Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Andreas Meijer ny medlem i juryn för Snus-VM

Andreas Meijer ny medlem i juryn för Snus-VM

Snusbolaget har det stora nöjet att kunna meddela att juryn för årets Snus-VM förstärks med Andreas Meijer, delägare i Kurbits Snus AB. För Snusjournalens läsare är Andreas kanske allra mest känd som ”Magister Snus” – vår guide till snustillverkningens ädla hantverk.

”Andreas Meijer är välkänd i snuskretsar. Han har en lång och gedigen erfarenhet av hantverket. För oss som arrangerar Snus-VM känns rekryteringen av Andreas till juryn som ett naturligt sätt att göra en redan stark jury ännu vassare. Vi känner att vi nu har en väl sammansatt jury som kommer kunna göra ett utmärkt jobb i att kora världsmästarsnuset.” – Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget.

Vi på Snusjournalen tog givetvis tillfället i akt och åkte hem till Andreas för en pratstund. Vi bad honom bland annat att berätta hur han som jurymedlem tänker när han bedömer ett snus, och att dela med sig av några tips till den som deltar i Snus-VM. Här kommer några av Andreas viktigaste budskap:

  • Doften! Tänk på doften! Ett välgjort snus smakar inte bara gott – det doftar också trevligt. Om du själv tycker att snuset luktar lite unket så är det dags att gå tillbaka till ritbordet.  För doftens skull är det viktigt med väl svettad tobak och aromer som är trevliga även för näsan.
     
  • Balans i smaksättningen. Snus har ofta mer än en arom, men även om aromerna var för sig är trevliga är det inte säkert att de gifter sig på ett bra sätt. Här gäller fingertoppskänsla att hitta smaker som passar fint tillsammans, men också att balansera dem elegant.
     
  • Kan snuset tillverkas kommersiellt? När man gör eget snus hemma kan man ha i vad som helst från skafferiet om man så vill, men för att ett snus skall kunna tillverkas och säljas måste man förhålla sig till svensk lagstiftning gällande vilka tillsatser man får ha. Du kan till exempel inte ha färsk frukt eller annat organiskt material som kan mögla. Det är alltså viktigt att det går att omvandla det du gör till en produkt som man kan distribuera i större mängd. Detta är särskilt viktigt då Kurbits Snus kommer att tillverka vinnarsnuset i kategorierna Lössnus och Portionssnus.
     
  • Be om feedback. Vi hajar, du gillar ditt snus – men är du ensam om det? Man kan inte bara lita till sin egen smak, andras uppfattning om ditt snus är ännu viktigare. Dela ut några dosor till vänner och bekanta och be om deras ärliga feedback. En bra start är att be dem recensera de två första punkterna i den här listan: doften och balans i smaksättningen.

Vi tackar Andreas Meijer för tipsen, och påminner om att Snus-VM avgörs i oktober. Inskickning av bidrag skall ske mellan 1:a och 15:e oktober, och vinnarna i respektive kategori koras på Snusets Dag den 24:e oktober.

Efter att mästarsnusen korats tar Kurbits Snus över som vår produktionspartner, och arbetar tillsammans med vinnarna fram snuset som kommer att säljas på Snusbolaget.se. Allt överskott av försäljningen går till en välgörenhetsorganisation som vinnarna själva bestämmer.

Här hittar du allt du behöver veta om Snus-VM!De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.