Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Swedish Match köper Gotlandssnus

Swedish Match köper Gotlandssnus

Swedish Match fortsätter att förvärva snusproducenter. Här kan du läsa allt om det senaste köpet av Gotlandssnus och grundaren Henrik Jakobssons tankar.

För ungefär en vecka sedan släpptes nyheten att storföretaget Swedish Match köper upp majoriteten av den gotländska snusproducenten Gotlandssnus. Enligt okonfirmerade uppgifter kommer prislappen landa på ungefär 300 miljoner kronor (läs mer om det här).

Henrik Jakobsson grundade Gotlandssnus 2002 och har sedan dess tillverkat både smakrikt och starkt kvalitetssnus som sålts på många marknader runt om i världen. Företaget producerar lite drygt fyra miljoner snusdosor om året, de har en omsättning på ungefär 50 miljoner kronor och de har ca 40 personer anställda i staden Roma på Gotland.

Swedish Match vill behålla den lokala föranrkingen

Henrik Jakobsson, VD och grundare av Gotlandssnus, säger så här om köpet:

Vi är mycket glada att nu ha en partner som Swedish Match, och ser fram emot att fortsätta växa med våra produkter, tillverkade på Gotland. Swedish Match vill behålla den lokala förankringen av Gotlandssnus på Gotland och avsikten med förvärvet är att medverka till att skapa ett ännu starkare Gotlandssnus och därmed också långsiktigt säkra arbetstillfällen på Gotland. Swedish Match vill också att Gotlandssnus framgångsrika arbete med att bygga sin företagsidentitet och varumärken fortsätter, med positioneringen av Gotlandssnus som en “tillverkare av premiumsnus på Gotland” med kvalitetsprodukter under premiumvarumärkena Jakobsson’s och Qvitt“.

Henrik Jakobsson kommer dock inte att lämna rollen som VD och kommer fortfarande behålla sin del av aktierna i Gotlandssnus.

Lars Dahlgren, VD och koncernchef för Swedish Match kommenterar också:

Under grundaren Henrik Jakobssons ledning har Gotlandssnus genom en tydlig gotländsk identitet och en portfölj av högkvalitativa premiumprodukter lyckats växa sin marknadsposition. Vi ser fram emot att tillsammans med Henrik och resten av Gotlandssnus personal fortsätta utveckla verksamheten på Gotland. Gotlandssnus är ett perfekt komplement till vår nuvarande affär och kommer att ge ett ytterligare djup till våra erbjudanden.

Transaktionen ska enligt planerna slutföras 22 augusti och vi får se om priset blir det de på snuscentral.org säger. Swedish Match har nyligen köp både danska V2 Tobacco och Oliver Twist och när det här köpet går igenom utökar Swedish Match sin portfölj med varumärkena Jakobsson’s och Qvitt och över 20 produkter.

Vad tror ni läsare om affären? Kommentera gärna nedanför!De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.