Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00
10 frågor till Andreas Meijer

Nyhet: Snusjournalens senaste tillskott – Andreas Meijer

10 frågor till snusmagistern – från hur allt började med snuset till vad han tror om snusets framtid. Läs svaren här!

Vem är du?

Jadu… Det beror kanske på i vilket sammanhang du frågar mig. I detta fall är jag en 35-årig snusmagister men jag är också äkta make, pappa, kollega, lagkamrat och vän. Som yrkesnamnet antyder så arbetar jag i skolan som lärare. Jag är utbildad lärare i historia och geografi från åk 6 till gymnasiet. Min mamma är Stockholmare och vi flyttade tillbaks till stan när jag var två år gammal och jag har inga planer på att flytta härifrån. När jag inte bakar snus så hänger jag med familjen och vi sportar väldigt mycket (fotboll i BP, pingis i Ängby och simning i Kanaan) eller är ute i skogen och myser. Jag sitter gärna framför en brasa med en kopp kaffe eller en god rusdryck i näven.

Något kul på g förutom Snusjournalen?

Det händer alltid spännande saker. Mycket med mina snussatser Magisterns Grundsnus och Lone Wolf men också mycket kring IT och utbildningar på jobbet. Jag har en ny tjänst som är väldigt rolig men krävande. I dagsläget gör jag vad jag kan för att upprusta skolan jag jobbar på så att vi tar klivet in i den digitala framtiden på ett bra sätt. Men semesterplaner med familjen och en hel del tävlingar är inplanerade både under detta år och under 2018. Kanske att mina barn är nog stora att börja tävla lite utanför Stockholm.

10 frågor till Andreas Meijer

När började du snusa?

Det hela började någon gång för drygt 20 år sedan när jag och en kompis fick för oss att köpa snus för att det verkade som ”en kul grej”. På den tiden var det ingen åldersgräns för snus och vi köpte en dosa General portion som vi hade tillsammans (har för mig att den kostade ungefär 14:-). Vi gick från affären och tävlade om vem som kunde ha prillan inne längst tid och vi blev rätt snurriga båda två.

Väl hemma hos mig stängde vi in oss i mitt rum och jag var tvungen att gå ut för att komma till toaletten där jag spydde som en liten kalv. Trots den starten så fortsatte jag med snusandet.

När och varför började du göra eget snus?

Någon gång kring 2010 började snuspriserna stiga avsevärt på grund av höjd tobaksskatt, vilket gjorde att jag inte visste hur jag skulle ha råd att fortsätta. Både jag och min fru studerade och hade två små barn. Jag började kolla runt för att göra eget snus och hittade en hel del forum och testade mig fram. Jag körde i ugnen till att börja med men det var inte ett bra alternativ för mig så jag testade med riskokare – mitt snus var nu räddat.

Berätta om Magisterns Grundsnus!

Jag har ju testat ganska många snussatser av olika fabrikat men det var liksom något som fattades. Varje gång jag gjorde en sats så var jag tvungen att justera med någon annan sats för att möta mina preferenser gällande smak eller konsistens. Sedan hittade jag en sida som sålde lösa tobakssorter var för sig. Jag köpte på mig ett tiotal olika sorter och började experimentera. Jag skrev ner för,- och nackdelar med dessa blandningar och hittade till slut fram till ett snus som kunde smaksättas på många olika sätt. Som satte konsistens på alla andra snussorter men som också fungerade för sig själv.

Eftersom det gick åt ganska mycket tobak i olika konstellationer för att få fram den blandningen så frågade jag om den sidan inte kunde sätta ihop min blandning så att jag slapp ha 12-15 lådor hemma. Till min förvåning sade de ja och Magisterns Grundsnus var född.

10 frågor till Andreas Meijer

Vilket snus har blivit mest lyckat? Har du fått till en smak/konsistens som blivit riktigt spännande?

Hahaha! Varje gång jag gör ett utvecklingshopp så anser jag ju att det är det bästa snuset jag har gjort. Men sedan ändrar jag någon parameter och inser att det gick att få liiiiite bättre. Kanske något fastare utan att bli strävt eller att konsistensen gick att behålla mjuk även om en del fukt tas bort. När skillnaderna att jobba med snus som har olika temperatur gjorde sig gällande så tror jag att jag knäckte koden med att helt kunna styra över konsistensen. När väl konsistensen är på plats så är det ju bara att smaksätta på något sätt som passar. Men jag har ju alltid 4-5 dosor med mig eftersom jag gillar att variera smakerna på mitt snus. Men favoriten är ju Magisterns Grundsnus! God som den är men också användbar till så mycket annat snus – den är med i allt snus jag gör nuförtiden.

Vilket är ditt bästa tips till nybörjaren? Hur lyckas man med ett hemmagjort snus?

Läs på lite på nätet. Ha inte för höga krav i början. Ge inte upp. Ett snus som du inte är nöjd med är inte dåligt. Det är bara inte färdigt än. Se till att svettningen genomförs ordentligt eftersom det enda som inte går att fixa till är snus som inte har blivit nog svettat. Sedan är det bra att göra 3-4 satser direkt så att det finns lite att jobba med och förbättra direkt. Innan du köper en massa tillbehör så funkar ju ugnen och där får du ofta i 4 lådor samtidigt. Om du råkar känna någon som gör snus så har du ju ett bollplank att fråga ut. Grundligt. Sedan måste man våga misslyckas för att kunna lyckas. Jag har fortfarande experiment som blir skitdåliga…

Vilket är ditt favoritsnus?

Det är några av de snussorter som jag gör själv så det säger inte er något… Men gärna ett snus med lite rök och tjära. Tobaken får gärna framträda men ”udden” ska ha plockats bort så pass mycket att det inte smakar stall/hö utan mer som solmogna tobaksblad blandat med tjära.

För runt 10 år sedan såg vi ju en enorm framfart bland mikrobryggerier. Tror du snuset är på väg åt samma håll?

Jag tror absolut att vi rör oss mot det. Men att slå sig in i denna bransch är lite klurigt. Det krävs att en kan tillverka snus enligt de regler som finns och det är inte så många som kan möta de kraven i hemmet. Men den som bor på ett sätt så att de kan ha ett separat hus för tillverkning kan komma långt om den bara kollar upp vad som gäller och vilka avgifter som ska betalas. Hemsnustillverkningen för eget bruk har ju fullkomligt exploderat sedan jag började. Till en början så tror jag att det var en kostnadsfråga men det är ett genuint intresse och det finns grupper att bolla idéer i som inte fanns för några år sedan. Utbudet är också mycket större vilket, tillsammans med kunskapen, gör att fler vågar testa att göra eget snus. Något som tidigare kanske mer var för kufarna att pyssla med. Jag tror att hemsnustillverkningen är det som kommer att vara lössnusets väg framåt. Om vi dessutom ser ändrade regler för snus inom EU så kan vi ha en mycket intressant framtid framför oss. Tänk en hel världsdel som samlas kring snusets magi.

Vad saknar du på snusmarknaden/vad tror du om framtiden för snus?

Det jag saknar är väl enkla sätt att portionera eget snus på. De flesta snusare använder ju portion och det är lite meckigt att portionera själv, även om det går. Sedan vill jag ha ett större utbud av skuren tobak, blad (inte stjälkar) som är soltorkade som går att skapa olika typer av snus med hemma. Problemet är väl lagstiftningen som säger att det då går att röka tobaken. Sedan bör branschen bli bättre på att ha tjänster för att designa egna dosor etc.

I framtiden kommer Andreas Meijer även publicera filmer på Snusjournalen. Till exempel är ett recept på Andreas hemmagjorda julesnus på väg. Vad skulle ni läsare vilja se mer av? Kommentera gärna!De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.