Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17:00
Så snusar du i virustider

Så snusar du i virustider

Oron för Corona ökar och riksbankschefen larmar om hamstring av snus. Vad bör du tänka på som snusare under virustider? Snusjournalen tipsar här om hur man kan fortsätta att avnjuta sitt snus på ett hygieniskt och ansvarsfullt sätt.


Covid-19 är en infektionssjukdom som smittar främst när någon som har insjuknat hostar eller nyser. Rör man vid ansiktet efter att ha fått viruset på händerna kan smittämnen hamna i näsan, munnen eller i ögonen. Det här kallas för droppsmitta. För en snusare blir ju det här extra känsligt eftersom man ofta tar en prilla efter att till exempel tagit någon i hand. Här kommer därför några hygientips:

Tvätta händerna – om och om igen

Ja, vi vet att du har hört det här mantrat till förbannelse nu. Men: att tvätta händerna är och förblir A och O under virustider. Efter att du har tagit din prilla tvättar du dig noggrant med tvål och vatten, alternativt handsprit om du saknar tillgång till rinnande vatten. Har du tagit någon i hand? Utför då samma procedur innan du tar din snus. 

Håll fingrarna borta

För dig som snusar lössnus kanske en gammal hederlig prismaster kan vara något? Ett hygieniskt sätt att hålla fingrarna borta från snuset samtidigt som du signalerar ansvarstagande för omgivningen.

Så snusar du i virustider

Bjud inte

Snusare är ett erkänt generöst släkte. Men kompisen eller kollegan får helt enkelt ta ansvar för sina egna snusinköp i virustider. Man vet ju aldrig var de händerna har varit…

Din mamma jobbar inte här

Du har givetvis ett extra stort ansvar för din använda prilla just nu, även om ingen annan ska behöva plocka upp efter dig till vardags heller. Använd papperskorgen eller ”bjudlocket” när du är klar med prillan.

Ditt snus är hygieniskt tillverkat    

Vid industriell tillverkning av snus gäller samma stränga regler som för tillverkning av livsmedel. Exempelvis ska vattnet som används vid tillverkningen uppfylla Livsmedelsverkets krav på dricksvatten. I övrigt gäller de delar av EU:s förordning om livsmedelshygien som Livsmedelsverket pekat ut, som kraven på lokaler, transporter, utrustning, personlig hygien och utbildning av personalen. Du ska kunna lita på att snuset är gjort utan snusk!

Senaste nytt på Snusjournalen


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.