Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17.00
Ett svek mot Sveriges alla snusare

Sveket mot Sveriges alla snusare

Trots kritiken och det höga tonläget före valet, valde den moderatledda regeringen att driva igenom en skattehöjning på snus. Vad var det som hände egentligen?


När regeringen före årsskiftet presenterade sin första budget stod det klart att den inte skulle dra tillbaka Socialdemokraternas förslag om höjd skatt på snus. Trots att många snusare hade förväntat sig det före valet.

Redan före sommaren presenterade den socialdemokratiska regeringen ett förslag om höjd skatt på snus.

Partierna i den nytillträdda regeringen som tidigare uttalat sig positivt om snusets folkhälsoeffekter fullföljde inte sina tidigare åtaganden, när man valde att inte korrigera den förra regeringens misstag

M före valet: ”De föreslagna stora skattehöjningarna som träffar snuset är uppenbart obefogade”

Snusjournalen har granskat Moderaternas riksdagsmotioner. Som svar på den socialdemokratiska regeringens förslag valde centrala moderata riksdagsledamöter att skriva en så kallad följdmotion. Partiet var mycket kritiskt till regeringens förslag till höjd skatt, särskilt när det gällde snuset:

”Moderaterna anser inte att det är rimligt att vare sig höja skatten på snus, försvåra tillgängligheten av snus eller införa ytterligare begränsande reglering av snuset.”

Anledningarna till detta var dels att skatten på snus sedan mitten av 00-talet har ökat med nästan 300 procent, dels att snus som substitut till cigaretter är det främsta skälet till att Sverige har lägst tobaksrelaterad dödlighet i hela EU – vilket man också menade var ett ”faktum som regeringen borde beakta i utformandet av sin politik”.

Trots att Moderaterna före valet menade att de föreslagna stora skattehöjningarna som träffar snuset är ”uppenbart obefogade” valde man driva igenom dessa.

Det är ett uppenbart svek mot en miljon snusare.

 De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.