no-title

Snus på resan sommaren 2017

Även om vi inte är några experter på strandhotell, palmer och soltimmar kan vi nästan allt om snus. Och vi vet hur mycket du får ta med dig på din resa!

För visst skulle den där solnedgången på Bali bli lite mindre vacker om inte också snuset fick följa med på resan. Och glädjande nog så tillåter de flesta länder att du tar med dig snus på resan, så länge det är för personligt bruk. Det är i nuläget endast två länder som uttryckligen förbjuder dig att ta med snus på resan, Island och Singapore. Det gäller både portionssnus och lössnus. Den vanligaste mängdgränsen du får ta med är 500 gram, även om exempelvis Finland tillåter ända upp till 1,5 kilo.

(Psst! 500 g snus motsvarar ca 12 fulla och en halvfull dosa portionssnus eller nio fulla och en kvartsfull dosa lössnus.)

no-title

Island & Singapore tillåter inget snus överhuvudtaget!

Även om det juridiskt sett är tillåtet att ta med snus in i ett land kan du ibland ändå stöta på patrull. Detta på grund av att tulltjänstemännen inte vet vad det är. I sådana lägen kan det vara bra att lugnt och sakligt förklara att detta är laglig tobak från Sverige.

Skulle tulltjänstemannen ändå vara nitisk och konfiskera ditt snus kan det vara värt att ha en reservplan där en vän eller släkting kan skicka ner en stock till din destination. Oftast kan det gå rätt snabbt om du använder något av de globala logistikföretagen som levererar utomlands.


Mängdgräns per land

Eget bruk: De flesta EU-länderna, Argentina, Dominikanska Republiken, Indonesien, Laos 

1500 gram: Finland

500 gram: USA, Chile, Japan, Kina, Ryssland, Vietnam

250 gram: Brasilien, Egypten, Indien, Israel, Kroatien, Kuba, Marocko, Mexiko, Norge, Schweiz, Sri Lanka, Sydafrika, Sydkorea, Thailand

225 gram: Kenya, Malaysia

200 gram: Kanada, Turkiet

50 gram: Australien, Nya Zeeland

Förbjudet: Island, Singapore

Nya uppgifter
Den Nya Zeeländska hälsoministern, Nicky Wagner, tillkännagav den 23/8-2017 att han vill tillåta försäljning av bland annat snus och tuggtobak i landet. Ett steg i rätt riktning mot deras mål att bli ett rökfritt land innan 2025. Wagner uttryckte sig så här:

"Det här är en del av det nya tänkandet - det är ett tillvägagångssätt som bygger på innovativa nya teknologier som är avsedda att ge rökare fler och säkrare alternativ till tobak."

En ändring av lagen kommer att införas i parlamentet i början av 2018.

De gråa länderna betyder att vi inte har någon säker information. Så hör gärna av dig om du vet något, om du upptäcker faktafel eller andra ändringar som behövs. Tobakslagarna uppdateras ju tyvärr oftare än vi på redaktionen byter strumpor.