Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Klart för snusleveranser i Skärgården

Klart för snusleveranser i skärgården

I sommar tar Snusbolaget steget ut i Stockholms skärgård. Tillsammans med Skärgårda kommer man att kunna erbjuda både semestrande och bofasta snusare i skärgården leveranser – till fasta adresser såväl som till kobbar och skär. Snusjournalen har pratat med Lennart Silvegren, grundare av Skärgårda.


Stockholms skärgård är ett av Sveriges mest älskade turistområden. Bland dess 30 000 öar samlas varje sommar över 50 000 fritidsboenden, fritidsbåtägare och båtluffare. Därtill har skärgården har idag cirka 10 000 bofasta invånare. 

Trots detta finns bara ett fåtal postombud, och de flesta e-handelsbolagen saknar leveranslösningar för skärgården. Under de senaste åren har e-handeln exploderat i Sverige, men det är en utveckling som skärgårdsbor och semestrande inte kunnat dra nytta av i samma utsträckning som på fastlandet. Det här vill Snusbolaget ändra på och i samarbetet med Skärgårda kan man nu leverera till både fasta adresser och tillfälliga förtöjningsplatser. Det innebär också ett avsevärt större utbud av produkter jämfört med de få och ibland otillgängliga fysiska försäljningsställen som idag finns. 

Skärgårda är ett nyetablerat skärgårdsrederi som startats i syfte att erbjuda e-handlare hemleveranser till hushåll i Stockholms skärgård.  

– Förutom hemleveranser med båt driver vi även skärgårda.se – en virtuell mötesplats för e-handlare och konsumenter i skärgården - samt försäljning och installation av leveransskåp och annan infrastruktur i syfte att öka tillgängligheten till och förenkla e-handel, säger Lennart Silvegren. 

Skärgårdas hemmahamn ligger i Karlslund strax väster om Dalarö men man har även en hub i Skeppsdal utanför Åkersberga.  

– Här tar vi emot och lastar merparten av de varor som sedan levereras ut till beställarna, säger Lennart Silvegren. Utleveranser sker hela året, förutom när isen sätter stopp och vi kör så fort det finns varor som ska levereras. Under sommaren innebär detta att vi kör flera turer varje dag medan vi under vinterhalvåret kör 1–2 turer/vecka.

Leverans direkt till båten 

När kunden lägger sin beställning från Snusbolaget och väljer skärgårdsleverans kommer denne få valet att ange en fast adress eller helt enkelt peka på ett digitalt sjökort för att ange sin position. På så sätt går det snabbt och smidigt för båtägare och turister såväl som för de med fritidshus eller fast boende att beställa snus och andra nikotinprodukter. 

– Det finns väldigt få gatuadresser i skärgården, vilket gör att kunden måste ange leveransplatsen med koordinater, säger Lennart Silvegren. När ordern är lagd får kunden därför ett mail/sms med en länk till en karta/sjökort där hen enkelt kan markera den plats dit varan ska levereras. Om kunden fått leverans tidigare finns möjlighet att välja samma plats igen. Hen kan också välja någon av Skärgårdas cirka 240 fasta leveransplatser eller ange en helt egen plats. Det viktiga är att välja en plats som vi kan nå med båt. 

– Under sommarhalvåret försöker vi köra ut alla varor dagen efter att dom kommit till vår terminal i Spånga. För kunden innebär detta vanligtvis att vi levererar 1–2 dagar efter att ordern är lagd. Men ibland är varorna försenade till oss eller vädret så dåligt att vi inte kan leverera på ett säkert sätt och då kan det ta någon dag extra.

Hur tänker ni angående miljöpåverkan?

– Skärgårdas vision är att vi på ett påtagligt sätt ska bidra till en levande skärgård. Levande skärgård innebär för oss att permanentboendet ökar, näringslivet är livskraftigt och att alla som rör sig i skärgården tar ansvar för att skärgårdens unika miljöer bevaras och att djur- och växtliv skyddas både på land och till sjöss. 

För att lyckas med detta måste vi hela tiden sträva efter att vara ett föredöme för låg miljöpåverkan och vi jobbar kontinuerlig med att köra så bränsleeffektivt som möjligt, optimera lastning och körplaner och minimera körsträckor.

Siktar på vätgas

– Våra nyproducerade båtar byggs för att drivas på vätgasbaserad eldrift vilket är helt fossilfritt. Vi arbetar i ett projekt vars mål är att etablera en station för småskalig produktion av vätgas i södra skärgården senast 2023. Tills vätgas finns tillgängligt drivs dessa båtar med nya, bränsleeffektiva utombordare. Skärgårda disponerar även båtar som drivs med dieselmotorer – här pågår ett kontinuerligt arbete att driva dessa med HVO i så stor utsträckning som möjligt.  

– Sammantaget gör detta att en hemleverans med Skärgårda ger mindre miljöpåverkan än när kunden tar sin egen motorbåt för att handla motsvarade vara, avslutar Lennart Silvegren.


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.