Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Midsommar och snus – Två självklara svenska traditioner

Midsommar och snus – Två självklara svenska traditioner

Vi står vid tröskeln till semestertider, och för många startar sommaren med en av de finaste traditioner vi har – midsommar. Och på samma sätt som midsommarafton är fast etsat i den svenska folksjälen har även snuset en självklar plats i våra hjärtan.


Hur länge har vi firat midsommar?

Midsommar är, bortsett från möjligtvis julen, tveklöst den viktigaste högtiden i Sverige. Hur många gånger har du till exempel hört någon säga att midsommarafton borde vara vår nationaldag?

Många vill tro att vi firat midsommar sen urminnes tider, men hur långt tillbaka traditionen går är inte helt klarlagt. De tidigaste skriftliga källorna vi har är från 1500-talet, då biskopen Olaus Magnus beskrev hur folk och fä samlades för festligheter på Johannes Döparens afton, som infaller runt midsommar.

Det är också enkelt att tro att de traditioner vi ser som självklara idag har hängt med sen midsommarens begynnelse, men traditioner förändras med tiden.

Förr var det till exempel vanligt med så kallade midsommareldar, liknande de vi idag tänder vid valborg. Midsommarstången som den ser ut idag kom på 1800-talet och de nationalistiska inslag vi ser idag med flaggor som prydnad är ett ännu senare påfund.

Sill, nubbe och snus

I likhet med midsommartraditioner har även snuset utvecklats sedan de första varumärkena lanserades i början av 1800-talet. Portionssnuset som vi idag ser som en självklarhet gjorde till exempel inte sitt intåg förrän på 1970-talet, efter över ett århundrade av snusande.

Och på samma sätt som väldigt få ställer fram den traditionella vitgröten eller filbunken på midsommarbordet väljer många att lägga en modernare prilla under läppen efter sillen och nubben. Den tobaksfria nikotinpåsen, eller vita snuset har nämligen gjort sitt intåg på marknaden. Och med klockrena sommarsmaker som jordgubbe, rosé och fläder blir nikotinpåsarna utmärkta komplement till midsommardrinken!

Fyll på förrådet innan semestern!

Är du sugen på att testa lite nya sommarsmaker? Kanske en jordgubbsprilla till bubblet eller en kaffeprilla till tårtan? Varför inte lägga sju sorters blomdoftande nikotinpåsar under kudden för att drömma om din framtida snusmumrik? (låt dem ligga kvar i dosan bara)
Här har vi 10 tips på våra somriga midsommarfavoriter!

VOLT Red Swirl Slim
VELO Elderflower Spritz Slim
Klint Mini Rosé
LYFT Just Bloom Slim
Klint Mini Blåklint
Helwit Violet Slim
VOLT Pearls Twisted Berry
VID Racing Raspberry Slim
VELO Ruby Berry Slim
ZYN Mini Espressino


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.