Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Snusguiden

Stora Snusguiden

Från Ljunglöf och Ettan till kritvitt snus och förbakade portioner. Här hittar du det mesta du behöver veta om snus. En rätt bra nybörjarguide till vårt favoritämne!

Snusguiden

Lössnus
Det började med Jacob Fredrik Ljunglöf och hans Ettan. Nu – 200 år senare – finns det över 40 varianter av lössnus. Alla med vitt skilda smaker, skärningar, malningsgrader och styrkor. Grunden är dock densamma som när Ljunglöf började massproducera böndernas älskade snus. Det vill säga: Om du snusar lös får du själv baka din portion (Om du inte snusar Lundgrens Förbakad) och prillan ger en kraftig och snabb smakupplevelse.

Välkända sorter: Ettan Lös, Grov Lös, Kronan Lös, Granit Lös

Snusguiden

Original Portion
Original Portion är kort och gott lössnus förpackat i portionspåsar. Till skillnad från vita portioner ger original en kraftigare smak, högre fukthalt och en mörkare färg. De rinner också mer på grund av att de fuktas under produktionen. Portionssnuset introducerades först 1977, ungefär 150 år efter lössnuset, som en reaktion på rökningens uppmärksammade hälsorisker.

Välkända sorter: General Portion, Kronan Portion, Knox Portion, Granit Portion

Snusguiden

White Portion
White Portion är ett portionssnus som är torrt utanpå och fuktigt inuti. Detta ger ett vitare snus med minimal rinnighet som fördelar både smak och nikotin jämnare över tid. Vitt portionssnus lanserades 1998 och har stadigt ökat sedan dess. Nu är White Portion marknadens största snusvariant och snusas dagligen av runt 500 000 svenskar.

Nyheter inom white portion: Knox Slim, Nordic Storm, Thunder NRG, Skruf Blackline

Snusguiden

All White
All White är det senaste inom snusvärlden. De kritvita portionerna består antingen av tvättad tobak eller av en blandning av cellulosa och tobak. Det finns också helt tobaksfria varianter med nikotin inom All White-kategorin. Prillorna levereras nu i mini- eller slimformat med en torr yta. Dessa egenskaper gör att snuset inte missfärgar dina tänder och att den typiska snuslukten minimeras. 

Varumärken : ZYN, Epok, Omni, on!


Storlekar och format

Snus finns idag i en rad olika utformningar och storlekar. Allt från jättesmala prillor och perforerade portioner till tuggtobak och nässnus. Här är de vanligaste:

Normal
Normal, Original eller Large har varit den populäraste storleken på prillor i 40 år – ända sedan Tre Ankare först lanserades 1977. Nu har faktiskt de allra flesta snusvarumärkena på marknaden normalstora portioner i sitt sortiment, allt från Ettan till Änglaholm. Vikten på prillorna sträcker sig från ca 0,5 gram till 1,2 gram och detta gör att snuset passar bra till alla som inte letar efter något litet och diskret. Smaken och nikotinleveransen är också mer påtaglig i lite större portioner. (Läs mer om nikotin här)

Snusguiden

Slim
Slimsnusets försäljning har ökat ordentligt under 2000-talet. Det levereras i både bruna och vita portioner och formen på prillorna är smalare än normalt. Ofta även längre än normalt. Den speciella formen ger ett snus som sitter diskret under läppen och detta är garanterat skälet till dess popularitet. Slim innehåller mindre snus än normalportioner och oftast under ett gram per prilla.

Snusguiden

Super Slim
En portion som till och med är ännu smalare än slim. Ett snus vars passform känns minimalt under läppen. Än så länge finns varianten bara i Generals G3-sortiment, men vi kommer säkerligen se formatet hos många andra inom en snar framtid. Prillorna väger ungefär hälften så mycket som en normal portion.

Snusguiden

Mini
Mini är det överlägset minsta portionssnuset. Utformningen är likadan som hos en normal prilla, men vikten ligger ungefär på 30%. Varianten är enkel och diskret. Snusas framförallt av de som inte vill att snuset ska kännas eller synas särskilt mycket. Minisnuset levereras oftast i små dosor.

Snusguiden

Onyx
En stor normalprilla som är torr på ytan. Det fuktiga innehållet ger dock låg rinnighet och en varaktig smakrelease. Skillnaden mellan Onyx och en vanlig white portion är att Onyx har en helsvart påse. Färgen ger ett unikt utseende, vilket Swedish Match och Onyx är ensamma om på marknaden.

Snusguiden

Perforerad Portion
Lundgrens perforerade portioner har både standardform och normal storlek. Skillnaden ligger i portionens perforerade yttre. Små, små håligheter gör att snusaren kommer närmare smaken utan att behöva baka sitt eget snus. Perforeringen ger även en snabbare och tydligare smakupplevelse.

Snusguiden

Malet lössnus
Vanligt lössnus levereras allt som oftast i tre olika malningar. Finmalet, medelgrovt eller grovmalt.

Ett finmalet lössnus är ofta väldigt enkelt att baka. Prillan håller lätt ihop utan att släppa formen, men den fina malningen ger inte en lika tobaksnära smak som de grövre malningarna.

Grovmalt lössnus har ofta en kraftigare och mer intensiv tobakskaraktär. Eftersom ”tobaksbitarna” är större behöver snuset bakas hårdare för att hålla ihop. 

Medelgrovt lössnus är helt enkelt mellanvägen. Medelgrov malning hittar du bland annat hos Kronan Lös och General Lös.

Snusguiden

Skuret lössnus
Utöver de tre ovanstående varianterna finns även lössnus vars tobaksblad skurits istället för att malts. Detta kallas single cut-snus. I single cut-snusets speciella tillverkningsprocess skärs tobaken i strimlor som är mindre än en millimeter breda. Detta ger en helt annan typ av smakupplevelse och känsla under läppen. Single-cut kan du bland annat hitta hos Crafted Snus och General Kardus 2017.

Snusguiden

Förbakat lössnus
Lundgrens Förbakad var det första snuset som förenade lössnusets rena tobakssmak med portionssnusets enkelhet. Portionerna levereras färdigbakade, normalstora och cylinderformade. Men när du ska sätta en prilla under läppen kan du själv omforma snuset, baka ihop flera prillor eller dela en ensam på mitten - precis som du vill ha det helt enkelt. 

Snusguiden

Luktsnus
Luktsnus, nässnus eller snuff är ett torrt snus som man sniffar upp i näsan. Det är bara att applicera en liten hög på valfri yta och andas in med ena näsborren. Luktsnuset kan faktiskt ses som föregångaren till dagens våta snus. Det var väldigt vanligt i Europa på 1600-talet och det fortsatte att vara det i över 200 års tid - tills det snus vi känner idag fick sitt stora genombrott.

Snusguiden

Tuggtobak
Tuggtobaken från bland annat Oliver Twist kommer i färdiga små portioner. Den lilla tobaksbiten ska vid användning föras in i munnen och användas som vanligt snus. Men när du vill frigöra smak tar du ner biten mellan tänderna och tuggar försiktigt ett par gånger.

Snusguiden

Vill du vet ännu mer? Gå då in på vår nya wiki Allt om snus.


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.