Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00

Recept Ekens Råtobakspulver 500 g

Bruksanvisning för ca. 30 dosor lössnus

Gäller för: 

- Ekens Smoked Råtobakspulver 500 g. Köp här.
- Ekens Extra Råtobakspulver 500 g. Köp här.
- Ekens Grova Råtobakspulver 500 g. Köp här.


De tillsatser du behöver förutom råtobakspulvret är: 

 • Vatten
 • 50 g/42 ml salt (natriumklorid)
 • 25 g/25 ml soda (natriumkarbonat) OBS! Du skall INTE använda kaustiksoda.
 • 70 g/56 ml glycerol (glycerin)
 • Ev. stärkelse
 • Ev. arom eller snuskrydda

 1. Sätt ugnen på 90 - 95° C.
   
 2. Koka upp 4 dl vatten och lös upp 50 g salt. Blanda 500 g Ekens råtobakspulver och saltlösningen noggrant. Se till att allt tobakspulver är fuktigt. Lägg blandningen i det medföljande plastkärlet och packa det hårt med en sked eller motsvarande. Sätt på locket. 
   
 3. Sätt in burken i ugnen på 90 – 95° C, med locket på, och låt stå i 20 timmar. Ställ gärna burken på galler för bättre cirkulation. Använda gärna en digital stektermometer som du sticker hål i plastlocket med och för ner i tobaksblandningen för att kontrollera temperaturen.
   
 4. När 20 timmar har gått, löser du upp 25 g soda (natriumkarbonat) i 2 dl vatten och tillsätter det till tobaksblandningen. Blanda ordentligt och låt svalna. 
   
 5. Tillsätt 70 g glycerol och blanda noggrant till dess att massan får en jämn konsistens och fukten är jämt fördelad. 
   
 6. Tillsätt eventuell arom och blanda.
   
 7. För att få en mer ”kramvänlig” konsistens kan du även tillsätta stärkelse. Strö över denna och blanda noggrant med en sked eller motsvarande. Använd ej elvisp. Tillsätt lite stärkelse i taget och blanda emellan. Detta för att undvika att blandningen klumpar sig. Uteslut stärkelse om du vill ha ett lösare snus. Låt stå 1-2 dygn i kylskåp. 
   
 8. Snuset är nu färdigt att konsumeras, men någon veckas ytterligare lagring i kylskåp förbättrar både smak och konsistens. 
   
 9. Det färdiga snuset kan lagras i några månader i kylskåp. Vid längre tids förvaring rekommenderas du dock att frysa in det. Se till att du använder lufttäta plastpåsar. 

Istället för soda går det utmärkt att använda vanligt bikarbonat. Då blir det dock lite skillnad i smaken. Om du vill använda bikarbonat i din snussats kan du först låta det stå 40 minuter i ugnen på 200 grader.


Viktig information till våra kunder
Tillsatserna ingår inte längre för våra snussatser och kan heller inte köpas på Snusbolaget. Enligt nu gällande regler får Snusbolaget och andra återförsäljare inte längre sälja tillsatser/tillbehör tillsammans med råtobak. 
Du kan dock enkelt själv köpa de nödvändiga tillsatserna. Läs mer här.