Världsmästarsnus finns nu som julklappar
Årets julklappar är här! Vinnarna i Snus-VM släpps nu av Snusbolaget. Jul Kul och Möllan kommer att säljas i begränsade upplagor.
Det var under Snusets dag den 24 oktober som Snus-VM gick av stapeln. I ett startfält med 140 deltagare kunde till slut två vinnare koras. Nu finns båda guldmedaljörerna hos Snusbolaget, om än i ett begränsat antal. Jul Kul och Möllan kommer att finnas i en varsin exklusiv upplaga om 1 700 dosor, så först till kvarn gäller!
Det var Henrik Karlsson från Halmstad som blev vinnare i klassen “Bästa portionssnus” med sin Möllan. Här delar Henrik med sig av sitt vinnarrecept:
Ingredienser:
395 gram Kungssnus standard medium-mald tobakspulver
395 gram Kungssnus standard fin-mald tobakspulver
60 gram kaliumkarbonat
90 gram salt
1 st ST-Bernards-arom
25 droppar Bergamott essens
12 droppar Ros essens
8 droppar Svartpeppar essens
5 ml Tjära-arom
1 dl plommonjuice
1 msk kakao
Tillvägagångssätt:
Tobaken läggs i ett kärl, kokat vatten och salt tillsätts till en vikt av ca 1600 gram och vispas med en elvisp.
Efter det läggs tobaken i en gryta som placeras i en tryckkokare. Tobaken står sedan i 5 timmar på maxtryck i tryckkokaren. Efter fem timmar stänger jag av plattan och tobaken får svalna i tryckkokaren.
Tobaken hälls sedan över i en hushållsassistent där den bearbetas några minuter innan kaliumkarbonatet hälls i. Efter ytterligare några minuters bearbetning hälls ST-Bernards-arom, tjära-arom, plommonjuice och kakao i. Sedan bearbetas snusmassan i ca 10-15 minuter. Därefter tillsätts kokat vatten till en vikt av ca 1950 gram och bearbetas sedan till en konsistens jag är nöjd med.
Sedan lagras snuset i kylskåp i ca 15 dagar.
Efter 15 dagar läggs snuset i hushållsassistenten och vikt och konsistens justeras med hjälp av kokat vatten. Nu tillsätts även Bergamott, Ros och Svartpeppar essenserna.
Slutvikt ca 2000-2040 gram.
Nu ska snuset lagras i ca 10 dagar till, sedan är det färdigt att snusa.
Magnus Runnfors tog hem förstaplatsen i klassen “Bästa lössnus” med Jul Kul. Här följer hans vinnande formel:
”2 liter vatten, 162 gram finkornigt salt, 28 gram havssalt. Koka vatten och blanda i saltet.
Därefter 0,4 liter vatten, 100 gram natriumkarbonat. Koka vatten och blanda i natriumkarbonat.
I kg Coobra Grön, 500 gram Virginia Bladmjöl, 26,5 gram amerikans ek. Blanda samman tidigare nämnda ingredienser med detta i ett stort aluminiumkärl och täck med aluminiumfolie. Detta bakas i ugnen i 19 timmar i 80 grader, därefter i ytterligare 19 timmar i 90 grader.
150 gram glycerin, 20 gram gummiarabicum, 60 gram specialstärkelse, 2 msk natriumbensonat/Sankta Maria, 2 msk Kentucky rökarom.
16 rör (pipett) vardera av: lagerblad, stjärnanis, kanel och kryddnejlika.
Låt snusblandningen svalna och tillsätt sedan dessa ingredienser och vispa i ca 25-30 minuter.”