Mentolcigaretter försvinner – men inte mintsnus
Nu är det dags – mentolcigaretter är snart ett minne blott. Den 20 maj verkställs slutligen förbudet av dessa produkter. Vad innebär det för oss snusare?
Från och med den 20 maj 2020 införs ett förbud mot mentolcigaretter inom hela EU. Det innebär att tobaksprodukter i butiker, kiosker och näthandlare tas bort från sortimentet, inklusive klickcigaretter och rulltobak med ”karaktäristisk smak” av mentol.
Riksdagsbeslut från 2016
Direktivet om mentolförbudet gick igenom redan i april 2014 i Europaparlamentet. Två år senare accepterade riksdagen regeringens förslag om att anpassa svensk tobakslagstiftning enligt EU:s direktiv. Motiveringen till mentolförbudet var att det framför allt är ungdomar som röker mentolcigaretter och genom ny lagstiftning skulle man nå bättre resultat för folkhälsan.
Även om lagändringen har varit i kraft sedan 2016, så är det alltså först nu den 20 maj som produkterna slutligen försvinner från hyllorna. Mentolförbudet omfattar samtliga 27 EU-medlemsländer.
Vad innebär förbudet för tobaksmarknaden?
De allra flesta tobaksmärken inom EU säljer mentolbaserade produkter i form av cigaretter eller rulltobak. I samband med den nya lagstiftningen får tobaksprodukter inte längre innehålla aromämnen som ger produkten en ”karaktäristisk smak” av mentol. Detta gäller i första hand mentolcigaretter men också rulltobak och så kallade klickcigaretter, det vill säga cigaretter som smaksätts via en tryckfunktion i filtret. Förbud mot försäljning av klickcigaretter på den svenska marknaden har funnits sedan mars 2019.
Snus kommer dock fortfarande att få smaksättas! Vi på Snusjournalen har därför tagit en närmare titt på vad mentol (mint i vardagligt tal) är och hur man utvinner det.
Vad är mint?
Grunden i mentol, eller mint som det också kallas, är en alkohol som utvinns ur växten pepparmynta eller ur mintoljor. Man kan också framställa alkoholen på syntetisk väg i laboratorium, men det är en mer avancerad process. Pepparmintolja innehåller cirka 50 procent mentol och man utvinner det genom att frysa ner oljan för att få fram mentolkristaller. När dessa har destillerats får man fram färglösa, spröda kristaller med stark pepparmintdoft och en kylande, aromatisk smak.
I munnen finns en mängd receptorer som reagerar på allt som är både över och under normal temperatur. Med vissa kemiska föreningar kan man dock få receptorerna att reagera på även normaltempererade saker.
De kemiska föreningarna, i det här fallet mentol/mint, binder sig till receptorerna och får dem att på så sätt att felaktigt känna kyla. Bland det som får receptorerna att känna värme är bland annat peppar (piperin) och chili (kapsaicin).
Det odlas runt 10 000 ton pepparmynta varje år världen runt. Marocko står för över 90 procent av hela produktionen. Argentina är klar tvåa, medan Spanien, Bulgarien och Georgien delar på ungefär en halv procent.
Mintsnus – en del av snuskulturen
Mint har varit en populär snussmak sedan 80-talet. De flesta snusmärkena har numera en variant som smakar mint. Vi har kollat med Snusbolaget hur deras sortiment av mintsnus ser ut, här är några smakprov:
LYFT Easy Mint Mellow Slim All White Portion En mint-upplevelse med en lägre nikotinhalt.
Zyn Spearmint Mini Dry En klassiker i ZYN-sortimentet.
On! Mint 3 mg Diskret miniformat med en varaktig smak av mint.
Nordic Spirit Spearmint Intense Grönmyntan ger en söt smakupplevelse.
Skruf Super White Slim Fresh #2 Ett all white-snus i slimformat utan tobak.