Nytt poddavsnitt om snus

Nytt poddavsnitt om snus

I dagens avsnitt av podcasten Hälsa för ohälsosamma diskuteras bland annat snus och statens ansvar för medborgarnas hälsa.

Det nya avsnittet är nummer 13 i ordningen och heter ”Befria människan från sina beroenden”. Det blir en politisk diskussion om folkhälsa där de medverkande bland annat pratar mycket om snus och skadereducering. De berör också ämnet snus i Europa, vilket är passande inför stundande EU-val.

Om avsnittet

Medborgarna ska med statens hjälp lära sig att träna, äta rätt och röka mindre, säger Daniel Färm, chef för den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden, som nyss givit ut rapporten ”Den bästa vården är den som aldrig ges – en socialdemokratisk strategi för att förebygga ohälsa”. 

Christofer Fjellner, som är ansvarig för moderaternas nya idépolitiska program, menar att marknadskrafterna i flera fall har bidragit mer till folkhälsan än statliga åtgärder. Och statens uppgift är att lära ut dygd och individuellt ansvar – inte att tvinga människor att leva på vissa sätt. En djuplodande politisk diskussion om folkhälsan sprit, tobak, snus, motion och klass, under ledning av psykiatrikern David Eberhard.

Länk till avsnittet på Spotify
Länk till avsnittet på Apple Podcasts
Länk till avsnittet på Google Podcasts

Mer info om Hälsa för ohälsosamma och länkar till alla avsnitt finns här.

Om podcasten Hälsa för ohälsosamma

Kan man äta en påse chips om dagen utan att bli tjock? Och är det i så fall farligt? Är det bättre att vara en aktiv motionär och vara överviktig, än att sitta still och vara smal? Ska jag röka e-cigaretter eller snusa? Sluta med kött eller socker eller ingendera? Experter möts och ger svar på frågorna de inte brukar få.

Hälsa för ohälsosamma lyfter fram perspektiv på folkhälsa som sällan kommer fram i debatten, men som många funderar på.

Programledare: Läkaren, psykiatrikern och författaren David Eberhard.
Producent: Marie Söderqvist

 De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.