Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17:00
Vinnare i Snus VM och Snusets dag

Sammanfattning: vinnare i Snus VM och Snusets dag

Den 24 oktober firade vi Snusets dag. Snusare runt om i Sverige stoppade in en prilla och firade denna vardagsnjutning lite extra. Snusbolaget bidrog genom att kora årets vinnare i Snus VM. Snusjournalen var på plats och tog pulsen på firandet.

Snus VM hölls för första gången i år. Tävlingen som bjöd in snusare i både Sverige och Norge att skicka in sitt bästa snus till Snusbolagets jury fick stort genomslag. Över 140 snusare, eller stånkare som de också kallas, skickade in lössnus och portionssnus till juryn som bestod av Lars Olesen, Conny Andersson, Daniel “Pinhead” Carlsson, Sara Johansson och Bente Pegrell.

18.00 gick juryns representant Conny Andersson upp på scenen i Snusbolagets lokaler på Kungsgatan 27 i Stockholm för att presentera årets Snus VM-vinnare. Innan de två namnen avslöjades passade Masterblender Conny Andersson på att reflektera kring utvecklingen inom snustillverkning. 

“Det är en stor ära för mig att stå här inför er alla. Det här är en extremt viktig kategori (göra eget snus, reds.anm.) inom snus. Det är här det händer. Och jag är jätteglad över att Snusbolaget verkligen lyfter denna kategori. Jag brukar jämföra med det som har skett inom öl-branschen. För femton år sedan stod ölbryggarna hemma och försökte göra öl. Det gick väl sådär. Men sedan såg vi de första craft beer-bryggerierna öppna upp. Och idag, femton år senare, är det faktiskt dessa som driver kategorin öl. Och det här, det vi ser nu, har faktiskt likheter med öl-branschen. De första fabrikerna inom snus öppnar upp, redan i år i Kungsängen, av grabbarna som har gjort snus i köket”

En mycket inspirerande och relevant reflektion på Snusets dag.

Världens bästa portionssnus

Vinnare i klassen “Bästa portionssnus” blev Henrik Karlsson från Halmstad med snuset “Möllan”. Juryns motivation löd: 

“Henrik Karlsson har med sitt snus Möllan lyckats få en perfekt smakkombination där tobakssmaken är i fokus, men med härliga toner av ros och svartpeppar som ger det där lilla extra. Henrik får även starka pluspoäng för att ha gjort snuset från grunden och portionerat snuset själv.”

Världens bästa lössnus

Förstaplatsen i klassen “Bästa lössnus” gick till Magnus Runnfors med snuset “Jul Kul”. Juryns motivation löd: 

“Snuset Jul kul av Magnus Runnfors var smaksatt till perfektion. Med en ovanlig kombination av kanel, stjärnanis och kryddnejlika i symbios med tobak- och röksmaken föll detta juryn väldigt bra i smaken. Det är en ovanlig kombination men får man till det bra, så blir snuset väldigt gott, vilket Magnus Runnfors verkligen lyckades med"

Efter det att vinnarna fått både diplom och stående ovationer löpte festligheterna traditionsenligt på med prillor under läpparna. (En video med pristagarna, juryn och andra intressanta gäster finns att se på Snusbolagets Facebooksida)

Även Aftonbladet och TV4 rapporterade kring vinnarna i Snus VM.

Men, hur firade svenskarna snusets dag?

Under kvällen pratade vi med Johan som är ansvarig för sociala medier på Snusbolaget. Han berättade att de hade fått många kommentarer på både Facebook och Instagram där folk i hela landet delade med sig av sitt favorit-snus, tips om hur man ska snusa och hur man firar.

Vi på Snusjournalen skulle gärna se både en officiell snussång och lämplig mat att äta när man firar Snusets dag. Hur firade du? Dela med dig av ditt firande via Facebook (https://www.facebook.com/snusjournalen/), via mail eller genom att kommentera nedan

Ps. Den officiella Snusets Dag-emblemet hittar du här. Ds.De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.