktade produkter som chewbags/nordic chew samt dessa helvita prillor. Jag använder själv inte dessa, men jag är glad att de existerar. Jag är först och främst en förespråkare av skadebegränsning och minskning av tobaksskador. Det betyder att jag vill att folk ska sluta röka. För många hjälper inte läkemedel mot rökning, så jag förespråkar svenskt snus. Vissa vill sluta röka eller sluta använda andra tobaksprodukter, men kan inte sluta med nikotin. Det är därför jag är glad att All White finns. Passar de mig? Nej. Men kommer jag rekommendera det till människor som vill sluta röka? Det kan du ge dig på!

Ett problem som jag ser, särskilt på nätet, är att tobaksfria produkter får ett negativ mottagande. Varje dag får jag kommentarer på mina YouTube-klipp, Reddit eller på Facebook, där någon som använder klassiskt svenskt snus attackerar någon som frågar om tobaksfria portioner. De klassiska snusarna anser att tobaksfria produkter är "falskt snus". Jag försöker att inte bli arg när detta inträffar. Jag upprepar istället att prillor med nikotin utan tobak är något annat, och att de finns för att hjälpa människor som vill sluta röka eller som vill ha en nikotinkick utan de effekter som tobak har. Jag förstår att många, som jag själv, är stora snusfans/snuspurister. Men om vi ska minska rökning och främja skadebegränsning måste vi förespråka och lyfta alla varianter, inklusive All White.

Snus är dessutom förbjudet eller beskattas mycket högt i flera länder. Sverige är ett snusland, och jag är avundsjuk, men det finns länder runt om i världen som inte är lika lyckligt lottade. Här kan All White kan göra stor skillnad. Som jag tidigare nämnde kan de tobaksfria prillorna vara ett bra alternativ för människor i länder där snus är reglerat. Storbritannien är till exempel inte ett snusland men där är All White ett populärt alternativ. Hemsidan Haypp.com är ett exempel på hur All White har tagit fart. Haypp levererar dosorna i specialdesignade förpackningar direkt hem i brevlådan, vilket helt säkert har bidragit till att fler ersätter cigaretter med de vita prillorna.

När prillorna med nikotin utan tobak får fäste i Storbritannien och på andra marknader, väljer fler att fimpa cigaretten. Detta innebär att fler länder, även de som inte omfamnar klassiskt svenskt snus, kan se skadebegränsningens resultat. Att erbjuda All White som ett alternativ på dessa nya marknader ger personer som mig själv, som inte kunde sluta röka med hjälp av läkemedel, en möjlighet att leva ett bättre liv.

Framtiden för snus och All White?

Nikotinpåsarnas revolution

 

Produktgruppen har vuxit relativt snabbt. Vit tobak exploderade på marknaden 2014 med Epok. Zyn lanserades omkring 2016 och slog verkligen igenom i kategorin All White med sina torra minipåsar. De senaste åren har vi sett fuktiga helvita prillor som Skruf Super White, Zyn (den fuktiga sorten), Lyft, Nordic Spirit och White Fox komma ut på marknaden. Jag tror att detta bara är början. Eftersom dessa produkter växer i popularitet föreställer jag mig att vi kommer att se fler smaker, ett större antal nikotinstyrkor, och ännu fler tillverkare. Just nu är det Swedish Match, Skruf, Fiedler & Lundgren, Nordic Snus AB och GN Tobacco som gör dessa produkter. Men jag tror att vi kommer att se fler företag komma in i denna växande produktkategori. Jag tror inte att dessa produkter kommer att ersätta traditionellt snus. Jag tror att All White kommer att vara en egen kategori inom skadebegränsning, på samma sätt som luktsnus, klassiskt snus och vaping är idag. Så var inte rädda snus-purister. All White kommer inte hota vårt älskade svenska snus.

Som du kanske redan vet är General mitt favoritsnus. Jag får ofta frågan: "Om Swedish Match gjorde en tobaksfri produkt med samma nikotinnivå och exakt samma smak som General Snus, skulle du sluta med tobak och byta till nikotinpåsar?" Jag funderar alltid i några minuter men mitt svar är vanligtvis nej. Jag gillar tobak. Jag säger det igen: All White är inte min grej. Och det är inget fel med det. Men All White passar många andra. Som en förespråkare av skadebegränsning tycker jag att det är bra, jag vill se så många människor som möjligt sluta röka. Oavsett om det är med hjälp av traditionellt svenskt snus eller dessa tobaksfria nikotinpåsar är målet att rädda liv. Och även om All White inte är något för mig så fyller det ett syfte – det hjälper människor att sluta röka och det räddar liv. Kom ihåg det. Att inte låta det nya få plats hjälper oss inte att minska skadorna från tobaksrökning. Men om vi slutar vara inskränkta och istället omfamnar denna nya produktkategori som ett sätt att hjälpa människor att sluta röka, kan vi fortsätta jobba för skadebegränsning och få fler att fimpa cigaretten.

Dessa tider, och produkter, är verkligen under förändring. Det våras för skadebegränsning.

What is All White?

Nikotinpåsarnas revolution


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.