Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Nicotine pouches USA

Nicotine Pouches i USA – Snusbolaget undersöker!

Nicotine pouches, eller tobaksfria nikotinpåsar som det heter på svenska, har inte bara visat sig populärt bland svenskar. Nicotine pouches växer stadigt i USA och i det här inlägget utforskar vi amerikaners syn på och användning av nicotine pouches. Sammanfattning

  • Nicotine pouches är en engelsk översättning av tobaksfria nikotinpåsar
  • Nicotine pouches innehåller nikotin som är mycket beroendeframkallande
  • I USA är ZYN det mest populära varumärket
  • I USA är det flest män som använder nicotine pouches

Vad är Nicotine Pouches?

Nicotine pouches, är en engelsk översättning av tobaksfria nikotinpåsar. Det är alltså detsamma som tobaksfritt snus, eller vitt snus som det ibland också kallas. Vidare är det en vit sorts snus som är helt fri från tobak. I stället tillsätts nikotin och smakaromer för att skapa en likvärdig upplevelse. Smakaromerna tillsätts eftersom avsaknaden av tobak även påverkar smaken.

Vill du veta mer om nicotine pouches? Du kan läsa mer i artikeln Vad är vitt snus – Haypp undersöker!


Vart kommer nicotine pouches från?

Historien om nikotinpåsar börjar med utvecklingen av white portion, som i sin tur är en vidareutveckling av det traditionella tobakssnuset. Under 1998 fick världen se en ny typ av snus på marknaden, och detta var vit portion som innehöll en tvättad tobaksbas. Eftersom man lät bli att efterfukta snuset som man gör vid traditionellt snus, förblev produkten vit och den rann mycket mindre.

Nästa steg i utvecklingen var nikotinpåsar, och under 2014 lanserades det först helvita snuset på marknaden. Detta var revolutionerande eftersom det var helt fritt från tobak och produkten förblev därmed kritvit. Då nikotin finns naturligt i tobak, tillsätts det i nikotinpåsar för att skapa en liknande upplevelse. Vidare försvann även den typiska tobakssmaken som dominerades av basen, och även detta tillsätts med eventuella smakaromer.


Nicotine Pouches i USA

Användningen av nikotinprodukter i USA sträcker sig hela vägen tillbaka till upptäckten av landet. Den italienska upptäckaren Columbus fick en gåva av urbefolkningen som bestod av torkade tobaksblad. Genom att rulla in den torkade tobaken i majsblad kunde de röka tobaken. Men visste du att de även gjorde snus av tobaken? Munken Ramón Pane bevittnade hur urbefolkningen andades in en pulverform av tobaken i näsan. Det var början på luktsnuset som senare skulle bli favoriten bland Europas elit.

Men nu tillbaka till tobaksfria nikotinpåsar. Nicotine Pouches lanserades i USA under 2015 och har sedan dess ökat mycket i popularitet. Bara under 2021 ökade försäljningen av vitt snus med 30 procent. Denna ökning beror, enligt The Snus Report 2021 publicerad av Nicokick (i samarbete med Northerner), på det faktum att amerikaner använder det som ett medel för att sluta röka. Över 43 procent rapporterar det faktiskt som främsta anledning. För kvinnor är denna siffra hela 58 procent.


Användning av vitt snus USA

Vilka använder vitt snus i USA?

Tobaksfria nikotinpåsar är populärt över hela landet. Både i stora städer såväl som glesbyggda områden. Det är dock främst män som använder nikotinpåsar, däribland 87 procent av Northerners beställningar kommer från män. De resterande 13 procent är kvinnor.

Dock är den snabbast växande konsumenterna kvinnor, som köpte 35 procent mer dosor under 2021 tillskillnad från 2020. För män såg Northerner en ökning på 27 procent.

Den typiska köparen är en man i 40-års åldern och han köper två tredjedelar av sina nikotinpåsar online. Hans favoritsmak är även Wintergreen från ZYN.


Källor

Nicokick – The Oral Tobacco & Nicotine Pouch Report United States 2021De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.