Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17:00
billigt nikotinfritt snus blir allt mer populärt 

Ny trend visar: Nikotinfritt snus allt mer populärt

En ny undersökning av Snusbolaget visar att nikotinfritt snus och nikotinportioner har blivit allt mer populärt det senaste året. Totalt ökade försäljningen av nikotinfritt snus med nästan 30 procent under 2023, jämfört med 2022. Antalet kunder som köpte nikotinfritt snus ökade med 45 procent.

Vad är nikotinfritt snus?

Nikotinfritt snus är ett alternativ för personer som vill sluta snusa tobak, eller för personer som vill variera sitt nikotinbruk. Produkten har funnits på marknaden i flera år men har under senaste året vuxit snabbt.

Nikotinfritt snus efterliknar vanligt snus eller nikotinportioner, med skillnaden att det både är tobaks- och nikotinfritt. Det finns både utan och med koffein.

En växande trend

Det nikotinfria snuset växer snabbt bland Snusbolagets kunder. En stor anledning till detta kan vara att Snusbolaget har det största utbudet av nikotinfria produkter på marknaden. För tillfället finns över 60 nikotinfria produkter hos Snusbolaget, med fler lanseringar planerade under 2024.

Under 2023 växte kategorin nikotinfritt med 30 procent. En undersökning gjord av Snusbolaget visar att majoriteten som använder nikotinfritt snus gör det för att trappa ner på sitt intag av vanligt snus eller nikotinportioner. 30 procent av de som deltog i undersökningen har slutat helt med nikotin, och använder endast nikotinfritt snus.

Vanligare med variation

Något som också har blivit allt vanligare är att variera mellan nikotinfritt snus och vanligt snus eller nikotinportioner. 54 procent av de som deltog i undersökningen snusar både nikotinfritt- och vanligt snus. Vissa snusar till exempel koffeinsnus för att bli piggare och andra vill anpassa sitt snusande till sitt humör under dagen.

Växer i alla åldrar

Det nikotinfria snuset växer i alla ålderskategorier. Men det är i åldrarna 18-24 och 55-64 som det växer allra mest. Det är fler kvinnor än män som har börjat använda nikotinfritt snus under 2023.

Den mest populära smaken är mint, följt av frukt och tobak. De minst populära smakerna är kaffe och bergamott.

Gotland högst på listan

På Gotland har försäljningen av nikotinfritt snus ökat med 78 procent under 2023, vilket är mest i hela Sverige. Västmanland är tvåa med 55 procent och Västerbotten är trea med 45 procent. På Gotland säljs det mest per capita i landet.

Nyheter under 2023

På topplistan över de mest sålda nikotinfria snussorterna under 2023 ser vi klassiska sorter som Onico Original och Zeronito Melon, men även nyheter som Velo Ice Cool Zero och XQS Blueberry Mint Nicotine Free.

Under 2024 kommer ytterligare nyheter att lanseras på hemsidan och kategorin nikotinfritt kommer därmed fortsätta växa bland Snusbolagets kunder.

Topp 10 mest sålda nikotinfria snussorterna

  1. Onico Original
  2. Zeronito Melon
  3. Zeronito Lakrits
  4. Velo Ice Cool Zero
  5. Qvitt Original Portion
  6. Onico Pure Mint Slim
  7. Onico Mini
  8. Zeronito Cola Slim
  9. Zeronito Espresso
  10. XQS Blueberry Mint Nicotine Free


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.