Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17:00
300 år gammalt snus hittat i Norrköping

300 år gammalt snus hittat i Norrköping

Läs allt om det otroliga snusfyndet här!

Ovanligt att fynd går att knyta till en historisk person

En 300 år gammal snusdosa, från sent 1700-tal, hittades för några dagar sedan i Norrköpings inre hamn. Dosan var halvfull och hade otroligt nog hyfsat välbevarat snus i sig. Det var Arkeologerna vid Statens historiska museer som hittade dosan när de utförde den största stadsarkeologiska undersökningen som gjorts i Norrköping.

Snusdosan, som är tillverkad av mässing, låg i botten av vad som tidigare varit en å. Och på fyndet hittades även en ingravering av initialerna PWG.

– Det är troligt att den tillhört en Pehr Gustaf Wadström, en industriman som ägde varvet på Skeppsholmen. Man kan tänka sig att han satt i en båt och sen tappat den därifrån ner i vattnet. Det kanske är en rimlig förklaring, säger arkeologen Karin Lindeblad.

Det är ovanligt att ett så litet fynd kan knytas till en historisk person, berättar arkeolog Magnus Stibéus vidare. Och nu hoppas man få veta mer efter att innehållet analyserats.

"Det doftade tobak"

Den 300 år gamla dosan hade turligt nog lyckats hålla tätt under alla dessa år och arkeologerna fick lägga fyndet i olika bad för att ens kunna öppna den. När det fick upp locket kände de direkt att den innehöll lössnus.

– Det doftade tobak, snus helt enkelt, säger Karin Lindeblad till TT.

300 år gammalt snus hittat i Norrköping


Nu ska arkeologerna lista ut vad det 300 år gamla snuset innehåller (Foto: Acta konserveringscentrum).

Arkeologerna trodde att dosan skulle innehålla lera och enligt Karin Lindeblad finns inga planer på att prova en nästan trehundraårig prilla.

– Vi tänkte analysera snuset och se vilken sorts tobak och vilka kryddor som använts. Sedan ska dosan ställas ut på Norrköpings stadsmuseum den 26 augusti, under arkeologidagen.

Utöver snusfyndet har bland annat en 60 meter lång byggnad för rågförvaring, och mindre föremål som kritpipor och mynt, upptäckts. Men än så länge är den 300 år gamla snusdosan det mest spektakulära fyndet. Det tycker iallafall vi på Snusjournalen.De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.