Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17:00
Helen Stjernas kamp mot väderkvarnarna

Helen Stjernas kamp mot väderkvarnarna

I en underhållande debattartikel rider Non Smoking Generations generalsekretare Helen Stjerna ut till kamp mot det svenska ”missbruket” av snus likt Don Quijotes kamp mot väderkvarnarna.


Det är i en debattartikel i Dagens Opinion som Helen Stjerna en gång för alla etablerar sig som tobaksdebattens Don Quijote. Artikeln är ett svar till Snusbolagets kommunikationschef Markus Lindblad i debatten om rökarnas behov av mindre skadliga nikotinprodukter. Helen Stjerna avfärdar den enorma kunskapsbank som den dagsaktuella forskningen presenterat och som nu införs som nya lagar världen över.

Utmärkande drag för Helen Stjerna, är likt Don Quijote, hennes oförmåga att läsa av verkligheten fritt från sina egna fantasier. Men frånsett de komiska förvecklingar som detta för med sig ger Helen Stjernas sätt att skriva och tolka världen också rika associationer långt bortom hennes påståenden.

”Det råder inga tvivel om att Snusbolagets kommunikationschef, Markus Lindblad, och övriga tobaksindustrin har kännedom om samtliga allvarliga hälsorisker med deras olika produkter. Det råder heller inga tvivel om att samtliga tobaksföretag är selektiva med vilken information de väljer att dölja respektive framhäva – utifrån vad som gynnar deras försäljning.”

Snusare=missbrukare

Som om detta inte vore illa nog vevar Helen Stjerna vidare:
”Snus är sannolikt mindre dödligt än cigaretter, men det innebär inte nödvändigtvis att främjande av snus leder till färre tobaksrelaterade dödsfall eller sjukdomar. Trots att det saknas statistik kring antalet snusare som har dött till följd av sitt missbruk, finns stark vetenskaplig evidens för att snusandet orsakar omfattande folkhälsoproblem.”  Detta torde vara första gången som Sveriges närmare en och en halv miljon snusare kategoriseras som ”missbrukare” i debatten.

Och på den vägen fortsätter det: Helen Stjerna hånar väletablerad kunskap om tobaksskatters ineffektivitet, snusbranschen anklagas för att rikta sig till barn och ungdomar för sin överlevnad och sambandet mellan Sveriges och Norges minskade rökning och snuset ses fortsatt som rent nonsens.  

Helen Stjerna lyckas inte bara med konststycket att avfärda branschen och vetenskapen – hennes inlägg är givetvis en bredsida mot alla Sveriges snusare och särskilt er som klarat av att sluta röka tack vare snuset.  Vi på Snusjournalen kommer alltid att vara på er sida, och det långt efter att Helen Stjerna och hennes illa fäktande mot väderkvarnarna försvunnit ur historien. Till skillnad från Miguel Cervantes klassiska verk.


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.