Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Miljontals prillor bortspolade varje dag

Miljontals prillor bortspolade varje dag

Snus som spolas ned i toaletter är ett problem för svenska reningsverk. Ändå är de flesta snusare omedvetna om problemet. Läs mer här!

Var slänger du prillan egentligen?

Förr eller senare måste prillan ut och någonstans ska den ju slängas. Det där med att stoppa använda prillor i bjudlocket är ju verkligen bara en temporär lösning. Ofta blir det ju smockfullt och då verkar såklart alla papperskorgar ha gått upp i rök. 

I en studie berättar snusare om exakt det här problemet. I den säger 37 % av alla snusare att de har svårt att hitta en papperskorg när de vill slänga sin snus och var femte snusare berättar att de har bråkat med sin partner på grund av var de slängt sitt snus. 

Att spola ner snuset är helt fel

Nu visar det sig också att den väldigt vanliga lösningen att spola ned snuset i toaletten inte alls är bra. Många av er har säkert läst detta förut, men 68 % av alla snusare brukar spola ned snus i toaletten när de är hemma. Det är möjligen bra för husfriden, men inte alls för miljön och avloppsreningsverken.

Ett problem är att snus innehåller kadmium, visserligen i en mängd som är reglerad på samma sätt som i livsmedel, men ändå. Kadmium bryts inte ned i naturen och är giftig för mikroorganismer och vattenlevande arter. Kadmium tas dessutom upp av växter och olika grödor som odlas som livsmedel.

Miljontals prillor bortspolade varje dag

För mycket snus ger problem på avloppsverken

Varje dag spolas hela 4 miljoner(!) prillor ner i toaletter runt om i Sverige. Det är 1,4 miljarder prillor om året, vilket är tillräckligt för att fylla ungefär 100 lastbilar! Allt det ökar risken för stopp i avloppsnätet och måste dessutom rensas bort i reningsverket av personalen. Det medför extra jobb och kostnader som i slutändan hamnar hos hushållen.

Släng rätt och snusa vidare med gott samvete

På grund av kadmiuminnehållet så ska man inte heller slänga gamla prillor i naturen eller i komposten. Rätt sätt är att slänga snuset i det som kallas restavfall eller förbränningsbart avfall, alltså i de vanliga soporna.

Hemma saknar tydligen hela 30 procent av alla snusare helt och hållet en papperskorg på toaletten. Känner du igen dig i detta, skaffa i så fall en pedalhink. Det är bra till mycket annat än snus också.De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.
In the US? This website only ships to Sweden. Visit Nicokick.com for US offers and shipping!