Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Allt om snusdosor

Allt om snusdosor - Historia, utveckling och design

Snusdosan har genomgått flera förändringar genom historien, från att tillverkas i material som trä eller keramik prydda med dekorativa detaljer, till dagens praktiska plastdosor. I den här guiden kan du lära dig allt du behöver veta om snusdosor – från dess historiska utveckling till dagens moderna design och funktioner för att förvara ditt snus eller tobaksfria snus.  Läs vidare för att lära dig om snusdosan!Vad är en snusdosa?

En snusdosa är en typ av behållare, oftast tillverkar i plast, som används för att förvara snuset på ett säkert sätt och hålla det färskt. Det är dessutom en praktisk accessoar för snusare, som gör det enkelt att ta med sig snuset.


En tidslinje om snusdosans historia

 • Under 1500-talet introducerades det första snuset i Europa. Från början hade dosan en cylindrisk form, tillverkad i material som läder, horn eller ben. Dosan användes dels för att skydda snuset från luftfuktighet, dels för att göra det lättare att bära med sig. Under den här tiden var dosorna dock inte lika avancerade eller dekorativa som idag, utan snarare praktiska.
   
 • Under 1700-talet började snusdosor användas i Sverige, oftast tillverkade av metall eller trä. De första dosorna var ofta handgjorda, och var mer utsmyckade än sina föregångare. Med utveckling av metalltekniken blev även metalldosor vanligare. Dessa tillverkades ofta i koppar eller mässing.
   
 • Under 1800-talet blev dosorna alltmer dekorativa och detaljerade. Material som guld, silver och mässing var vanliga, och utsmyckades ofta med emalj eller ädelstenar. 1800-talets dosor var inte bara ett praktiskt sätt att förvara snuset, utan användes även som en form av smycke eller statussymbol. Den ökade detaljnivån gjorde även dosorna till populära samlarobjekt.
   
 • Under 1900-talet introduceras de först plastdosorna som snabbt skulle bli populära eftersom det var lättare och billigare att tillverka än metall- och trädosor. Plastdosorna hade ofta en enkel design med endast varumärkets namn på locket.
   
 • Under 2000-talet har nu snusdosan gått igenom en märkbar förändring. Fokus på design har ökat och det finns numera flera former, mönster och färger att välja mellan. Vissa dosor har även nya funktioner, som exempelvis flexlocket som expanderar för att rymma fler använda prillor. Sammanfattningsvis har snusdosan blivit en praktisk förvaringslösning, såväl som en accessoar att uttrycka sin personliga stil genom.

Snusdosans olika format och funktioner

Snusdosans form och design

På dagens snusmarknad ser vi två olika former på snusdosan.

 • Den runda snusdosan är som tidigare nämnt den vanligaste formen på dosan och används av de flesta snusvarumärken. Designen kan dock skilja sig mellan varumärken, exempelvis genom färg, ikoner och vissa funktioner.
   
 • Den rektangulära snusdosan är en annan typ av dosa som används av varumärket ON!. Dosan kanske ser lite annorlunda ut, men den har samma funktion som en vanlig rund dosa!

Snusdosans lock

I dagsläget finns det två olika typer av lock på snusdosor. Mest förekommande är skjutlocket som öppnas genom att dra tillbaka locket med fingret. En nyare variant hittar vi hos varumärket Lundgrens snus samt varumärket LYFT. Det är ett så kallat flexlock som genom användning av mjukt gummi, expanderar för att rymma fler använda prillor.


Snusdosans olika lock

Ikonerna på snusdosan och deras betydelse

På varje snusdosa brukar ett antal symboler synas. Dessa brukar användas för att informera konsumenter om produkten, exempelvis hur stark den är, eller vilken smak den har. Nedan går vi igenom några av de vanligaste symbolerna som brukar synas på snusdosan:

 • Styrka brukar synas genom ett antal ifyllda pluppar, vanligtvis mellan 1-4.  
   
 • Smak brukar visas genom en symbol, men kan även visas genom färgen på snusdosan.
   
 • Varumärke brukar synas mitt på dosan genom en logotyp. 

Snusdosans material – Plast, trä eller metall

Snusdosan tillverkas idag oftast i plast, men det förekommer även material som metall i återfyllningsbara dosor. Nedan går vi igenom materialen och deras unika funktioner.

 • Snusdosa i plast - Plast är det vanligaste materialet på grund av dess hållbarhet och låga produktionskostnad. Plastdosor kommer i flera olika färger och former, och kan även återvinnas.
   
 • Snusdosa i metall – Snusdosor i metall är ofta väldigt tåliga mot både fukt och stötar, och är även lätta att rengöra och återanvända.  
   
 • Snusdosa i trä – Ett av de äldsta materialen som har använts och kan vara tillverkade av olika träslag. Trädosor kan dock vara känsliga för vatten och fukt, vilket kan påverka snusets kvalitet och hållbarhet.

Refillable snusdosa 

Återfyllningsbara dosor, eller refill-dosa syns oftare på snusmarknaden, oftast tillverkade i metall eller andra unika material. Det innebär helt enkelt att du inte behöver köpa en ny dosa varje gång, och i stället fyller på samma dosa med nya prillor. Ett exempel är Velo refill.

Visste du att återanvändningsbara dosor funnits genom snushistorien? En tidig variant av återanvändningar dosa var snushunden som var tillverkad i trä. Genom att öppna locket, fyllde man på med nytt snus för att ta med sig.


Limited edition-dosan

En special edition, eller dosor i begränsad utgåva, brukar oftast nyttjas för att reflektera en händelse eller en säsong. Oftast brukar unika designelement användas, och även smaken kan reflektera temat. Exempelvis kan ett snus som lanseras under december, ha en smak av exempelvis kanel som ofta förekommer under juletider. 


Vad tittar en snusare efter i en snusdosa?

För att undersöka hur snusare själva väljer sina nikotinpåsar utifrån dosa, intervjuade vi en snusare för att ta reda på svaret!

 1. Vilken är din favoritdosa för tobaksfritt snus? 
  Lundgrens dosor  
   
 2. Varför är det din favoritdosa? 
  För att de är lätta att känna igen på färgerna, har ett rymligt lock för använda prillor och dosorna är relativt lätta att öppna. 
   
 3. Vad tittar du efter när du väljer snusdosa? 
  Det ska vara tydligt vilken smak och styrka den har samt att den ska vara snygg.
   
 4. Hur mycket spelar snusdosans design roll? 
  Snusdosan är någon form av accessoar som man bär med sig hela tiden, så jag tycker absolut att det spelar roll hur den är designad. Dosan får inte se B ut, då väljer jag bort den direkt. 
   
 5. Använder du snusdosans symboler för att göra ett val? 
  Absolut! Jag kollar styrkan på snuset innan jag väljer. 
   
 6. Om du hade designat en egen dosa, vilken form, färg, material och funktioner är viktiga för dig? 
  Den ska vara stilren och inte för plottrig, ha enkla färger och den får gärna vara återvinningsbar.  De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.