Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00

Recept Snussats Westerose 1 kg

Bruksanvisning för ca 60 dosor lössnus

Gäller för:

- Snussats Westerose 1 kg. Köp här.


De tillsatser du behöver förutom råtobakspulvret är: 

 • Vatten
 • 130 g/109 ml salt (natriumklorid)
 • 80 g/80 ml soda (natriumkarbonat) OBS! Du skall INTE använda kaustiksoda.
 • 100 g/80 ml glycerol (glycerin)
 • Ev. stärkelse
 • Ev. arom eller snuskrydda

 1. Sätt ugnen på önskad temperatur. I det här receptet använder vi oss av 90° C. 
   
 2. Koka upp 10 dl vatten och tillsätt allt salt i det varma vattnet. Häll blandningen av salt och vatten över tobakspulvret och blanda noggrant i ett större kärl. En hink eller en stor kastrull brukar fungera toppen. 
   
 3. Häll över snusmassan i den medföljande plastburken och platta till med en sked. Sätt på locket och se till att det sitter tätt. Ställ sedan burken på galler i mitten av ugnen. Ha en stektermometer i ugnen eller genom locket, ner i själva snusmassan. Detta för att kontrollera att värmen håller sig på 90° C.
   
 4. Låt snuset stå i ugnen i 24 h. Kontrollera värmen ibland och se till att den inte stiger över 90° C. (Plastburken är certifierad för 110-120° C. Om temperaturen stiger över det kan plasten deformeras.)  
   
 5. När 24 h gått tar du ut behållaren och rör om i massan. Sedan plattar du till den med en sked, sluter locket tätt och ställer in den igen. Nu ska den stå i 24 h till. 
   
 6. När 24 h till har gått (sammanlagt 48 h) tar du ut snusmassan och låter den svalna i ungefär 30 min.
   
 7. Koka upp 4 dl vatten och lös upp sodan i det. Häll blandningen och glycerolet över snuset och blanda väl. Det här kan lukta väldigt starkt så köksfläkt, öppna fönster eller balkong är bra att använda sig av.
   
 8. Platta till massan i behållaren, sätt på locket och låt stå i kylen. Efter 4-5 dagar kommer snuset ha fått rätt konsistens och smak. 

Det färdiga snuset kan lagras i några månader i kylskåp. Vid längre tids förvaring rekommenderas du dock att frysa in det. Se till att du använder lufttäta plastpåsar. 

Istället för soda går det utmärkt att använda vanligt bikarbonat. Då blir det dock lite skillnad i smaken. Om du vill använda bikarbonat i din snussats kan du först låta det stå 40 minuter i ugnen på 200 grader.

Temperaturer i ugnen
Om du vill ha ugnen på lägre temperatur höjer det tillverkningstiden avsevärt. Om du väljer att använda dig av dessa temperaturer gäller övriga delar av receptet som vanligt och omrörning sker fortfarande efter halva tiden i ugnen.

 • 50° C ger ett färdigt snus efter 5-6 dygn.
 • 60° C ger ett färdigt snus efter 4-5 dygn.
 • 70° C ger ett färdigt snus efter 3-4 dygn.
 • 80° C ger ett färdigt snus efter 2-3 dygn.

Viktig information till våra kunder
Tillsatserna ingår inte längre för våra snussatser och kan heller inte köpas på Snusbolaget. Enligt nu gällande regler får Snusbolaget och andra återförsäljare inte längre sälja tillsatser/tillbehör tillsammans med råtobak. 
Du kan dock enkelt själv köpa de nödvändiga tillsatserna. Läs mer här.