Snusets dag: Vi presenterar årets vinnare i Snus-VM!

Snusets dag: Vi presenterar årets vinnare i Snus-VM!

I dag, den 24 oktober, firar vi snusets dag. Dagen till ära presenterar Snusbolagets årets vinnare i Snus-VM – den finaste utmärkelsen för snusfantaster.Snus-VM genomfördes för andra gången i år. Tävlingen bjöd in snusare från Sverige och Norge att skicka in sitt bästa bidrag till Snusbolagets jury. En bra bit över 700 snusare hade anmält sig genom att beställa ett eget deltagarpaket för att skicka in sitt bidrag i någon av de tre tävlingsklasserna;

  • Portionssnus,
  • Lössnus, och
  • Egenodlat snus

Juryn bestod av Conny Andersson, Andreas Meijer och Daniel ”Pinhead” Carlsson, alla med gedigna kunskaper i såväl framtagande, tillverkning och provande av snus.

Idag var det äntligen dags för juryn att kröna nästa världsmästare i snustillverkning. Jurymedlemmarna blev imponerade av hur många bra bidrag som skickats in: 

- Förra VM utgjorde smakarna bergamott och citrus ungefär en tredjedel av alla bidragen. I år var trenden mer åt det rökiga hållet. Bidragen i detta världsmästerskap hade överlag en betydligt högre nivå – men nu har ju också snusfantasterna haft två år på att lära sig mer, säger Conny Andersson med ett leende på läpparna.

Världens bästa portionssnus

Klassens vinnare blev norrmannen Ørjan Sve från Namsos med snuset Asian Invasion: ett portionssnus smaksatt med koriander och vanilj. Juryns motivation löd:

"Snuset Asian Invasion är ett spännande, annorlunda och nytänkande snus. En smaksättning där man sammanför koriander med vanilj ska inte fungera i vår värld, men detta har Ørjan Sve verkligen lyckats med. En otänkbar kombination som blev en succé!"

Världens bästa lössnus

Förstaplatsen i klassen gick till Stefan Dalgren med snuset Vikingsnus Kramgoda. Juryns motivation löd:

”Vikingsnus Kramgoda är ett rökigt snus som Stefan har lyckats få komplext. Det är ett enkelt men konsistensmässigt välgjort lössnus. Snuset är på nivå med de bästa sorterna inom klassen som i dag existerar på marknaden – den är grym. Ett snus att längta hem till.”

Världens bästa egenodlade snus 

Vinnaren i klassen för bästa egenodlade snus blev Jan-Erik Kram från Enånger med snuset Borka Bastard. Juryns motivation löd:

”Borka Bastard är ett snus gjort på en bra bearbetad tobak. Vinnaren har låtit tobaken vara första fiolen och detta har han kunnat göra på grund av en bra råtobak. Ett komplext snus med en fin rökighet och en lätt friskhet av calvados.”

Vinnarnas snus kommer att produceras av Kurbits Snus och säljas exklusivt på Snusbolaget.se och Snuslageret.no. All vinst från de sålda dosorna kommer att oavkortat gå till en välgörenhetsorganisation som väljs av vinnarna.

Snusbolaget önskar ett stort grattis till vinnarna!

Hur firar du snusets dag?

Läs mer om snusets historia, dess roll för folkhälsan och tips på hur du kan fira snusets dag här!

Snusets dag: Vi presenterar årets vinnare i Snus-VM!

 

 

 

Snus-VM arrangeras av Snusbolaget.se i samarbete med Kurbits Snus AB.


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.