Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00
Nu blir din prilla dyrare igen

Nu blir din prilla dyrare igen

Nu stundar återigen prishöjningar på ditt snus. Ännu en skattehöjning väntar nämligen runt hörnet. Dags att börja bunkra!


Den 1 januari 2020 smäller det till igen: tobaksskatten höjs ännu en gång. En bestämmelse från 2011 anger ju att tobakspriserna årligen ska anpassas automatiskt till konsumentprisindex. Detta förklaras med att man vill behålla tobaksskattens avhållande effekt – årliga prishöjningar ska minska snusandet. Följaktligen måste nu leverantörerna höja priset på ditt snus.

Rim och reson?

Gemene man har nog inget emot att tobak ska bära sina kostnader, men frågan är om någon finner rim och reson i att skatten är 4,5 gånger högre än vad snusandet kostar samhället?

Snus överbeskattades med 2,4 miljarder kronor under 2019, vilket antyder att snusskatten till största del motiveras som en intäktskälla för staten i kombination med begränsning av snus som en riskfaktor. Snusets bidrag till skademinimering vad gäller rökning tas till synes inte alls med i beräkningen av snusskatten.

Snusare blir kassakor

Skatten på snus höjs från 451 till 459 kronor per kilo den 1 januari 2020. Detta innebär att snusskatten ökar till 9,2 kronor för en dosa på 20 gram. Du som snusar en dosa om dagen kommer alltså att betala över 3 000 kr i snusskatt under 2020.

Enligt Finansdepartementets uppskattningar kommer snusarna att ha bidragit med cirka tre miljarder kronor till staten i snusskatt under 2019. Höjningen ska generera ytterligare 50 miljoner kronor till statskassan.

Visst har du som snusare redan gjort rätt för dig – med råge?


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.