Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Sveriges röst i Europa

Sveriges röst i Europa

Enligt EU-kommissionen dör nästan 700 000 människor i Europa varje år av rökningsrelaterade sjukdomar. Avsaknaden av attraktiva alternativ har således kostat miljontals europeiska liv. Det är dags att EU byter riktning och omfamnar de skandinaviska erfarenheterna.  

Ska vi kunna se effekter av tobaksregleringar måste EU göra om och göra rätt och uppmuntra till insatser som driver verklig förändring. Under senare år har nya säkrare nikotinprodukter intagit den europeiska marknaden. Exempelvis nikotinportioner som är en tobaksfri produkt som visat sig vara betydligt mindre skadlig för hälsan än tobakscigaretter, främst eftersom ingen tobak förbränns. Men dessvärre är de säkrare nikotinprodukternas framtid hotad i EU. 

Sverige har nu möjlighet att gå i bräschen för en ny europeisk nikotinpolitik – en politik som beaktar olika produkters faktiska skadeverkningar. Regeringen behöver våga försvara den svenska linjen avseende snus men också föra fram en tydlig linje för att få EU att erkänna säkrare nikotinprodukter för vad de är – ett viktigt hjälpmedel för att fasa ut rökningen. 

Sammanfattning:  

  • Människor som övergår från rökning till säkrare nikotinprodukter ökar chanserna för att leva längre och hälsosammare liv.  
  • Sverige är ett föregångsland att vara stolt över – möjligheten till säkrare alternativ har minskat rökningsrelaterad dödlighet avsevärt.  
  • Om den svenska modellen blir EU:s modell kan miljontals liv räddas. 

Förslag till Europas politiker: 

✅ Erkänn de skandinaviska erfarenheterna av säkrare nikotinprodukter. 

✅ Gör den svenska modellen till EU:s modell för att fasa ut rökningen. 

Läs om fler förslag från oss i vårt EU-valmanifest!  

 De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.