Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00
Alexander Gustafsson: fighter och snusare – ”Det ska va stort och starkt, lite som mig”

Alexander Gustafsson: fighter och snusare – ”Det ska va stort och starkt, lite som mig”

Den 29:e december går MMA-fightern Alexander Gustafsson upp i oktagonen mot Jon Jones för att göra upp om mästarbältet i lätt tungvikt. Vi på Snusjournalen fick äran att träffa Alex för att både prata om fighten och hans snusande.

BYTE!

De tjugo jättarna som tidigare låg med ryggen på golvet hoppar lätt upp på fötterna. De andra tjugo, som stått upp och försökt komma åt de andra, lägger sig tveksamt på rygg.

KÖR!

Tränaren sätter igång paren igen och brottningen fortsätter. Eller grapplingen som Alexander Gustafsson senare säger att det heter. Det ser nästan ut som något ur National Geographic. Ni vet krokodiler och dödsrullningarna de gör när de får tag på ett byte. Tänk om två krokodiler fick tag på varandra och började rulla samtidigt. Något i den stilen.

Svetten lackar på allihopa och paret närmast oss börjar nästan slåss på riktigt. De verkar riktigt irriterade. Rottweilern bredvid oss är helt klart lugnast i rummet. Alexander grapplar fem par bort, med den största killen i lokalen. 

45 minuter senare är de klara och jag har blivit andfådd av att bara titta på.

Vi kör fistbump, jag är för svettig!

Alex lindar vant av sig handskarna samtidigt som han hälsar på mig och fotografen Line. Parallellt hinner han med att morsa på ägaren av gymmet och ta en selfie med en annan icke-fighter bredvid oss, hundägaren kanske.

Allt går som ett rinnande vatten, som att han gjort det här tusen gånger förut, och när Alex är klar letar vi tillsammans upp ett lite lugnare hörn på klubbens övervåning – där det bekanta ljudet av näve mot säck inte hörs så påtagligt.

Hur är läget då? Är du helt slut nu?

Närå, det är grymt bra. Jag kom hem från USA precis och sen dess har jag bara tränat på. Jag var där en helg och vi körde presskonferens och kollade på galan i Madison Square Garden. Lite PR-jobb, helt enkelt.

Hur är det att komma tillbaka hit till Allstars då? Det är här du hänger mest nu antar jag.

Allstars (som klubben heter) är mitt andra hem. Och jag är ju med och äger den också. Jag bor ju annars söder om stan, men det är här jag tränar, det är här jag hänger och det är här jag förbereder mig inför matchen.

Det blir ett par timmar om dagen va?

Ah, minst fyra timmar. Fyra eller fem timmar en vanlig dag.

Shit! Väldigt mycket ju! Men det är så det ser ut för alla kanske?

Det är ju mitt jobb så…

Jag fattar medan jag ställer den att frågan är dum. Att han alltid får den. Men det är ju ändå så ofattbart för oss vanliga dödliga att någon tränar fem timmar om dagen. Hur går det ens till? Hur klarar kroppen av det?

Alex berättar att det är just det som krävs för att komma till den absolut högsta nivån inom MMA. Att träna hårdare än någon annan, skaffa enorm fysik, ett otroligt psyke, rejäla uppoffringar och att ha rätt folk runt sig. Folk som både pushar och bromsar.

Jag försöker träna så mycket jag bara kan och så hårt min kropp klarar av. Jag har ju hållit på med det här i 10 år och jag är 31 idag. Jag har aldrig varit mognare i psyket än vad jag är nu. Men jag var ju skadad under 2017 och gick bara en match det året. Det har en del att göra med att man blir äldre. Man har pannben och man vill vara lika stark och lika snabb som 18-åringarna. Man får pusha sig så hårt som man själv klarar av och man får lyssna på kroppen. Men jag har alltid haft ett hårt pannben och alltid tävlat mot alla andra på gymmet. Det är därför jag tycker rehab är lika viktigt som själva träningen i sig, säger Alex.

Alexander Gustafsson: fighter och snusare – ”Det ska va stort och starkt, lite som mig”


Klubben Allstars är Alexander Gustafssons andra hem (foto: Line Kamilla Aanes)

Men ta oss igenom en dag nu när du tränar inför fighten. När vaknar du? Är det träning och rehab varje dag?

En vanlig dag under träning går jag upp vid sjutiden och käkar frukost. Jag tar ut hundarna en sväng och drar iväg så jag är på Allstars vid 09.50. Träningen börjar 10.00. Sen är det olika. Idag har vi grappling till exemel. Då övar vi lås, olika slag, strypningar och ledlås. Sen drar jag och lunchar och efter det sticker jag på rehab. Imorgon blir det samma sak fast med sparring istället för grappling. Sen blir det fys på kvällen runt fyra eller fem.

Men hur funkar det med snus under den hårda träningen då?

Med snuset får jag den avkopplingen jag vill så det förbättrar min prestation i det långa loppet. Jag ser inte att det höjer eller sänker min puls och jag ser inte att det försämrar min kondition på något sätt, utan jag tycker bara att jag presterar bättre genom att jag får den avkopplingen jag vill. Och när jag tappar mycket i vikt och dietar innan fight känner jag att det hämmar hungern lite också. Om jag skulle sluta snusa skulle jag behöva kompensera med någonting.

Snuset är en del av min vardag skulle jag säga. Det är en snus efter frukost och en direkt efter pass så man blir avslappnad och så.

Det blir farligt att ha snus i när du tränar kanske?

Äh, jag har gjort det förut. Man känner sig mer avspänd med snus, så om det är ett lugnt och skönt teknikpass brukar jag oftast snusa lite under tiden. Men där borta har vi en riktig snusare. Han snusar jämt under pass.

Alex pekar på en annan kille borta i lokalen. Tydligen snusar han alltid under onsdagspassen, men då är det starkare grejer som gäller.

För Alex själv, om han inte bjuder andra på klubben, går det åt ungefär ¾ av en dosa per dag. Och då är det både portion och lös som gäller. Till första kaffen på dagen blir det morgon-tv tillsammans med en lös, och på väg hem efter ett hårt pass likaså.

Alexander Gustafsson: fighter och snusare – ”Det ska va stort och starkt, lite som mig”


Fem timmar om dagen spenderas på Allstars. På torsdagarna är det sparring som gäller (foto: Line Kamilla Aanes)

Vilket lössnus är det som gäller då?

Jag brukar skifta lite faktiskt. Min farsa snusade bara klassiker, så jag har ju automatiskt kört mycket av samma själv. Men allmänt tycker jag att det ska vara rejält. Det ska va stort och starkt, lite som mig. Jag gillar när snus har lite råare smak. Det ska inte vara för mycket parfym och sött i dem.

Du gillar jord och läder?

Ja. Tobak, jord, läder. Det tycker jag om, och jag skulle verkligen vilja få få till ett schysst lössnus. Både till en dag på stan och en dag i skogen.

Början på MMA-karriären

Alex växte upp på en gård mellan Sala och Västerås, så just skogen är han bekant med sen tidigare. På gården tog hans mamma hand om djuren och mjölkade korna och pappan var ute i skogen och högg träd. När Alexander var 12 år började han sexan i Arboga, 7 mil bort.

Resten av historien från Arboga har ni redan koll på, men Alex hamnade ofta i bråk och blev snabbt ökänd för att vara duktig på att slåss. En extra bråkig sommar blev han anmäld sju gånger och efter det fick han fortsätta sin vardag på ungdomshem, men bråken stannade inte där. Efter frigivningen tog det inte lång tid innan han hamnade i trubbel igen och 2004 dömdes Alex till 15 månaders fängelse.

Dagen efter att han avtjänat sitt straff blev han tagen av polisen en gång till och då tydde det mesta på ett ännu längre fängelsestraff. Men under rättegången lyckades en vårdare övertyga om att vård var en bättre idé. Alexander blev då stationerad på det skandalomsusade behandlingshemmet Västkustfamiljen.

Inte lång tid efter det hittade Alex MMA på youtube och fattade snabbt tycke för sporten. Så tillsammans med personalen kom de överens om en plan för framtiden – om Alex gjorde kökstjänst hela veckan fick han åka och träna MMA i en nybörjargrupp i Göteborg. Det var början på Alex MMA-karriär.

Det är ju mycket intervjuer, PR och trash talk inom MMA nu för tiden. Jag antar att det inte var så när du började i Göteborg. Vad tycker du om det?

Jag har ju fått vara med och sett hur allt utvecklat sig och jag tycker verkligen det är kul. När jag började så var det bara en sport. Nä, det var ju inte ens en sport när jag började. Det var något man inte pratade om alls och det var egentligen bara kriminella och psykopater som höll på med det.

Idag är MMA den snabbast växande sporten i världen och när jag går på stan kommer allt ifrån kids till äldre och vill ta en bild och få en autograf, så det är en otrolig utveckling. Jag tycker det är askul.

Men det är inget som du tycker är jobbigt?

Nä, jag har varit med för länge i det här. Så det finns inget som kommer under skinnet på mig längre. Det är en del av utvecklingen och man får anpassa sig lite. Nu kommer jag alltid vara personen som skriker minst, men försöker göra mest i buren.

Alexander Gustafsson: fighter och snusare – ”Det ska va stort och starkt, lite som mig”


Nu finns det inget som kommer under skinnet på Alex (foto: Line Kamilla Aanes)

Hur ser förbundet på snus förresten? I NHL har de ju massa regler som säger att spelarna inte får använda tobak till exempel.

Det är inget sånt inom MMA. De har inte kommit ut med något sånt än och de kommer aldrig göra det heller. Det kommer jag se till. När jag åker till USA tar jag med mig stockvis.

Det blir ingen dip eller tuggtobak?

Nä, fy fan. Det ska vara svenskt snus. Det är det som gäller. När jag var på semester med tjejen förut tog snuset slut, och vi skulle åka vidare från Los Angeles till Thailand. Då ringde jag hem till Sverige och bad om jag hjälp. Jag sa att det var panik. Det var katastrof!

Flyget skulle gå samma natt och tillslut hittade de en liten kiosk i San Diego åt mig, så jag satt mig och körde dit med tjejen. Det var en kiosk mitt ute i ingenstans. Jag försökte förklara situationen för gubben i kiosken och efter ett litet tag förstod han. Då tog han fram snuset i en liten kyl längst bak i lokalen.

Jag tömde hela kylen. Det kanske hade gått ut redan men det spelade inte så stor roll.

Bara dagar kvar till fight

Alex berättar att de sista veckorna innan fight mest handlar om att låta kroppen få vila. Han äter bra och fokuserar på att tappa det sista i vikt. Det handlar om att hitta balansen och bli redo för att ta ut sig helt. De sista veckorna är det även stopp på lössnusandet. Då blir det bara portion. Med en lössnus inne blir Alex enkelt lite väl avkopplad, berättar han.

Har du några andra rutiner du kör på? Något skrock?

Nja, det har jag väl kanske inte. Jo förresten, jag har ju samma tandskydd och samma pungskydd. Och jag försöker ha samma kallingar.

Är det turkallingarna?

Ja. Så jag har ju några grejer. Men annars kör jag ganska lätt på det.

Den 29:e december möter du ju en motståndare du har mött förut. Vad tar du med dig från den fighten? Sitter ni och tittar på filmer från den?

Ja, absolut. Vi har studerat den många gånger. Det finns inget mer att studera egentligen. Jag vet vem jag möter. Han är bäst i världen, och i mitt tycke är han bäst genom tiderna. Det är en riktig räv och han är otroligt duktig på alla sätt.

Alexander Gustafsson: fighter och snusare – ”Det ska va stort och starkt, lite som mig”


Bild från den otroligt jämna fighten för fem år sedan (Foto: Esther Lin, MMA Fighting)

Men du kan honom utan och innan nu?

Jag kan honom utan och innan. Men det han gör bra är att han alltid tar fram ett ess i rockärmen. Det gör han alltid med alla motståndare. Och det är där jag måste vara på tårna. Jag måste kliva in där och ha ett öppet sinne, is i magen och inte stirra mig blind på vad han gjort tidigare.

Då gör han något sjukt?

Ja, han har en förmåga att vara väldigt kreativ!

Försöker ni luska ut vad det esset kan vara?

Ja, till en viss nivå. Vi stirrar oss inte blinda på det. Då låser man upp sig själv lite. Jag försöker alltid fightas anpassningsbart.

Har du en mental bild i huvet av hur matchen kommer gå? Hur spelar den ut sig i ditt huvud?

Det kommer vara avvaktande till en början. Sen kommer den bli intensivare och intensivare.

Lite som förra?

Yes! Det han alltid gör är att se till att avsluta varje rond starkt. Och det är det domarna kommer ihåg av en fem minuter lång rond. Vad hände den sista minuten egentligen? Och då är oftast han den starka. Han kan förlora en hel rond och sen vinna på slutet, men jag kommer inte tillåta det den här gången.

Går du hårt mot hårt då eller har du något annat knep?

Det blir hårt mot hårt! Eller smart mot hårt, rättare sagt. Det är inga konstigheter.

Blev du robbad på vinsten förra fighten?

I mitt tycke vann jag tre utav fem ronder. Dock så torskade jag fighten. Jag kan inte säga något annat egentligen. Jag gjorde alldeles för lite för att möta en sån dominant mästare. Du måste markera när du möter en sån kille. Och det ska jag göra nu.

Alexander Gustafsson: fighter och snusare – ”Det ska va stort och starkt, lite som mig”


Jag gör inte bara det här för mig själv, utan för hela nationen (foto: Line Kamilla Aanes)

Det måste kännas bra att få revansch?

Ah, det är en drömmatch!

Hur tror du man ser fighten bäst här hemma? Och har du någon hälsning till alla som kommer titta?

Min rekommendation är att ge fan i bärsen. Gå och lägg er i tid, sätt på klockan. Ta en kaffe och en snus och sätt er och titta. Skrik så högt ni bara kan!

Det kanske hörs över atlanten?

Haha! Då hör jag det där borta på andra sidan. Nä, men heja på! Jag gör inte bara det här för mig själv, utan för hela nationen.

Titta på fighten

För att se Alexander Gustafsson slåss om mästarbältet i lätt tungvikt kan man klicka sig vidare till viaplay.se den 29:e december 04.00.

Vi ses där!De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.