Snusarens dejtingliv

Snus, Dejting och Relationer

Alla hjärtans dag är kärlekens dag, och det firas ju såklart även av snusare. Men, hur är det egentligen att vara i en relation med en snusare, och hur ser snusare själva på dejtinglivet med en prilla i munnen? Vi har undersökt frågan och här kan du lära dig mer om snus i samband med dejting och relationer!Introduktion

Den 14e februari, är det kärlekens dag. Du kanske undrar varför det blev just denna dag, och faktum är att detta tros vara dagen då fåglar bildade par. Själva namnet ”Valentines” kommer däremot från det romerska helgonet Valentin. Det saknas dock utförliga fakta om herr Valentin, så låt oss gå vidare!


Snus, dejting och relationer

Det är säkerligen många av oss som ska fira alla hjärtans dag. Kanske har du en dejt planerad eller så letar du förgäves på tinder inför den stora dagen? Som snusare förbereder du säkert med att lägga undan alla snusdosor innan dejten tassar in genom dörren. Det är inte helt ovanligt att en tinder-bio anger rökning som en no-go, men vad gäller egentligen för snus? Tänker dejten faktiskt på att snusdosorna ligger framme? Med detta som grund, genomförde vi en undersökning för att ta reda på svaret och nedan kan du ta del av resultaten!


Bakgrund och om undersökningen

Vi på Snusbolaget är måna om att förstå våra kunder, men även hur snus ter sig i olika sammanhang. Vi ställde därför frågor hur vidare respondenten hade kunnat dejtat någon som röker, snusar portionssnus, snusar lössnus, använder nikotinportioner eller använder vape. Vi frågade även hur snus påverkat deras relation till det positiva eller negativa genom olika påståenden såsom ”min partner/dejt har reagerat på antalet snusdosor hemma”. Undersökningen skickade ut via mejl den 30 januari, och svaren kommer från 889 respondenter med jämn fördelning mellan kön, ålder och geografi. Svaren har använts som grund till denna artikel.


Vem får flest dejter?

Utifrån resultaten kan vi notera att 35 procent absolut inte skulle kunna tänka sig att vara tillsammans med någon som röker. Detta går upp till 63 procent om vi inkluderar de som kände sig osäkra. Totalt sett är detta en avsevärt högre procenthalt än den för snusande, där endast 3 procent inte kunde tänka sig vara i en relation med eller dejta någon som snusar. Det var däremot fler som inte skulle kunna tänka sig vara med någon som snusar lössnus, med 24 procent. I motsats till detta är det hela 94 procent som kan tänka sig vara tillsammans med någon som använder nikotinportioner.

 • På första plats kom nikotinpåsar. Mellan män och kvinnor så skiljde sig detta endast med 2 procent. 91 procent av män skulle kunna tänka sig vara i en relation med/ dejta någon som använder nikotinpåsar, medan 93 procent av kvinnor kunde tänka sig det.
   
 • På andra plats hamnade portionssnus. 87 procent av män skulle kunna tänka sig vara i en relation med/dejta någon som använder portionssnus, medan 93 procent av kvinnor kunde tänka sig det.
   
 • På tredje plats kom vape och här kunde 52 procent av kvinnor tänka sig vara med någon som använder vape, medan 44 procent av män kunde tänka sig det.  
   
 • På fjärde plats hamnade lössnus. 51 procent av kvinnor kunde tänka sig vara med någon som använder lössnus, men hela 52 procent av män kunde tänka sig det.
   
 • På sista plats hamnade rökning där endast 38 procent av kvinnor och 36 procent av män kunde tänka sig vara med eller dejta någon som röker.

Statistik för snusarens dejtingliv

Hur påverkar snus en relation eller dejting?

Av resultaten kan vi notera att var tredje snusare upplever att snusandet har påverkat relationen negativt, men att nära varannan upplevt att snusandet haft en positiv effekt. Exempelvis var den största positiva aspekten att det ansågs som ett bättre alternativ till rökning, något hela 36 procent av de svarande upplevt. Detta kan jämföras med de 17 procent som upplevde att deras dejt/partner tyckt illa om lukten av snus.

Resultaten tyder på vissa skillnader mellan snusande män och kvinnor. Exempelvis upplevde 27 procent av män att sin dejt/partner tyckt illa om lukten, medan endast 7 procent av kvinnor upplevde samma. Å andra sidan, var det endast 1 procent av både män och kvinnor som inte velat ses igen på grund av snus. Ett ytterligare exempel är att män i högre utsträckning upplevt att sin partner/dejt inte uppskattat att de sover med snus inne, med 14 procent, för kvinnor upplevde endast 4 procent samma.

Många uppgav även att de uppskattar att det bjuds på snus, med 14 procent. Även här rådde det vissa skillnader mellan män och kvinnor. Exempelvis var det fler kvinnor som uppskattade att det bjöds på snus, med 17 procent kontra 10 procent för män. Det var även fler män som upplevt att sin partner/dejt att sin partner tyckt att snuset var attraktivt. Ungefär lika många tyckte dock att snus var ett intressant samtalsämne.


Do's & Don'ts

 1. Borsta tänderna innan ni pussas. Flest angav att lukten påverkar relationen negativt med 17 procent.
 2. Fråga om det är ok att du snusar först och nämn gärna det så tidigt som möjligt då alla inte känner samma kärlek för snus. Exempelvis tyckte 12 procent att det var oattraktivt, medan 11 procent inte velat kyssas alls på grund av snuset.
 3. Släng snusprillorna och töm askkoppen med jämna mellanrum.
 4. Fråga om din dejt vill ha en prilla. Flera angav faktiskt att en positiv aspekt är att det ofta bjuds på snus.

Så, vart lägger man snusdosorna egentligen?

Resultaten tyder på att det finns vissa moment som kan påverka relationen. Exempelvis tyckte flest illa om lukten, med 17 procent. Därefter var det flera som uppgav att deras dejt/partner inte velat pussas på grund av snuset. Men, i kontrast till detta så var det faktiskt hela 66 procent som uppgav att det inte påverkat relationen negativt alls. Och endast 8 procent hade upplevt att sin partner/dejt klagat på snusdosorna i hemmet. Det är ju såklart upp till dig att tolka resultaten, men med ca 92 procent chans så kommer inte din dejt att störa sig ikväll. Vi hoppas dock att du tar ut prillan och inte flyttar den till sidan om du ska pussas.

Med det sagt, vill vi önska er en glad alla hjärtans dag!De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.