Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17:00
Snus  på Island

Kan jag ta med snus till i Island?

I de flesta länder är det tillåtet att ta med sig snus – men inte till Island. Vad säger reglerna egentligen och hur gör man som snusare under Island-resan?

Island – det mest glesbefolkade landet i Europa, känd för sin magiska natur med vulkaner och glaciärer. Landet har ett eget språk, en egen krona och ett helt eget namnsystem där efternamnet är något man ärver och som bildas från pappans eller mammans förnamn. Islänningar är mån om sin integritet och vill inte vara en del av EU. Landet är också ett av få välfärdsländer som inte har McDonalds.

Dessutom är snus förbjudet här.

Vad säger reglerna om snus på Island?

Förbudet gäller alltså import av snus som innehåller tobak och som tas via munnen. Det finns också ett förbud mot försäljning av den typen av snus. Det gör Island till ett av mycket få länder i världen som helt förbjuder vår svenska favorit. Om du trotsar reglerna får du betala böter samt blir av med ditt snus.

Däremot är det tillåtet att ta med cigaretter, och 250 gram av andra tobaksvaror till exempel rulltobak.

Men, snusar inte islänningar?

Jo, det gör de. Det säljs årligen cirkla 40 ton av ”nässnuset” Neftóbak, som tillverkas av det statliga isländska tobaks- och alkoholmonopolet ÁTVR. Neftóbak är ett torrt snus som intas via näsan, men som även går att göra till en prilla under läppen. En dosa à 50 gram kostar ungefär 3000 isländska kronor, vilket är över 200 svenska kronor.

Varför är snus förbjudet på Island?

Det kan man fråga sig – varför är egentligen islänningarna så hårda med svenskt snus?

Allt började när Sverige gick med i EU 1995. Då var snus förbjudet i unionen, men Sverige beviljades ett permanent undantag på grund av dess starka tradition i landet (tur det, eller hur?). Eftersom Island inte var med i EU kunde försäljningen av svenskt snus fortsätta här. Och det gjorde den – men inte så länge till.   

Under denna tid (90-talet) var svenskt snus populärt på Island, medan den isländska varianten Neftóbak inte alls var lika omtyckt. Många associerade Neftóbak med den äldre generationen – det ansågs helt enkelt inte vara lika coolt som att stoppa in en svensk prilla under läppen. Något som även försäljningssiffrorna visade.

Samtidigt var Islands politiker bekymrade över hur det svenska snuset påverkade hälsan. Diskussioner pågick gällande att det svenska snuset skulle vara mer skadligt för hälsan än det isländska snuset. Vilket är lustigt, eftersom det isländska snuset innehåller mer nikotin än det genomsnittliga svenska snuset.

Och den 1 februari 1997 hände det. Den dåvarande hälso- och sjukvårdsministern på Island signerade förbudet. Viss smuggling av svenskt snus pågick därefter, men allteftersom började snusare på Island acceptera läget. De tog istället Neftóbak – men många brukade det genom att blöta snuset och placera under läppen.

Allt sedan dess har försäljningen av Neftóbak ökat. 1999 såldes tio ton av det isländska snuset. 17 år senare, 2016, såldes hela 40 ton.

Andra saker du inte får ta med till Island

Rått kött och växtplantor får inte heller tas med till Island. Vill du föra in djur krävs ett godkännande från Lantbruksdepartementet i landet. 

Det finns också särskilda regler gällande att ta med begagnad fiske- eller ridutrustning till Island. Fiskeutrustning måste vara desinficerad för att skydda isländska vattendrag och floder mot främmande virussjukdomar och parasiter.

Begagnad ridutrustning måste noggrant tvättas innan den tas in i landet. Stövlar och liknande måste desinficeras. Regeln finns för att skydda de isländska hästarna som inte är vaccinerade och därför mottagliga för smittsamma sjukdomar.

På tal om förbud. Visste du att ända fram till 1989 var starköl förbjudet på Island!

Hur gör de flesta med sitt snus när de reser till Island?

Att ta med sig Zyn eller något annat tobaksfritt snus ska gå, eftersom det inte finns några regler som förbjuder tobaksfritt snus. Var däremot beredd att förklara i tullen vad snuset innehåller.

Det ska även gå att köpa svenskt snus på svartmarknaden på Island, om du känner ”rätt” människor… Du kan ju såklart chansa och be en kompis skicka över lite snus. Eller så satsar du säkert och brukar Neftóbak under resan. Kan vara värt ett försök!

Vad gäller i andra länder?

Vilka snusregler som gäller i andra länder kan du läsa om här i Snus på resan.

Har du någon mer information om snus på Island, eller en fråga, kommentera här nedan!

 De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.