Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Den statligt finansierade lobbyismen

Den statligt finansierade lobbyismen

Svensk debattör riktar skarp kritik mot intresseorganisationer för att bedriva statlig betald opinion inom folkhälsoområdet.


Rebecca Uvell är tidigare krönikör och ledarskribent, men har de senaste åren varit opinionsbildare på heltid. Hon driver idag en av Sveriges största opinionsbloggar och twitterkonton. År 2015 var hon så kallad Slöseriombudsmann.

Efterfrågar ökad insyn i finansiering 

I ett nyligen publicerat blogginlägg granskar Uvell så kallade ”statliga lobbyister” inom tobaksförebyggande arbete. Med begreppet visar Uvell till intresseorganisationer som får skattebidrag för att driva påverkansarbete, mot de politiker som beviljar organisationerna pengarna.

Som exempel nämner Uvell intresseorganisationerna Tobaksfakta och A Non Smoking Generation, varav sistnämnda härleder majoriteten av organisationens resurser till bidrag från företag och samarbetsorganisationer. I blogginlägget påpekas emellertid att finansieringen till största del består av skattebidrag, enligt organisationens årsredovisning.

Att intresseorganisationer offentliggör sin finansiering är dock ingen självklarhet. Detta är bland annat fallet för Tobaksfakta, som inte publicerar intäktsredovisning. Debattören efterfrågar ökad insyn i finansiärer av intresseorganisationer som bedriver sin verksamhet med hjälp av stöd från statliga bidragsgivare.

- Nu är det belagt. Intresseorganisationerna har en statsfinansierad, fiktiv målgrupp. Vi står, i skillnad till dessa organisationer, upp för Sveriges snusare. Bakom oss står var fjärde svenska snusare, varav varannan är en tidigare rökare, kommenterar Snusbolagets kommunikationschef, Markus Lindblad.

Läs de två debattinläggen här samt här.


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.