no-title

Dagens snusproducenter – dåtid, nutid, framtid

En introduktion till åtta av våra populäraste snusproducenter. Hur de grundades, vad de står för och vad de tillverkar.

AG Snus

no-title

 

Assens Tobaksfabrik och AG Snus har varit ett familjeägt företag i hela fem generationer. Detta betyder att företaget har kunnat se långsiktigt på dess utveckling samtidigt som de, genom åren, kunnat anpassa sig efter förändringar och önskemål om nya tobaksprodukter.

Tidslinje

1864: Assens Tobaksfabrik i Odense startar sin verksamhet. Fabriken producerar grovskuren tobak, snus och spunnen tobak. Även andra rökfria produkter.

1939: Assens Tobaksfabrik börjar koncetrera sig på rökfri tobak och piptobak.

1950 – 1970: Produktionen av spunnen tobak avvecklas och nya skärningar växer fram.

1990: Assens Tobaksfabrik går ihop med Scandinavian Tobacco Group. Bolaget Orlik Tobacco Company bildas. Orlik blev under 2000-talet världens största tillverkare av piptobak.

2002: Orlik Tobacco Company och Scandinavian Tobacco Group bildar det gemensamma bolaget Fiedler & Lundgren och gör entré på den svenska marknaden.

2008: Fiedler & Lundgren säljs till Brittish American Tobacco och Assens Tobaksfabrik tar upp tillverkningen av snus igen.

2009: Alex Gundersen tar över företaget och en ny, modern snusfabrik byggs.

2010: Tillverkningen av snus drar igång igen och AG Snus etablerar sig som företag.

2011: AG Snus introducerar deras första snusmärken på den svenska marknaden.

Varumärken

Kapten, Crafted Snus, Hop(e) & Glory

 

Fiedler & Lundgren

no-title


Den 15 september 2002 samlades en handfull entusiaster i en nyinköpt fabrikslokal på Fosie Industriområde i Malmö. Uppgiften var att försöka återuppta de gamla snusmästarna Fiedler & Lundgrens snusproduktion i Sverige. Idag har företaget ca. 100 anställda och många har varit med ända sedan de första pionjäråren.

Tidslinje

1783: Skräddarmästaren Samuel Fiedler får sitt efterlängtade tillstånd att starta snustillverkning. Luktsnuset var på bort och dagens fuktiga snus efterfrågades mer och mer.

1795: Samuels företag går bra och 1 000 skålpund (420 kg snus) säljs 1795. Sonen Magnus står för produktionen.

1802: Samuel bygger en två-vånings-fabrik på Kyrkogatan 40 i Göteborg.

1817: Efter faderns bortgång 1804 tar Magnus över företaget.

1835: Magnus son August tar över. I samma veva erbjuder han Fredrik Lundgren ett kompanjonskap. Tillsammans bildar de Fiedler & Lundgren.

1865: Fredrik Lundgren överlåter firman till två medarbetare, Anders Fredrik Nilsson och brorsonen Ivar S. Nilsson.

1915: Fiedler & Lundgrens fabrikslokaler blir inlösta av Svenska Tobaksmonopolet. Det statliga monopolet tar över all tobakshantering i landet, med ambitionen att få in skattepengar till ett nytt pensionssystem och en utbyggnad av försvaret. Ägarna vägrar dock ge upp och produktionen flyttas till Danmark där snustillverkningen fortsätter

2002: Verksamheten flyttar tillbaka till Sverige, men till Malmö istället för Göteborg.

Varumärken

Lundgrens, Mocca, Granit, Knekt

 

Gajane

no-title

Med mer än 800 artiklar är Gajane Gross AB ett av Sveriges största import- och distributionsföretag av tobaksprodukter och accessoarer i Sverige. Huvudkontoret och lagret ligger i Stockholm.

Bland deras produkter finns bland annat snus från varumärkena Oden'sOlde Ving, Lenny's Cut, Siberia, Änglaholm, Byron, Taboca, WOW! och Islay Whisky Snus.

Gajane har också Sveriges största sortiment av cigarrer med bland annat Cucaracha och mycket mer därtill. I det övriga sortimentet finns produkter från Geo's Bell och piptobak från Mac Baren med mera. Visionen är att bli en av de ledande distributörerna/producenterna på tobaksmarknaden.

 

Gotlandssnus

no-titleGrundaren Henrik Jakobsson startade företaget själv, hemma i sitt kök, 2002. Henrik trodde stenhårt på idén att tillverka ett eget förstklassigt snus och att bygga upp företaget prilla för prilla. Idag har de en ny fabrik i Roma, mitt på Gotland. 

Nu tillverkar Gotlandssnus drygt 10.000 snusdosor om dagen och levererar till den nationella, amerikanska, asiatiska och europeiska marknaden. Bakom framgången ligger en långsiktig strategi som präglas av tanken att ingenting är omöjligt.

Varumärken

Jakobsson's, Qvitt

 

JTI/Nordic Snus

no-title

Sedan 2002 har snusfabriken i Vårgårda varit en ledande utmanare på den svenska snusmarknaden, med nya märken och innovativa idéer.

År 1999 lanserade de det internationella varumärket LD. Varumärket slog ner som en bomb och bidrog enormt till expansionen av det nya lågprissegmentet.

JTI/Nordic Snus skapade även märket Gustavus och än idag produceras båda märkena, på klassiskt svenskt vis, i Vårgårda. Märket Nordic Storm lanserades även i år. Där ligger fokus på styrka, kvalitet och passform.

Skruf Snus

no-title

Skruf är en svensk snusproducent med produktion i Småland och huvudkontor i Stockholm. Företaget skapades med visionen att tillverka ett snus som var som riktigt snus, bara bättre. Ett snus som var precis som grundarna själva ville ha det. När företaget startades 2002 var Skruf en av de första producenterna som utmanade Swedish Match på den svenska marknaden. Nu är Skruf Nordens näst största snusföretag med över 200 anställda.

Tidslinje

2002: Skruf Snus grundas av vännerna Adam Gillberg och Jonas Engwall.

2003: Den första snusdosan tillverkas och säljs i i Sverige.

2005: Skruf Snus köps av Imperial Tobacco Group, världens fjärde största tobaksföretag.

2006: Varumärket Knox lanseras.

2012: Varumärket Smålands lanseras.

2015: Skrufs produktserie blir först på den svenska marknaden med att enbart innehålla ekologisk tobak.

Varumärken

Skruf, Smålands Brukssnus, Knox

 

Swedish Match

no-title

 

Swedish Match  tillverkar produkter inom områdena snus, moist snuff, cigarrer och tuggtobak men även tändprodukter, så som tändstickor och tändare. Swedish Match har sitt ursprung i två olika företag: Svenska Tobaksmonopolet och Svenska Tändsticksaktiebolaget.

Dagens Swedish Match har dock kvar få likheter med det tobaksmonopol som skapades 1915. Den allra största likheten ligger nog i några av de klassiska snusvarumärkena som fortfarande är populära idag. Dessa är bland annat General, Grov och Ettan. Idag har hela koncernen nästan 5 000 anställda och produkter  som säljs i över 100 länder.

Tidslinje

1915: AB Svenska Tobaksmonopolet grundas och förstatligar alla svenska tobaksfabriker, med syfte att finansiera försvaret och svenska folkets pensionskassa.

1960: Tobaksmonopolet avskaffas i Sverige. Svenska Tobaksmonopolet ombildas då till det statsägda aktiebolaget Svenska Tobaks AB.

1967: Den första runda snusdosan, som vi använder oss av idag, introduceras.

1977: Det första portionssnuset, Tre Ankare, lanseras.

1984: Aktiebolaget byter namn till Procordia och sex år senare förvärvas de till viss del av Volvo. Tillsammans med svenska staten blir de huvudägare.

1992: Procordia köper tändsticks- och tändarverksamheten Swedish Match.

1994: Procordia och Swedish Match sammanförs till en koncern under namnet Swedish Match.

1999: Swedish Match beslutar att fokusera på rökfria tobaksprodukter, cigarrer, tändstickor och tändare. Cigarettillverkningen säljs till Austria Tabak.

2010: Swedish Match och Scandinavian Tobacco Group (STG) bildar ett globalt bolag med ledande marknadspositioner inom cigarrer, piptobak och finskuren tobak.

Varumärken

Ettan, General, Kaliber, Kronan m.fl.

 

V2 Tobacco

no-title


Bröderna Marc och Patrick Vogel bestämde sig för att starta V2 Tobacco år 2006. Tillverkningen började i liten skala men så småningom ökade efterfrågan och fabriken blev för liten. Idag står V2 för nordens modernaste snusfabrik och ett brett utbud av produkter inom snus. Planen är att tillverka snus av högsta kvalitet till lägsta möjliga pris.

Fabriken i Silkeborg, Danmark, har kapacitet att producera 40 miljoner dosor per år. I fabriken sker även all hantering enligt strikta rutiner med stort fokus på högsta möjliga kvalitet. Från tobaksinköp till färdigt snus.

Varumärken

Thunder, Phantom, Offroad

 

Det finns ju såklart fler snusproducenter. Men dessa skriver vi mer om i ett annat reportage. Vilka skulle du vilja veta mer om? Kommentera gärna!De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.
In the US? This website only ships to Sweden. Visit Nicokick.com for US offers and shipping!