Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00
Snus VM – jakten på världens bästa snus pågår för fullt

Snus VM – jakten på världens bästa snus pågår för fullt

På torsdag presenteras årets vinnare i Snus VM, tävlingen där svenska och norska experter, amatörer och entusiaster kämpar om världsmästartiteln i snustillverkning. Snusjournalen träffade juryn för att ta dem på pulsen.


144 sorters snus och bara 2 vinnare

Första världsmästerskapen i snustillverkning blev minst sagt uppmärksammat av både medier och snusare i Sverige och Norge. Under tävlingsperioden fick juryn in inte mindre än 144 sorters egentillverkat snus, både portion och lös. Män och kvinnor över 18 år skickade in dosor och recept till juryn i hopp om att just deras blandning skulle falla jurydeltagarna på läppen. Den sista dosan anlände den 20 september.

Snus-juryn är imponerad

Den namnkunniga juryn består i år av Lars Olesen från AG Snus, masterblender Conny Andersson, göra-eget-snus-legenden Daniel ”Pinhead” Carlsson samt Sara Johansson och Bente Pegrell från Instagramkontot ”Jakten på det perfekta snuset”.

När vi möter juryn har de precis testat sin femtionde dosa. Juryns ordförande Lars Olesen säger att intresset har varit större än de kunde ana. Det är dock inte bara det stora intresset som överraskar, även kvaliteten på snuset imponerar.

Juryns masterblender Conny Andersson instämmer med ”Mycket snus är riktigt, riktigt bra”. Som erfaren snusentreprenör har Conny testat nästan allt snus på marknaden. Han vet hur svårt det kan vara att få till blandningen. Han fortsätter dock med att säga ”det inspirerar mig att testa smaksättningar som inte låter så bra på pappret men som verkligen fungerar om man balanserar smakerna rätt”.

Snus VM – jakten på världens bästa snus pågår för fullt

Snus handlar om personlig smak

Den mest erfarne göra-eget-snusaren Daniel ”Pinhead” Carlsson håller med om att kvaliteten är hög. Han påpekar dock svårighet med att välja en vinnare då snus till stor del är en smakfråga, något personligt. Hur svårt juryn än tycker det är så ska en (1) vinnare i respektive kategori utses.

Torsdagen den 24 oktober, på Snusets dag, kommer Bente, Sara, Conny, Daniel och Lars utse årets vinnare i de två kategorierna, lös och portion. De vinnande dosorna kommer sedan att tillverkas i begränsad upplaga och säljas exklusivt på Snusbolaget.se.


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.