Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17:00
Politisk irritation mot Konsumentverket

Politisk irritation mot Konsumentverket

Fler och fler politiker är kritiska mot hur Konsumentverket agerar mot e-handelsbolag inom tobaksbranschen.

– Det är den överenskommelsen vi har gjort i riksdagen som ska gälla, säger Kristina Nilsson (s), vice ordförande i riksdagens socialutskott till Dagens Opinion.


Konsumentverket driver just nu två fall till patent- och marknadsdomstolen om marknadsföring online av tobak. Politikernas fokus ligger just nu givetvis på corona, men samtidigt rullar dessa processer på, något som bekymrar Snusbolagets kommunikationschef Markus Lindblad. Han är oroad över att principen om att riskreduktion ska prägla tobakslagstiftningen, vilket socialutskottet har enats om, kan gå förlorad genom Konsumentverkets agerande.

– Deras mål är att påverka lagstiftningen genom den pågående utredningen för att på så sätt lägga sitt eget förslag på socialutskottets bord, säger han till Dagens Opinion. Blir domstolsprocessen klar innan utredningen måste utredningen arbeta in resultatet i sitt förslag till ny konkurrensneutral lag till regeringen.

Och han får medhåll i riksdagen.
– Regeringen borde ha återkommit med förslag till riksdagen för länge sedan. Men jag tänker inte rikta kritik mot regeringen eftersom det mest akuta är coronapandemin och där har vi en lång lista på krav på regeringen. Däremot kan det finnas anledning att ta upp frågan igen efter sommaren, säger Acko Ankarberg Johansson (kd), ordförande i socialutskottet.

"Överenskommelser ska gälla"
S-ledamoten Kristina Nilsson, vice ordförande i socialutskottet, säger sig vara ”irriterad” över hur Konsumentverket agerar gällande det vakuum som uppstått mellan befintlig lagstiftning och den som riksdagen vill se.

– Det är den överenskommelsen vi har gjort i riksdagen som ska gälla, säger hon. Jag tycker det är tråkigt att Konsumentverket driver det på sätt de gör innan det finns en lagstiftning utifrån vad vi bestämt. Men det är en självständig myndighet.

– Jag tycker frågan är principiellt viktig och för mig är det en hederssak. Vi har gjort upp med alla partier i socialutskottet i och med att vi tog tobakspropositionen. Då ska det bli så helt enkelt. Något annat har vi inte kommit överens om och då ska det heller inte bli något annat vid sidan om.

Läs hela artikeln här


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.
In the US? This website only ships to Sweden. Visit Nicokick.com for US offers and shipping!