Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00
Snushistoria: Påvens favoritsnus 200 år

Snushistoria: Påvens favoritsnus 200 år

Det är slutet på 1800-talet när påve Leo XIII, som var mycket nyfiken på folkliga seder och bruk, lade en första beställning av snus från Knut Ljunglöf. Ljunglöf, som vid tiden var en av Sveriges rikaste och en mycket framgångsrik företagsman.


Snuset han beställde var Ettan, som i år fyller 200 år och därmed utgör ett av Sveriges äldsta varumärken och definitivt det äldsta snuset som än idag finns att köpa, med i princip samma recept som 1822 då det uppfanns.

Tidigare hade det inte varit möjligt att skicka snus, ens inom Sverige, men genom kortsvettningsmetoden och, lite senare, stanniolförpackningen kunde nu snuset skickas till påven i Vatikanen.

Men när snuset skulle presenteras för första gången för påven spilldes det ut över hela hans vita dräkt. Det sägs dock att påven glatt samlade ihop tillräckligt med utspillt snus för att få ihop en prilla, för att redan samma dag lägga in en ny beställning av sitt favoritsnus, Ettan.

Denna berättelse är en del av den historia som nu presenteras av Snus- och Tändsticksmuseum på snusdynastin.se, där du kan läsa den spännande berättelsen om Ljunglöfs snusdynasti och framgångssagan Ettan.

Hur lång leveranstid påven hade på sin snusbeställning vet vi tyvärr inte, men hade han bott i Sverige och beställt sitt snus från Snusbolaget så hade han kunnat ha sin beställning senare samma dag!


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.