Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17:00
Tillbaka

Låt dosan vara fri - släpp dosan

I höst ser det ut som att Stefan Löfvens regering kommer att lägga fram en rad förslag som gör livet svårare för alla som snusar.

Folkhälsominister Gabriel Wikström funderar på att förbjuda smakmärkning. Det ska inte vara tillåtet att ange vilken smak snuset har på dosan. Snuset ska heller inte få finnas synligt i butikerna.

Låter det helt prilligt? Det är det. Nu måste alla vi som snusar, och vi som tycker det räcker med pekpinnar från politikerna, protestera så att det hörs. Innan det är för sent.

Skriv under vårt upprop, skicka ett e-mail eller vykort till våra politiker, dela vår film i sociala medier. Säg ifrån, innan politikerna tar makten över din dosa.

Vad handlar det om?

Under våren har regeringens utredare hittat på ett antal förslag som lämnats över till regeringen och folkhälsominister Gabriel Wikström om hur man kan minska tobakskonsumtionen i Sverige. En hel del av förslagen handlar om snuset, vår unika svenska tradition, som är långt mindre skadlig än cigaretter. Snus och cigaretter är så olika att de knappast kan betraktas som samma sak, ändå är detta precis vad utredaren gjort.

Den största skillnaden är att dagens snus tillverkas under strikt livsmedelsreglering, som ställer krav på allt från förpackningsmaterial, hygien, vattenkvalitet och max tillåtna halter av ämnen som kunde vara skadliga för dig. Detta vill utredaren ta bort. Det ska inte finnas några krav på tillverkarna längre, om utredaren får bestämma. Vad som helst ska kunna få kallas för snus.

Utredare vill förbjuda smakmärkning

Utredningen riktar in sig mycket på märkning av tobaksprodukter. Utredningen vill ta bort så mycket information som möjligt. För det tror man kommer minska konsumtionen. Innehållsförteckning förbjuds, och så föreslår han att man ska ta bort all information som hänvisar till smak på dosan. Du ska inte veta hur det snus du vill köpa smakar.

...Men tillåta smaker

Utredaren funderar på att förbjuda smaksättning av snus, men kom fram till det är för svårt. Det kanske mest kända snuset med egen smakprofil är Göteborgs Rapé som kom 1919. Det första snuset med lakritsmak lanserades 1985 och sedan dess har fler och fler konsumenter valt ett snus med annan karaktär än den traditionella tobakssmaken. Det finns idag över 100 olika smaksatta snusprodukter – allt från lingon till eukalyptus. Så du kan fortsättningsvis få köpa smaksatt snus – men du ska inte få veta hur just den dosa du letar efter ser ut.

Utredaren vill ta bort varumärken

Regeringen tycker också att det vore bra med helt neutrala förpackningar. Det innebär att alla tobaksprodukter måste se likadana ut, t.ex. bruna eller grå, och att inga varumärken får synas. För att kunna tvinga företag att ta bort varumärken måste man dock ändra grundlagen, så det sitter en annan utredning och tittar på.

Men det slutar inte där.

...och gömma undan snuset i butikerna

Snus ska tillsammans med alla andra tobaksprodukter plockas bort från hyllorna i butiken. De ska vara osynliga för konsumenten genom ett s.k. exponeringsförbud. Det innebär att alla handlare som säljer tobaksvaror måste bygga om sin butik så att inte varorna syns längre.

Allt det här går fortfarande att stoppa. Men det kräver att någon säger ifrån.

Regeringen har ingen säker majoritet i riksdagen för förslagen. Snusarna har ännu inte tillfrågats vad de tycker. Din röst kan göra skillnad. Säg till dom att släppa dosan!

Skicka ett vykort