Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Nikotin vs koffein

Nikotin vs koffein – Hur skiljer sig effekterna?

Inte nog med att både kaffe och snus är svenska kulturarv, har de även gemensamt att de innehåller stimulerande ämnen. I det här inlägget går vi kort igenom deras kult-status, och utforskar hur effekten skiljer sig mellan koffein och nikotin.Två kärlekshistorier

Kaffets historia i Sverige
Är du en stolt kaffeentusiast precis som många andra svenskar? Faktum är att svenskar är några av de mest kaffeälskande i världen och begreppet ”fika” har vuxit fram som ett internationellt uttryck.

Den första svensken att skriva om kaffe var Claes Rålamb efter en resa till Konstantinopel på 1650-talet. Han berättade att turkarna använder det i stället för ”brännewijn” och att man var tvungen att sörpla långsamt för att inte råka bränna sig. Det första kaffet anlände sedan till Sverige under 1685 och såldes faktiskt endast på apotek eftersom det ansågs lindra och bota sjukdomar. Sedan dess har kaffe vuxit fram som en folkkär dryck.

Snusets historia i Sverige
Även snus kan betraktas som svenskt kulturarv. Inte nog med att det är ett svenskt påfund, så gjorde det sig känt i Sverige redan på 1600-talet. Sedan dess har snusets popularitet ökat kraftigt, och idag är det över en miljon svenskar som snusar.

Snusets historia börjar med upptäckten av tobak och nikotin i Amerika. Allt började med en gåva från urbefolkningen i Västindien. Gåvan består av bruna, torkade blad som urinvånarna värdesätter högt. De torkade bladen kan rullas ihop i majspapper för att röka, eller malas till ett pulver för inandning. Detta fascinerade europeiska sjömän, som tog med sig gåvan hem till Europa. Luktsnus visade sig populärt bland franska överklassen, medan portion- eller lössnus var omtyckt av svenska arbetarklassen.

Vill du läsa mer om snusets historia? Hos Snus och Tändsticksmuseet kan du lära dig om snusets ursprung.


Vilken effekt har nikotin kontra koffein?

Nu har vi pratat på om historien länge nog, och det är dags att utforska effekten av dessa stimulerande substanser:

  1. Koffein - Koffein finns naturligt i kaffe, te, choklad. Koffeinet produceras av växter som behöver skydda sig mot skadeinsekter. De positiva effekterna som många känner igen hos koffein är minskad trötthet och ökat fokus. Tar du däremot en kopp för mycket (kaffeentusiaster, vi talar till er), kan de ge mer oönskade effekter som hjärtklappning, sömnproblem och illamående.
     
  2. Nikotin - Nikotin finns naturligt i potatisväxter, men har högst koncentration i tobaksplantan. Nikotinet produceras av växter som ett giftigt skydd mot skadedjur och insekter, som i sin tur påverkar det centrala nervsystemet. Eftersom det frigör noradrenalin i hjärnan, leder detta till flera positiva effekter, exempelvis: belöningskänsla, minskad trötthet, smärtlindring och minskad aptit. Men precis som med koffein, gäller det att undvika överkonsumtion för att slippa oönskade effekter. Nikotin är dessutom mycket beroendeframkallande och kan ge negativa effekter som högre puls och blodtryck.

Nikotin vs Koffein

Det är lätt att anta att dessa borde slå ut varandra eftersom de har lika effekter, och det är faktiskt helt sant. Dock är det nikotin som bryter ner effekten av koffein i kroppen. Detta är på grund av att nikotin påverkar förmågan att ta upp koffein. För att uppnå samma effekt som icke-snusare, måste därför snusare dricka mer kaffe. Det betyder även att man bör vara försiktig med hur mycket kaffe man dricker om man väljer att sluta snusa.


Finns det snus med koffein?

Ja, det finns tobaks- och nikotinfritt snus med koffein. Om du är snusare som saknar effekten av koffein, men inte riktigt kan släppa känslan av att snusa, finns det flera snussorter som innehåller koffein i stället för nikotin. Ett av dessa märken av snus med koffein är märket LEWA. Flera av deras produkter innehåller koffein, och det finns även flera smakkombinationer att välja mellan.

För de som däremot endast är ute efter känslan av en prilla under tiden då man slutar snusa, finns det snus som är helt fritt från både nikotin och koffein. Det är alltså inte det beroendeframkallande eller stimulerande.

Funderar du på att sluta snusa? Läs vår artikel om Sluta snusa/röka – Detta händer dag för dag


Finns det snus med kaffesmak?

Ja, det finns snus med kaffesmak. Snus och nikotinpåsar finns i flera smakuppsättningar, och nedan har vi listat de mest populära tobaksfria alternativen med smak av kaffe:De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.