Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17.00

Foto Torbjörn Lindén

Jurymedlem i Snus-VM en av bekanta på största mötesplatsen för tobaksfolk

Jurymedlem i Snus-VM en av bekanta på största mötesplatsen för tobaksfolk

En av de första bekanta ansiktena på världens största tobaksmässa InterTabac är Conny Anderssons. Jurymedlemmen i Snusbolagets första Världsmästerskap i snus möter med ett stort varmt leende i en monter där Dholakia Tobacco visar upp sina produkter. Det indiska företaget ställer ut för första gången och inräknas som en av de 520 utställarna på mässan som i år firar 40-år.


Dholakia Tobacco har ju tagit snusmakarens välrenommerade kunnande i anspråk för att inympa det svenska sättet att producera och kvalitetssäkra deras indiska snus för att göra det mer ”svenskt”. Målet är att förmå indier att lämna bruk av cigaretter till skademinimerande alternativa produkter.

I montern finns dock inga synliga spår av samarbetet. Det inleddes rent praktiskt i början av sommaren. Då uppdaterade Conny en av företagets mentolsmakande snus, under varumärket Paz. Däremot visas i rektangulära dosor ett brett utbud av företagets välkända tobaks- och nikotinfria nässnus.

InterTabac i Dortmund i södra Tyskland är världens tobaksindustris- och den tyska tobakshandelns främsta mötesplats. Utställarna kommer från 57 länder. Besökarna ännu fler. Välkomnande och hjärtliga hälsningar hörs och visas överallt. Konkurrenter och kollegor möter varandra, intresserade både av att visa sina egna produkter och för att se vad de andra i denna världsomspännande tobaksfamilj har för nytt att bidra med. Den ”släktgren” som har kärlek till snus som sin framkomstväg blir allt större. Fler och fler företag är intresserade av att bygga upp sin status genom att sälja snusprodukter, ibland i den tuggbara form som Europeiska Unionen tvingats acceptera, chew bags.

När vi under mässans första dag, av tre, grovt skannade av de utställare som förklarat i sin presentation att de tillhandhöll svenskt snus visade det sig att en inte hade det.

–Men vi vill gärna sälja svenskt snus!, poängterade företagets representant, och gav sina argument för det.

Uppenbart ett företag som var på tå! Fördelarna med snus ställt i förhållande till andra tobaksprodukter är uppenbara för de flesta, utom förstås för flertalet EU-representanter.

Bland de som kastade blickar in i Dholakia Tobaccos monter var Georg och Alex Gundersen, en av de genuina danska tobaksfamiljerna, som idag står bakom företaget AG Snus. Det står ju som värd för produktionen av de snus som väljs till världens bästa, i kategorin portion respektive lös. De samtalade med Conny Andersson, jurymedlem, som också utvecklat snus med AG Snus. Då i när samarbete med Assens-företagets produktionschef Lars Olesen, som också ingår i juryn.

InterTabac fortsätter under helgen, likaså Snusjournalens utsändas möten med dem som har smak för snus.


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.