Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00
Hälsa för Ohälsosamma: Ny Podcast

Hälsa för Ohälsosamma: Ny Podcast

Den 26 december släppte Convinience Stores Sweden första avsnittet av poddserien Hälsa för Ohälsosamma, med David Eberhard som programledare. Läs mer och lyssna här!

Podcastavsnitt

Här hittar du de senaste avsnitten av podcasten Hälsa för Ohälsosamma. Du kan även söka på "hälsa för ohälsosamma" i din podcast-app på mobilen. Om du vill läsa mer om podcasten eller lyssna på en liten trailer är det bara att skrolla vidare.

Avsnitt 13: Befria människan från sina beroenden
​Avsnittet släpptes 2019-05-23

Medborgarna ska med statens hjälp lära sig att träna, äta rätt och röka mindre, säger Daniel Färm, chef för den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden, som nyss givit ut rapporten ”Den bästa vården är den som aldrig ges – en socialdemokratisk strategi för att förebygga ohälsa”. Christofer Fjellner, som är ansvarig för moderaternas nya idépolitiska program, menar att marknadskrafterna i flera fall har bidragit mer till folkhälsan än statliga åtgärder. Och statens uppgift är att lära ut dygd och individuellt ansvar – inte att tvinga människor att leva på vissa sätt. En djuplodande politisk diskussion om folkhälsan sprit, tobak, snus, motion och klass, under ledning av psykiatikern David Eberhard.

Avsnitt 12: Ska vi legalisera cannabis? Ja, nej eller lite grann?
Avsnittet släpptes 2019-05-09

Aron Flam, omtalad debattör och poddare argumenterar för att vuxna ska få bestämma själva hur, när och var de vill använda droger. Jessica Vikberg från Riksförbundet narkotikafritt samhälle säger nej till alla sorters droger. SSU:s distriktsordförande i Stockholms län, Makram Ben Khalifa, försvarar det förslag de nyligen röstade igenom – att cannabis, precis som alkohol, ska säljas av statligt kontrollerade butiker.

Avsnitt 11: Går det att förebygga cancer?
Avsnittet släpptes 2019-04-25

Ungefär en fjärdedel av alla dödsfall beror på cancer. Generalsekreteraren för Cancerfonden Ulrika Årehed Kågström intervjuas om hur man ska leva för att om möjligt undvika cancer. Eller kan man egentligen påverka det? Handlar det om gener eller livsstilsval?

Avsnitt 10: Matkriget
Avsnittet släpptes 2019-04-11

Vad är egentligen vetenskapligt bevisat? Vad är sanningen om fett, kolhydrater och Livsmedelsverkets matrekommendationer? Andreas Eenfeldt, mer känd som Kostdoktorn eller Diet Doctor möter Jacob Gudiol, tyngdlyftande, ständigt stridsberedd hälsodebattör samt Maria Ahlsén som anser att Livsmedelsverkets rekommendationer är de enda rätta.

Vad är egentligen vetenskapligt bevisat? Vad är sanningen om fett, kolhydrater och Livsmedelsverkets matrekommendationer? 
Andreas Eenfeldt, mer känd som Kostdoktorn eller Diet Doctor möter Jacob Gudiol, tyngdlyftande, ständigt stridsberedd hälsodebattör
samt Maria Ahlsén som anser att Livsmedelsverkets rekommendationer är de enda rätta.

Avsnitt 9: Sanningen om snuset
Avsnittet släpptes 2019-03-28

David Eberhard möter läkaren och tobaksexperten Anders Milton som pratar snus, tobak, cigaretter och e-cigg. Vad är egentligen sant i den upphettade debatten om nikotin, snus och tobak? Och varför vill ingen av alla de som får statliga medel för att arbeta mot tobak i Sverige debattera med honom? Är han en betald snuslobbyist eller en modig sanningssägare?

David Eberhard möter läkaren och tobaksexperten Anders Milton som pratar snus, tobak, cigaretter och e-cigg. Vad är egentligen sant i den upphettade debatten om nikotin, snus och tobak? Och varför vill ingen av alla de som får statliga medel för att arbeta mot tobak i Sverige debattera med honom? Är han en betald snuslobbyist eller en modig sanningssägare? 

Avsnitt 8: Blir svenskarna sjukare eller friskare?
Avsnittet släpptes 2019-03-14

Rebecca Weidmo Uvell debattör, bloggare och författare, socialdemokraten Kristina Nilsson samt Livsmedelsverkets tidigare generaldirektör Stig Orustfjord försöker reda ut om vi blir friskare och friskare och bara känner oss sjuka eller om vi faktiskt blir sjukare. Ska vi strunta i all folkhälsopolitik eller räcker det att minska på saltet och sluta äta kosttillskott? Vad är egentligen sant bland alla siffror och påståenden?


Avsnitt 7: Hälsa på nytt sätt
Avsnittet släpptes 2019-02-28

Tre nytänkande hälsoentreprenörer möts och funderar kring hur man egentligen borde arbeta för att förbättra hälsan. Toaletter som berättar hur vi mår eller aktivitetsarmband som avråder från onödigt joggande. Psykologi som får människor att röra på sig utan att märka det. Niklas Huss innovationschef på Länsförsäkringar, Fredrik Söder VD för Health Integrator och beteendestrategen Samuel Salzer förklarar hur morgondagens hälsoarbete kommer att se ut.

Avsnitt 6: Konsten att njuta och konsten att späka sig
Avsnittet släpptes 2019-02-13

Martina Montelius är dramatiker, författare och kulturskribent. Hon ligger helst i sängen och äter choklad. Skådespelaren Rasmus Troedsson tycker att för mycket tränande har förstört en hel generation skådisar. De har blivit för snygga för att kunna spela bra teater.

Konditionsfanatikern och Vasaloppsåkaren Erik Wickström försöker förklara hur man kan finna njutning i att ständigt träna. Och varför mellanchefer med leasing-Audi är besatta av att lyckas med olika lopp.

Avsnitt 5: Höger eller vänster?
Avsnittet släpptes 2019-01-30

Var går egentligen de stora politiska skiljelinjerna? Vilka är de största hälsoutmaningarna: rökning, gårdsförsäljning, stillasittande eller politiskt ointresse för folkhälsa? Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson anser att politiker måste ta ett större ansvar för barn och ungas träning. Moderaten Johan Hultberg och socialdemokraten Mikael Dahlqvist diskuterar även monopolet för alkohol hos Systembolaget och huruvida det kommande rökförbudet på uteserveringar är rätt eller fel.

Avsnitt 4: Social ingenjörskonst, lobbyister och snuset
Avsnittet släpptes 2019-01-16

Psykiatrikern och överläkaren David Eberhard möter Karolinska institutets folkhälsoprofessor Cecilia Magnusson som snusar trots egen forskning om snus. Vänsterpartisten Karin Rågsjö som ogillar lobbyister och tycker att snuset tar för stor plats i debatten, samt hälsoentreprenören Marco Morner som anser att folkhälsopolitiken drivs av åsikter snarare än av vetenskap.

Avsnitt 3: Tillåta eller förbjuda - det är den stora frågan
Avsnittet släpptes 2019-01-09

Vad är egentligen farligast för hälsan? Röka, dricka eller vara alldeles för ensam? Professor Karl-Erik Lund, expert på tobaksfrågor menar att vi måste släppa loss alternativen till de farliga cigaretterna, snus och e-cigg, för att minska sjukdom och död. Marie Risbeck alkoholexpert på Folkhälsomyndigheten anser att Systembolaget är bästa sättet att rädda liv och folkhälsa. KD:s vice partiledare Jakob Smedfors tycker att vi borde lagstifta mot ensamhet, för ensamhet skapar sjukdom. Samtalet leds av psykiatrikern och överläkaren David Eberhard

Avsnitt 2: Hetsande hälsomyter
Avsnittet släpptes 2019-01-02 
 
Professor Agnes Wold, debattören och författaren Mattias Svensson och VD:n för Convenience Stores Sweden, Bengt Hedlund går igenom de vanligaste föreställningarna om fett, socker, kött, sprit och snus och menar att mycket är direkta missuppfattningar eller överdrivna tolkningar. Det finns en hälsohets som de anser lett till orimliga politiska beslut och en onödig oro hos många människor. Ett tröstande program för den som redan misslyckats med nyårslöftena.

Avsnitt 1: Ovanor, dåliga vanor eller bara feltänk
Avsnittet släpptes 2018-12-26

I podden Hälsa för ohälsosamma möter läkaren David Eberhard intressanta personer och pratar Folkhälsa. I första avsnittet hör ni 2018 års Biggest Loser VIP-vinnare Erik Hörstadius berätta om sin syn på traditionella hälsoråd och marathon och ni hör professorn och tidigare rektorn på KTH, Karin Larsén, avslöja att hon äter en påse chips om dagen. Johan Ingerö, Kristdemokraternas folkhälsoexpert vill att partiet ska göra det lättare att göra lite mindre fel.

Kan man äta en påse chips om dagen utan att bli tjock?

Syftet med serien är att lyfta fram perspektiv på folkhälsa som sällan kommer fram i den vanliga debatten, men som många går runt och funderar på. I podden möts kunniga experter för att ge svar på frågor de vanligtvis inte brukar få. Till exempel:

  • Kan man äta en påse chips om dagen utan att bli tjock? Och är det i så fall farligt?
  • Är det bättre att vara en aktiv motionär och vara överviktig, än att sitta still och vara smal?
  • Ska jag röka e-cigaretter eller snusa?
  • Ska jag sluta med kött eller socker? Eller inget av dem?

Hälsa för ohälsosamma är inte en podd som förespråkar enkla lösningar eller har svaret på hur man borde göra. Utan det är en podd som debatterar de mest etablerade föreställningarna om vad som egentligen gagnar hälsan. En rad sanningar om fett, kött, socker, nikotin, tobak och alkohol blir om inte motbevisade så åtminstone ifrågasatta från olika håll.

Poddserien gör helt enkelt något så komplicerat som folkhälsa spännande. Och vad man själv än anser kommer man att bli provocerad, säger programledaren David Eberhard.

Jag håller inte alltid med dem jag bjuder in, men poängen är att få testa olika idéer. Jag tror att svensk folkhälsopolitik skulle må bra av lite mindre moralism och dogmer och lite mer acceptans för människors olikheter. 

Om ni vill veta mer om programledaren, läkaren, psykiatrikern och författaren David Eberhard kan ni klicka er vidare här! 

Lyssna

Första avsnittet släpps på torsdag den 27 december. Då hittar ni Hälsa för Ohälsosamma där ni hittar era andra poddar, alltså i er podcast-app eller på Spotify. Redan nu kan ni dock tjuvlyssna lite på hur det kommer låta. Klicka bara på playknappen här nedanför eller följ länkarna till Spotify eller iTunes.

Länk till Hälsa för Ohälsosamma på iTunes.

Länk till Hälsa för Ohälsosamma på Spotify.

Conveniece Stores Sweden

Conveniece Stores Sweden står bakom podcasten och företräder en bransch som påverkas väldigt mycket av politiska beslut, menar VD Bengt Hedlund.

Våra medlemmar förenklar vardagen för sina kunder och säljer produkter som ger njutning som godis, tobak och spel. Det är produkter som politiker i folkhälsans namn vill reglera, förbjuda och beskatta. Därför tycker vi att det är viktigt att våga vrida och vända på begreppet folkhälsa och låta olika åsikter mötas.

Medverkande

Några av de Medverkande i programmet är kontroversielle tobaksprofessorn Karl-Erik Lund från Norska Folkhälsomyndigheten, omdebatterade professor Agnes Wold, Marie Risberg alkoholexpert på Folkhälsomyndigheten,  Biggest Loser-VIP-vinnaren Erik Hörstadius, DN-kolumnist och författaren Mattias Svensson, Dagens Industrins politiske redaktör PM Nilsson,  Johan Ingarö och Jakob Forssmed från KD. Vänsterpartiets Karin Rågsjö, Hälsoentreprenören Marco Morner, Moderata riksdagsledamoten Johan Hultberg, socialdemokraternas Mikael Dahlqvist, Idrottshöhskolans tidigare rektor Karin Larsén med flera.De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.