Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17.00
Snusbolaget i Aftonbladet Debatt

Snusbolaget i Aftonbladet Debatt

I en replik till Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung ger Snusbolagets Markus Lindblad sin syn på snusets roll för folkhälsan.

I en debattartikel i Aftonbladet lyfter Hjärt-lungfondens Kristina Sparreljung fram problemet med att allt fler unga som snusar och efterfrågar skärpt reglering av snus, bland annat ökad skatt, smakförbud och förbud av onlineförsäljning.

Men Lindblad från Snusbolaget menar att Sparreljung undviker att berätta om det faktum att andelen rökande niondeklassare har minskat från 12 procent till 2 procent och att Sverige som första land i världen snart kan klassas som ett rökfritt samhälle. 

I sin replik framhåller Lindblad att folkhälsoeffekten av det svenska snuset har varit omfattande och att snuset varje år räddar ett stort antal svenskar från att dö i förtid. Svenska män kan redan idag klassas som rökfria enligt WHO:s standard, då färre än fem procent röker och inom två år kommer svenska kvinnor anses rökfria med samma definition. 

Samtidigt lyfter Lindblad fram att det absolut finns befolkningsgrupper - barn, ungdomar och gravida - som inte ska snusa och att det därför måste finnas regler och rekommendationer för att skydda dessa. Men att dessa regler och rekommendationer måste vara anpassade till de faktiska hälsoriskerna och beakta det faktum att det rökfria nikotinet räddar liv. 

Läs hela repliken här!De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.