Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Förvara snus guide

Förvara snus - Lär dig om hur du håller snuset färskt

Det är viktigt att tänka på hur du förvarar ditt snus eller tobaksfria nikotinpåsar eftersom det påverkar hur länge snuset håller sig färskt. I det här inlägget berättar vi allt du behöver veta om snusförvaring, från förvaring i kylskåp och kyl, till relevanta tips och tricks.  Sammanfattning

 • Snus kan förvaras i kyl och i frys
 • Snus kan tinas upp efter att det har frysts
 • Vitt snus, eller tobaksfria nikotinpåsar, behöver inte förvaras i kyl eller frys
 • Snus som passerat sitt bäst före datum resulterar i en sämre smak och torrare produkt
 • PH-värdet kan förändras efter utgångsdatumet
 • Utgångsdatum står alltid på baksidan av varje dosa

Varför rätt snusförvaring är viktig

Precis som med många andra produkter, har snus såväl som tobaksfria nikotinpåsar ett bäst-före-datum. Detta står alltid på baksidan av dosan, och gäller från och med det att du öppnar dosan och förvarar den i rumstemperatur. Tiden fram tills utgångsdatumet kan variera, och detta beror framför allt på om det innehåller tobak, samt hur fuktig produkten är. Detta eftersom både tobak och fuktighet innebär kortare hållbarhet.

Vi vill dock poängtera att det inte är farligt att använda snus efter utgångsdatumet. Snuset kan dock ha torkat, och smaken kan ha försämrats. Även PH-värdet och nikotineffekten kan ha förändrats.


Förvara snus i rumstemperatur

Det är många som förvarar snus i rumstemperatur, vare sig det är i ett skåp eller liggandes på skrivbordet. Detta är faktiskt helt ok, men det innebär också att snuset endast håller sig färskt fram tills utgångsdatumet som står bakom varje dosa. Om du däremot vill förlänga snusets färskhet, rekommenderar vi att förvara i kylen eller frysen. Nedan kan du läsa mer om båda metoder.

Som nämnt ovan, riskerar snuset att bli torrt efter utgångsdatumet. Om så är fallet, är det möjligt att fukta prillorna genom att spraya vatten med exempelvis en blomspruta. Låt sedan snuset dra över natten för att återställa smak och fuktighet. Dock påverkar detta inte PH-värdet.


Förvara snus i kylen

Många förvarar sitt snus i kylen, och detta bidrar faktiskt till längre hållbarhet. Det är därför särskilt fördelaktigt för fuktigare snus då det har kortare utgångsdatum. För att förvara snus i kylen, rekommenderas en temperatur mellan 4–8 grader Celsius. Nedan kan du se hur länge olika typer av snus håller i kylen:

 • Lössnus – 14 veckor
 • Portionssnus – 20 veckor
 • Vit portion – 30 veckor
   

Nikotinpåsar har längre hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur i upp mot 12 månader. Även om det inte behöver förvaras i kall temperatur, är det fullt möjligt att göra detta om så önskas då det inte påverkar produkten.


Förvara snus kylen

Förvara snus i frysen

Snus kan även förvaras i frysen i upp till ett år. Detta är en metod som uppskattas för de som handlar större volymer då det förlänger utgångsdatumet.

För att förvara snus i frysen är det viktigt att du lägger dosorna i en tätt omsluten påse och placerar den en bit från väggen. Med detta undviker du eventuell isbildning eller vattenskador som kan skada snuset. När du sedan är redo för att använda snuset, kan du först tina det i kylen eller helt enkelt tina det i rumstemperatur. Om dosan är tillverkad av papp är rekommendationen att tina det i kylen för att undvika att kondens löser upp lim och etiketter.


Hur förvarar man tobaksfritt snus?

Vitt snus eller tobaksfria nikotinpåsar, har längre hållbarhet än tobakssnus och är i sig något torrare vilket innebär att det ej behöver förvaras i kyl eller frys. Det är dock många som väljer att göra det eftersom de uppskattar en kall prilla. Om du förvarar det i rumstemperatur är det dock viktigt att se till att temperaturen ej överskrider 25 grader.


Tips för att hålla snuset färskt längre

 1. Om snuset har torkat i rumstemperatur, kan du fukta det lätt och sedan låta stå över natten.
 2. Håll locket stängs för att undvika att luft torkar ut prillorna.
 3. Se till att tömma locket ofta eftersom det kan påverkar hur mycket luft som kommer in i dosan.
 4. Tvätta alltid händerna innan du tar en prilla för att undvika bakteriebildning.
 5. Förvara alltid snus i en tätt omsluten påse om det ska förvaras i frysen.
 6. Placera snuset en bit från väggen om det förvaras i frysen.
 7. Fruset snus kan tinas i både rumstemperatur och i kylen.


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.