Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17.00
Tror höjd skatt kan leda till ökat intresse för egenodling

Tror höjd skatt kan leda till ökat intresse för egenodling

Från och med den 1 augusti är det skatt på köp av tobaksblad. I et inslag i Sveriges Radio intervjuas snusmakaren Mårten Gustafsson från Småland, som sedan flera år tillbaka gör sitt eget snus av egenodlad tobak. Han tror skattehöjningen kommer att öka intresset av att odla egen tobak för snus.


Betydligt dyrare med göra-eget 

Det har nyligen tillförts en punktskatt på råtobak som medför att gör-det-själv snus blir över 1000 procent dyrare. Det betyder att alla som vill skapa en egen billig prilla nu även måste odla tobaken själv. Det tror Gustafsson kan bli mer alltmer populärt. Han står bakom Instagram-profilen Odlasnus och har märkt en betydlig ökning av frågor det senaste året:

- Jag har hållit på i sju års tid att odla min egen tobak och dom första åren så var vi en handfull som hade lite kontakt via internet. Det sista året har det exploderat, säger Gustafsson till Sveriges Radio.

Ny kategori i Snus-VM

Varje år anordnar Snusbolaget Snus-VM, där entusiaster runt om i världen tävlar om vem som kan göra det bästa snuset. Nytt för i år är att egenodlad tobak lanseras som egen tävlingskategori. Nu kan odlingsfantaster vara med att tävla med sitt alldeles egna snus!

- Vi ser att trenden med egengjort snus ökat under Corona-pandemin och fått ett uppsving i och med den höjda skatten. Den nya kategorin med egenodlad tobak är ett svar på den trenden, säger kommunikationschef på Snusbolaget, Markus Lindblad.

Om Snus-VM

Snus-VM avgörs i oktober. Inskickning av bidrag skall ske mellan 1:a och 15:e oktober. På Snusets Dag den 24:e oktober presenterar juryn vinnarna i kategorierna lössnus, portionssnus och egenodlad tobak. Läs mer om Snus-VM här!


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.