Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
12 ton snus smugglat till Finland

12 ton snus smugglat till Finland

I slutet av september släpptes nyheten att finska tullen har sprängt en liga som smugglat stora mängder snus över svensk-finska gränsen i Haparanda. Läs allt om fallet här!

Storskalig, organiserad smuggling av snus

Det var i april som den finska tullen stoppade och beslagtog en bil med 175 kilo smuggelsnus som höll på att transporteras till de södra delarna av Finland. Under förundersökningen upptäcktes en storskalig och organiserad smuggelverksamhet.

Den huvudmisstänkte i fallet är en finsk medborgare, bosatt i svenska Haparanda. Han ska under två års tid ha smugglat snus från Sverige till Finland tillsammans med två andra personer. Försäljning av snus har varit förbjudet i Finland sedan 1995, när landet gick med i EU. Den som blir påkommen med för mycket snus, även om det är för eget bruk, riskerar bland annat en kännbar straffskatt.

8 personer misstänkta för smuggling och grovt skattebrott

I det här fallet hade Haparanda-mannens uppdragsgivare själva köpt partier på 50 till 100 kilo snus i Sverige och sedan betalat honom och hans medhjälpare för att få hjälp med att föra in det över finska gränsen.

Väl i Finland har snuset flyttats över till mottagarnas fordon för att transporteras vidare söderut där många köpare finns. Några av de misstänkta i fallet ska ha mellanlagrat snus i en container innan det distribuerats vidare.

12 ton snus smugglat till Finland


Haparanda ligger precis vid finska gränsen

Totalt 8 personer, varav en svensk, misstänks nu för både grovt skattebrott och smuggling. Den finska tullen uppskattar att straffskatten för ligans smuggelsnus ligger på ungefär 4,6 miljoner euro.

Stora pengar i omlopp

Tullen bedömer att åtminstone Haparanda-mannen har bedrivit vad som mest liknar en yrkesmässig verksamhet under två års tid. Totalt ska han ha fått ca 80 000 euro i betalning, mellan 100 och 300 euro kontant per smuggeluppdrag.

Uppdragsgivarna i Finland har förstås tjänat en hel del på distribution och försäljning av det smugglade snuset. De lokala köparna kan få betala ungefär dubbelt så mycket för en stock snus som vi gör i Sverige.    

Laglig gränshandel med snus

I Finland får privatpersoner lagligt importera upp till 1 000 gram rökfria snusprodukter per dygn för eget, personligt bruk. Bland annat i Haparanda finns därför också en laglig gränshandel med snus och flera framgångsrika specialbutiker. Även vanliga livsmedelsbutiker drar fördel av gränshandeln med snus.

I södra delarna av landet är snuset svårare att köpa på laglig väg. Där sker istället handeln med olagligt snus i slutna Facebook-grupper, något som vi berättat om i Snuset i Finland - Lukrativt, men olagligt.

Trots snusförbudet ökar snusandet i Finland

Snus har varit förbjudet att sälja och tillverka för försäljning i Finland sedan 1995. Trots detta sprider sig snusandet, främst bland de unga där användningen fördubblats under de senaste fem åren, samtidigt som rökandet minskat. Enligt skolhälsoenkäten rån 2017 så snusar 8 procent av pojkarna på högstadiet och gymnasiet. På yrkesskolorna är andelen 17 procent.

Totalt finns cirka 50 000 snusare i Finland.

Läs mer

Snuset – en miljonbusiness i Finland (Svenska Yle)De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.