Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Dagens snusproducenter

Dagens snusfabriker – dåtid, nutid, framtid

En introduktion till åtta av våra populäraste snusfabriker och snustillverkare. Hur de grundades, vad de står för och vad de tillverkar.

AG Snus

Dagens snusproducenter

 

Assens Tobaksfabrik och AG Snus har varit ett familjeägt företag i hela fem generationer. Detta betyder att företaget har kunnat se långsiktigt på dess utveckling samtidigt som de, genom åren, kunnat anpassa sig efter förändringar och önskemål om nya tobaksprodukter.

AG Snus huvudsida

Varumärken

Kapten, Crafted Snus, Hop(e) & Glory

 

Fiedler & Lundgren

Dagens snusproducenter


Den 15 september 2002 samlades en handfull entusiaster i en nyinköpt fabrikslokal på Fosie Industriområde i Malmö. Uppgiften var att försöka återuppta de gamla snusmästarna Fiedler & Lundgrens snusproduktion i Sverige. Idag har företaget ca. 100 anställda och många har varit med ända sedan de första pionjäråren.

Fiedler & Lundgrens huvudsida

Varumärken

Lundgrens, Mocca, Granit, Knekt

 

Gajane

Dagens snusproducenter

Med mer än 800 artiklar är Gajane Gross AB ett av Sveriges största import- och distributionsföretag av tobaksprodukter och accessoarer i Sverige. Huvudkontoret och lagret ligger i Stockholm.

Bland deras produkter finns bland annat snus från varumärkena Oden'sOlde Ving, Lenny's Cut, Siberia, Änglaholm, Byron, Taboca och Islay Whisky Snus.

Gajanes huvudsida

Gajane har också Sveriges största sortiment av cigarrer med bland annat Cucaracha och mycket mer därtill. I det övriga sortimentet finns produkter från Geo's Bell och piptobak från Mac Baren med mera. Visionen är att bli en av de ledande distributörerna/producenterna på tobaksmarknaden.

 

Gotlandssnus

Dagens snusproducenterGrundaren Henrik Jakobsson startade företaget själv, hemma i sitt kök, 2002. Henrik trodde stenhårt på idén att tillverka ett eget förstklassigt snus och att bygga upp företaget prilla för prilla. Idag har de en ny fabrik i Roma, mitt på Gotland. 

Gotlandssnus huvudsida

Nu tillverkar Gotlandssnus drygt 10.000 snusdosor om dagen och levererar till den nationella, amerikanska, asiatiska och europeiska marknaden. Bakom framgången ligger en långsiktig strategi som präglas av tanken att ingenting är omöjligt.

Varumärken

Jakobsson's, Qvitt

 

JTI/Nordic Snus

Dagens snusproducenter

Sedan 2002 har snusfabriken i Vårgårda varit en ledande utmanare på den svenska snusmarknaden, med nya märken och innovativa idéer.

År 1999 lanserade de det internationella varumärket LD. Varumärket slog ner som en bomb och bidrog enormt till expansionen av det nya lågprissegmentet.

JTI/Nordic Snus skapade även märket Gustavus och än idag produceras båda märkena, på klassiskt svenskt vis, i Vårgårda. Märket Nordic Storm lanserades även i år. Där ligger fokus på styrka, kvalitet och passform.

Nordic Snus huvudsida

Skruf Snus

Dagens snusproducenter

Skruf är en svensk snusproducent med produktion i Småland och huvudkontor i Stockholm. Företaget skapades med visionen att tillverka ett snus som var som riktigt snus, bara bättre. Ett snus som var precis som grundarna själva ville ha det. När företaget startades 2002 var Skruf en av de första producenterna som utmanade Swedish Match på den svenska marknaden. Nu är Skruf Nordens näst största snusföretag med över 200 anställda.

Skruf Snus huvudsida

Varumärken

Skruf, Smålands Brukssnus, Knox

 

Swedish Match

Dagens snusproducenter

 

Swedish Match  tillverkar produkter inom områdena snus, moist snuff, cigarrer och tuggtobak men även tändprodukter, så som tändstickor och tändare. Swedish Match har sitt ursprung i två olika företag: Svenska Tobaksmonopolet och Svenska Tändsticksaktiebolaget.

Swedish Match huvudsida

Dagens Swedish Match har dock kvar få likheter med det tobaksmonopol som skapades 1915. Den allra största likheten ligger nog i några av de klassiska snusvarumärkena som fortfarande är populära idag. Dessa är bland annat General, Grov och Ettan. Idag har hela koncernen nästan 5 000 anställda och produkter  som säljs i över 100 länder.

Varumärken

Ettan, General, Kaliber, Kronan m.fl.

 

V2 Tobacco

Dagens snusproducenter


Bröderna Marc och Patrick Vogel bestämde sig för att starta V2 Tobacco år 2006. Tillverkningen började i liten skala men så småningom ökade efterfrågan och fabriken blev för liten. Idag står V2 för nordens modernaste snusfabrik och ett brett utbud av produkter inom snus. Planen är att tillverka snus av högsta kvalitet till lägsta möjliga pris.

V2 Tobaccos huvudsida

Fabriken i Silkeborg, Danmark, har kapacitet att producera 40 miljoner dosor per år. I fabriken sker även all hantering enligt strikta rutiner med stort fokus på högsta möjliga kvalitet. Från tobaksinköp till färdigt snus.

Varumärken

Thunder, Phantom, Offroad

 

Det finns ju såklart fler snusproducenter. Men dessa skriver vi mer om i ett annat reportage. Vilka skulle du vilja veta mer om? Kommentera gärna!De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.