Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17:00
Världsmästarsnus finns nu som julklappar

Världsmästarsnus finns nu som julklappar

Årets julklappar är här! Vinnarna i Snus-VM släpps nu av Snusbolaget. Jul Kul och Möllan kommer att säljas i begränsade upplagor.


Det var under Snusets dag den 24 oktober som Snus-VM gick av stapeln. I ett startfält med 140 deltagare kunde till slut två vinnare koras. Nu finns båda guldmedaljörerna hos Snusbolaget, om än i ett begränsat antal. Jul Kul och Möllan kommer att finnas i en varsin exklusiv upplaga om 1 700 dosor, så först till kvarn gäller!

Det var Henrik Karlsson från Halmstad som blev vinnare i klassen “Bästa portionssnus” med sin Möllan.  Här delar Henrik med sig av sitt vinnarrecept: 

Ingredienser:
395 gram Kungssnus standard medium-mald tobakspulver
395 gram Kungssnus standard fin-mald tobakspulver
60 gram kaliumkarbonat
90 gram salt

1 st ST-Bernards-arom 
25 droppar Bergamott essens
12 droppar Ros essens
8 droppar Svartpeppar essens
5 ml Tjära-arom
1 dl plommonjuice 
1 msk kakao

Tillvägagångssätt:
Tobaken läggs i ett kärl, kokat vatten och salt tillsätts till en vikt av ca 1600 gram och vispas med en elvisp.

Efter det läggs tobaken i en gryta som placeras i en tryckkokare. Tobaken står sedan i 5 timmar på maxtryck i tryckkokaren. Efter fem timmar stänger jag av plattan och tobaken får svalna i tryckkokaren.

Tobaken hälls sedan över i en hushållsassistent där den bearbetas några minuter innan kaliumkarbonatet hälls i. Efter ytterligare några minuters bearbetning hälls ST-Bernards-arom, tjära-arom, plommonjuice och kakao i. Sedan bearbetas snusmassan i ca 10-15 minuter. Därefter tillsätts kokat vatten till en vikt av ca 1950 gram och bearbetas sedan till en konsistens jag är nöjd med.

Sedan lagras snuset i kylskåp i ca 15 dagar.

Efter 15 dagar läggs snuset i hushållsassistenten och vikt och konsistens justeras med hjälp av kokat vatten. Nu tillsätts även Bergamott, Ros och Svartpeppar essenserna.
Slutvikt ca 2000-2040 gram.

Nu ska snuset lagras i ca 10 dagar till, sedan är det färdigt att snusa.

Magnus Runnfors tog hem förstaplatsen i klassen “Bästa lössnus” med Jul Kul. Här följer hans vinnande formel:

”2 liter vatten, 162 gram finkornigt salt, 28 gram havssalt. Koka vatten och blanda i saltet.

Därefter 0,4 liter vatten, 100 gram natriumkarbonat. Koka vatten och blanda i natriumkarbonat.

I kg Coobra Grön, 500 gram Virginia Bladmjöl, 26,5 gram amerikans ek. Blanda samman tidigare nämnda ingredienser med detta i ett stort aluminiumkärl och täck med aluminiumfolie. Detta bakas i ugnen i 19 timmar i 80 grader, därefter i ytterligare 19 timmar i 90 grader.

150 gram glycerin, 20 gram gummiarabicum, 60 gram specialstärkelse, 2 msk natriumbensonat/Sankta Maria, 2 msk Kentucky rökarom.

16 rör (pipett) vardera av: lagerblad, stjärnanis, kanel och kryddnejlika.

Låt snusblandningen svalna och tillsätt sedan dessa ingredienser och vispa i ca 25-30 minuter.”

Här hittar du världsmästarna Möllan och Jul-Kul!

Se även vår julkalender för vitt snus här


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.