Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00

Recept Snussats Jemtsnus 1 kg

Bruksanvisning för ca. 60 dosor lössnus

Gäller för: 

- Snussats Jemtsnus Finmal 1 kg. Köp här.
- Snussats Jemtsnus Grovmald 1 kg. Köp här.


De tillsatser du behöver förutom råtobakspulvret är:

  • Vatten
  • 200 g/168 ml salt (natriumklorid)
  • 60 g/60 ml soda (natriumkarbonat) OBS! Du skall INTE använda kaustiksoda.
  • 100 g/80 ml glycerol (glycerin)
  • Ev. stärkelse (Gummi Arabicum)
  • Ev. arom eller snuskrydda

Observera skillnaden mellan andra snussatser. Mängden salt är mycket högre och mängden soda är lägre.


1. Sätt ugnen på 90º C.

2. Värm upp 10 dl vatten och tillsätt 200 gram salt i vattnet. Häll över tobakspulvret i ett större kärl.

3. Blanda saltvattenlösningen med tobakspulvret och rör noga om med elvisp tills att allt pulver är jämt fuktat. Häll därefter blandningen i de medföljande plastburkarna. Jämna till snusmassan och platta till hårt med en stekspade, eller liknande. Sätt på locket och se till att det sitter tätt.

4. Ställ burkarna i mitten av ugnen. Kontrollera att den har rätt temperatur med en termometer. Ugnen ska hålla en temperatur på minst 85º C och max 100º C.

5. Efter 24 timmar ska snuset tas ut. Låt snuset svalna i ungefär 15 minuter. Blanda 60 gram natriumkarbonat i 4-5 dl varmt vatten och rör om tills allt löst sig. Lösningen ska nu blandas ner i snuset och röras om noggrant. Detta görs med fördel i det stora kärlet.

6. Häll tillbaka snusmassan i burkarna. Fördela jämnt och platta till hårt. Ställ sedan tillbaka burkarna i ugnen. Nu ska snuset stå i 12 timmar.

7. När 12 timmar har gått har snuset fermenterat klart. Ta då ut burken och låt den svalna igen. Blanda sedan i 100 gram glycerol och vispa väl för att fukta upp snuset till en önskad nivå.

8. Häll i eventuella snuskryddor under omrörningen. 15 ml räcker till en snussats på 1 kg.

9. Fördela det färdiga snuset i burkarna, pressa ihop det hårt och kylförvara det i 4-6 dagar. Tillsätt därefter mer vatten om ett fuktigare snus önskas. Du kan efter lagring också bearbeta snuset igen om du inte är nöjd med konsistensen.


Viktig information till våra kunder
Tillsatserna ingår inte längre för våra snussatser och kan heller inte köpas på Snusbolaget. Enligt nu gällande regler får Snusbolaget och andra återförsäljare inte längre sälja tillsatser/tillbehör tillsammans med råtobak. 
Du kan dock enkelt själv köpa de nödvändiga tillsatserna. Läs mer här.