Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Rökförbud

Det nya rökförbudet 2019 - så tycker folk på stan.

Från den 1 juli blir det förbjudet att röka på bland annat uteserveringar och perronger. Snusjournalen tog reda på vad folk tycker om det. Uppdaterad 2020-05-14

När införs det nya rökförbudet, vet du?

Många rökare brukar se fram emot att sitta på uteserveringar med ett glas vin och en cigarett. Men nu är det alltså slut med det – den 1 juli kommer rökförbudet även att gälla på uteserveringar och andra allmänna platser.

Uppdatering: Den 20 maj 2020 införs ytterligare ett förbud som kommer påverka sveriges rökare. Då förbjuds nämligen försäljning av cigaretter med mentolsmak. Läs mer om de nya tobakslagarna och dess konsekvenser för rökare och snusare här.

Snusbolaget skickade ut en enkät med frågor om rökförbudet till alla sina kunder. 550 personer svarade på enkäten och delade med sig av sina tankar om de strängare bestämmelserna.

Hela 96% av respondenterna uppger att de kände till, eller i alla fall hade hört talas om, rökförbudet. När vi ställde några kontrollfrågor var det dock inte lika många som hade koll på vad rökförbudet egentligen innebär.


Så här svarade Snusbolagets kunder på frågorna om rökförbudet

Regeringen har beslutat att utöka det nuvarande rökförbudet i år till att även gälla på vissa allmänna platser utomhus. Kände du till detta?

83% Ja, jag kände till det
13% Nja, jag har hört något om det
4% Nej, jag kände inte till det
 

Vi ställde två frågor för att ta reda på hur bra koll våra kunder har på det kommande rökförbudet.

1. På vilken av följande platser får du röka efter att det utökade rökförbudet börjar gälla?

4% På uteserveringar
4% På busshållplatser
4% På lekplatser
75% I din trädgård
47% På din balkong
4% På fotbollsläktaren
13% Ingen av nämnda platser
5% Vet ej

81% kände till på vilka platser det utökade rökförbudet kommer att gälla. 19% trodde dock att det även skulle gälla i ens trädgård eller balkong.
 

2. Vet du när det utökade rökförbudet börjar gälla?

29% 1 juni
45% 1 juli
2% 1 augusti
2% 1 september
1% 1 oktober
21% Vet ej

Det råder något större förvirring kring när det utökade rökförbudet egentligen börjar gälla. Strax under hälften av respondenterna, 47% visste att det börjar gälla från och med 1 juli 2019.

Totalt hade 39% koll på både vilka platser och vilket datum det utökade rökförbudet avser.
 

Vi ställde även några frågor om hur de tror rökförbudet kommer att påverka dem.

Du som röker – tror du att du kommer röka mindre på grund av det utökade rökförbudet?

29% Ja
62% Nej
9% Vet ej

Majoriteten, 65%, av de kunder som även röker sa att de istället kommer att snusa när de är på platser som innefattas av det utökade rökförbudet.
 

Hur kommer du hantera det utökade rökförbudet efter 1 juli?

9% Jag kommer att röka mindre
20% Jag kommer hålla mig borta från platser där jag inte får röka
65% Jag kommer att snusa istället för att röka när jag är på allmän plats
14% På annat sätt
 

Från och med 1 juli 2019 får du bland annat inte längre röka på uteserveringar, skolgårdar & förskolor, på perronger, i lokaler för hälso- och sjukvård samt på inhägnande idrottsplatser. Vad tycker du om det utökade rökförbudet?

49% Mycket bra
23% Ganska bra
13% Varken bra eller dåligt
9% Ganska dåligt
6% Mycket dåligt

Av de som svarade på undersökningen uppger 15% att de tycker det utökade rökförbudet är dåligt. Majoriteten, 72% uppger dock att det är mycket bra eller ganska bra.

När Snusbolaget frågade sina kunder (som både snusar och röker) uppgav 62% att de inte tror att de kommer röka mindre på grund av det utökade rökförbudet. Tre av tio tror dock att de kommer röka mindre.


Snusjournalen frågade folk på stan om rökförbudet

Vi besökte några uteserveringar i Stockholm för att fråga vad folk tycker om det kommande rökförbudet. Arild, Elias och Magnus diskuterar:

Rökförbud

Arild, Elias och Magnus

Vad tycker ni om det nya rökförbudet?

Det är både bra och dåligt. Jag tycker inte att själva problemet är att folk röker på uteserveringar utan att folk röker på andra ställen i stan som exempelvis på tunnelbanestationen där det kan finnas barn. På uteserveringar är det vuxna som dricker alkohol och då spelar det ingen roll men på andra platser kan det finnas barn och andra.
 

Hur kommer ni och era vänner som röker hantera det nya förbudet?

Arild: De kommer nog röka ändå. Man kommer kanske röka mer innan man går till ett ställe.
Magnus: Jag tror definitivt att man kommer röka mindre. Man kommer fortsätta köpa cigaretter men man kommer inte kunna röka i city på samma sätt som tidigare.
Elias: Det kommer väl ta tid innan det etablerar sig och man kommer väl undvika platser som har rökförbud.


Läs mer om svenskarnas rökvanor här

Vad tycker du om det nya rökförbudet? Kommentera och diskutera!De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.