Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17:00
Grov 150 år

Grov 150 år - Historien om Grovsnus

På Götgatan 64-68, där krogen Gröna Jägaren ligger idag, finns en historisk byggnad för Sveriges snushistoria. Den tillhörde nämligen W:M Hellgren & Co, som var Sveriges största tobaksfabrik en gång i tiden. Det var även denna tobaksfirma, som lanserade snuset Grov, ett snus som nu fyller hela 150 år.

I det här inlägget kommer du lära dig mer om historien bakom Grov och dess grundare. För att berätta historien om Grov, har vi samarbetat med Snus- och Tändsticksmuseum.



Interiör cigarrfabriken

Interiör av cigarrfabriken, stora salen - Källa: Tekniska Museet, Fotograf: Okänd
(Bilden har beskurits)

W:m Hellgren & Co

Det hela började en tidig vinter 1840 då Carl Anton Wilhelm Hellgren erhöll möjlighet att starta en tobaksfabrik. Han hyr lokaler på Södermalm, och startar verksamheten vid namn W:m Hellgren. En av de anställda blev kontoristen Johan Bäckström. Han skulle komma att spela en central roll i tobaksfabrikens framgång som Sveriges största tobaksfabrik. Han klättrade snabbt i företaget trots sin ringa ålder, och snart fick han tjänst som bolagsman. Under samma tid lämnade även Hellgren företaget för att fokusera på fastighetsbranschen.

Genom en rad uppköp, och förvärv av fastigheter – växte företaget och dess fabriker som så vackert kallades ”Hellgrenska palatset” och ”Tegelborgen”.


Grovsnuset lanseras

1872 lanserade de Grov, ett grovmalt snus. Snuset tillverkades i Stockholm, men trots detta kom det att kallas ”Norrlandsnuset”. Detta för att det var omåttligt populärt bland norrlänningar.  På de norrländska konsumenternas begäran såldes snuset i en burk av bleckplåt. Denna bleckburk rymde 500 g och kunde återanvändas för att laga mat eftersom det gick att fästa ett handtag på locket. Det var framför allt populärt bland rallare för att steka fläsk.


Svenska tobaksmonopolet

År 1915 infördes ett tobaksmonopol på all tillverkning och försäljning av tobaksvaror i Sverige. Hellgren & Co tillsammans med andra tobaksfabriker som ej hunnit fly landet, inlöstes av staten. Snustillverkningen i Hellgren & Co skulle med tiden läggas ner och produktionen flyttades till monopolets nybyggda fabrik i Stockholm år 1920 och därefter till Göteborg 1939.


Grovsnuset lever vidare

Trots att företaget inte längre existerade, skulle produkten Grovsnus få leva vidare. När tobaksmonopolet avskaffades 1961 och uppgick i det statsägda företaget Svenska Tobaks AB tog de över produktionen av Grovsnus. Företaget kom senare att ändra företagsform på nytt och blev slutligen det företag som idag heter Swedish Match, dagens leverantör av Grovsnus.

Grov har tack vare sin historia sett antal förändringar genom åren. Grov var t.ex de första 1800-tals snuset att lanseras som original portion 1983. Idag säljs snuset i form av lös, original portion och white portion. Lössnuset säljs i dosor i vaxad papp men genom historien har Grov sålts i många olika förpackningar. Nedan kan du se några av dessa:


Grovsnus i olika förpackningar

Foto: Snus- och Tändsticksmuseum
(Bilden har frilagts och beskurits)


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.