Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Acko Ankarberg: ”Farlighet ska avgöra beskattningen

Acko Ankarberg: ”Farlighet ska avgöra beskattningen"

Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg (KD) är mycket tydlig om reglering och beskattning av tobak och nikotinportioner.
– Farlighet ska avgöra, säger hon i senaste avsnittet av David Eberhards podd.


Just nu håller regeringen på att göra om ANDT-strategin, dvs de politiska riktlinjerna för arbetet med alkohol, narkotika, dopping och tobak. En av de viktigaste delarna av det arbetet handlar om vilken princip som ska råda när man vill skydda Sveriges medborgare från farligheter.

Det råder idag en viss förvirring: hur ska man egentligen förhålla sig till alla nya produkter som e-cigg eller moderna alternativ som nikotinportioner? Och snuset, som har trasslat till de för politiker i decennier, hur ska lagstiftningen utformas? Kan man bygga en politik på riskbedömningar?  Ska politiker försöka förmå människor slutar röka och gå över till snus eller andra alternativ? Eller ska de nya innovationerna behandlas som idag - bekämpas? 

 

Acko Ankarberg från Kristdemokraterna är ordförande i Socialutskottet och den som ska se till att det finns en majoritet i riksdagen för en ny mer modern folkhälsostrategi. Hon intervjuas av psykiatrikern och debattören David Eberhard i hans podd Hälsa för ohälsosamma. Acko Ankarberg är här glasklar i sitt resonemang:
– Farlighet ska avgöra. Mindre skadliga produkter ska beskattas lägre och regleras i mindre omfattning.

Får Acko Ankarberg igenom sin politik vore det en revolution i den svenska tobakspolitiken. Viktig lyssning för alla snusare och nikotinportionanvändare!

Lyssna på avsnittet här


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.