Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00
EU säger nej till svenskt snus

EU säger nej till svenskt snus

Tidigare i år överklagade Swedish Match EU-domstolens beslut att fortsätta förbudet av det svenska snuset. I dag kom beskedet – Swedish Match får nej.

Fortsatt förbud mot snus

För bara några timmar sedan uttalade sig EU-domstolen om fallet och konstaterade att det ”inte har framkommit någon omständighet som kan påverka giltigheten av artiklarna 1c och 17”. 1c och 17 är de artiklar Swedish Match vände sig mot i våras när de menade att EU:s snusförbud inte höll måttet. Swedish Match försökte då få till en ändring via brittisk domstol och britterna vände sig till EU-domstolen för att få deras syn på saken.

En av domstolens generaladvokater, Henrik Saugmandsgaard Øe, uttalade sig på samma sätt redan då.

”Tobak för användning i munnen är beroendeframkallande och skadligt för hälsan. Att lyfta förbudet mot att placera tobak för användning i munnen på marknaden skulle kunna innebära en allmän ökning av de skadliga effekterna av tobak i EU”

Allt detta betyder i korthet att EU fortfarande ger Sverige rätt att sälja snus, men förbudet att exportera svenskt snus till övriga EU-länder och sälja snus där fortfarande gäller. Andra länder i Europeiska Unionen kan dock exportera snus till Sverige, men inte sälja det inom sina egna gränser

EU säger nej till svenskt snus


EU är fortsatt negativa till svenskt snus. Trots all fakta som talar emot dem.

Ett exempel på den klåfingrighet som EU ibland beskylls för

På Swedish Match tycker man att domstolen kapitulerat för politiken och man hoppas att få bättre stöd från den svenska regeringen i framtiden.

– Man går ju inte in och prövar om snusförbudet är diskriminerande utan konstaterar bara att när det kommer till tobak så får lagstiftaren göra som den vill. Någonstans måste Sverige sätta ner foten, säger Patrik Hildingsson, kommunikationsdirektör på Swedish Match

Även EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C) beklagar utslaget.

”Att snus behandlas annorlunda från andra tobaksprodukter är ett exempel på den klåfingrighet som EU ibland beskylls för. De negativa hälsoeffekterna är betydligt större vid tobaksrökning jämfört med användning av snus.”

Läs mer och gör din röst hörd

Om du vill läsa mer om snuset i EU kan du klicka dig vidare till Snusjournalens andra artiklar här nedanför. Om du, precis som Snusjournalen, vill stötta snuset i EU kan du använda dig av hashtagen #EUFORSNUS på sociala medier. Gå in och skriv vad du tycker och tänker och berätta varför snus är bättre än andra tobaksprodukter.

Läs mer:
De vill krossa EU:s snuslagar
Svenskt snus i EU – kampen fortsätter

Svenskt snus i EU – generaladvokatens förslagDe kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.