Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00

Recept Snussats Prillan 1 kg

Bruksanvisning för ca 60 dosor lössnus

Gäller för: 

- Snussats Prillan Original 1 kg. Köp här.
- Snussats Prillan Grov 1 kg. Köp här.
- Snussats Prillan Sverige 1 kg. Köp här.
- Snussats Prillan Skåne 1 kg. Köp här.
- Snussats Prillan Norrland 1 kg. Köp här.
- Snussats Prillan Jubileum Råtobaksspill. Köp här.


De tillsatser du behöver förutom råtobakspulvret är: 

 • Vatten
 • 110 g/92 ml salt (natriumklorid)
 • 100 g/100 ml soda (natriumkarbonat) OBS! Du skall INTE använda kaustiksoda.
 • 60 g/48 ml glycerol (glycerin)
 • Ev. stärkelse
 • Ev. arom eller snuskrydda

 1. Börja med att sätta ugnen på 90° C. Kontrollera för säkerhets skull temperaturen i ugnen med en termometer (Våra burkar och lock är certifierade för 120° C). Lös sedan upp allt salt (natriumklorid) med 1 liter varmt vatten. Häll detta i en hink tillsammans med tobaken. Blandas noga, helst med elvisp.
   
 2. Häll nu snusmassan i de båda plastburkarna, platta till massan med en sked lagom hårt. Sätt på locken så de blir helt tätslutande. Ställ in burkarna på ett galler i ugnen och låt stå i 24 timmar.
   
 3. Nu tas burkarna ut för att hällas över i hinken. Lös upp sodan med 5 deciliter varmt vatten som du sedan häller i hinken. Blanda återigen med elvispen. Vi rekommenderar att man vispar i ca. 40 minuter. Sedan skall massan tillbaka i plastburkarna igen, med locken helt tätslutande. 
   
 4. Sätt nu in burkarna i ugnen en gång till i 12 timmar, fortfarande på 90° C.
   
 5. Snusmassan har nu varit i ugnen i 36 timmar och ska tas ut för att svalna. 
   
 6. Nu ska snusmassan tillbaka i hinken en sista gång och du tillsätter glycerolet som du med hjälp av elvispen blandar väl. Om man vill smaksätta sitt snus med någon arom är det nu man skall blanda i detta och röra om ordentligt. Prillans snusaromer finns i fyra olika smaker, som påminner om de mest välkända snusmärkena på marknaden. 
   
 7. Snuset är nu färdigt, men först efter 5-7 dagar i kyl har det nått sin fulla mognad och sin karaktäristiska arom och smak.

Det färdiga snuset kan lagras i några månader i kylskåp. Vid längre tids förvaring rekommenderas du dock att frysa in det. Se till att du använder lufttäta plastpåsar. 

TIPS: När du skall använda elvispen är det lämpligt att vara under köksfläkten eller på balkongen då man redan på ett tidigt stadium kan känna doften av snus. Värmen kan variera i olika ugnar, då kan man ändra vattenmängden minimalt så att fuktigheten blir perfekt. Ställ alltid plastburkarna på ett galler i ugnen, då kan värmen cirkulera bättre.

Istället för soda går det utmärkt att använda vanligt bikarbonat. Då blir det dock lite skillnad i smaken. Om du vill använda bikarbonat i din snussats kan du först låta bikarbonaten (OBS! Gäller endast bikarbonaten, använd också ett kärl som tål 200 grader) stå 40 minuter i ugnen på 200 grader.


Viktig information till våra kunder
Tillsatserna ingår inte längre för våra snussatser och kan heller inte köpas på Snusbolaget. Enligt nu gällande regler får Snusbolaget och andra återförsäljare inte längre sälja tillsatser/tillbehör tillsammans med råtobak. 
Du kan dock enkelt själv köpa de nödvändiga tillsatserna. Läs mer här.