no-title

Snus på resan sommaren 2017

Även om vi inte är några experter på strandhotell, palmer och soltimmar kan vi nästan allt om snus. Och vi vet hur mycket snus du får ta med dig på din resa!

Kan man ta med en stock snus på resan?

För visst skulle den där solnedgången på Bali bli lite mindre vacker om inte snuset också fick följa med på resan. Och glädjande nog så tillåter de flesta länder att du tar med dig snus på resan, så länge det är för personligt bruk. Det är i nuläget endast två länder som uttryckligen förbjuder dig att ta med snus på resan, Island och Singapore. Det gäller både portionssnus och lössnus. Den vanligaste mängdgränsen du får ta med är 500 gram, även om exempelvis Finland tillåter ända upp till 1,5 kilo.

(Psst! 500 g snus motsvarar ca 12 fulla och en halvfull dosa portionssnus eller nio fulla och en kvartsfull dosa lössnus.)

no-title

Island & Singapore tillåter inget snus överhuvudtaget!

Ta med snus till USA och Australien?

Även om det juridiskt sett är tillåtet att ta med snus in i ett land kan du ibland ändå stöta på patrull. Detta på grund av att tulltjänstemännen inte vet vad det är. I sådana lägen kan det vara bra att lugnt och sakligt förklara att detta är laglig tobak från Sverige.

Skulle tulltjänstemannen ändå vara nitisk och konfiskera ditt snus kan det vara värt att ha en reservplan där en vän eller släkting kan skicka ner en stock till din destination. Oftast kan det gå rätt snabbt om du använder något av de globala logistikföretagen som levererar utomlands.

Länder som kan vara extra jobbiga att ta med snus till är såklart USA och Australien.

Om du vill ta med snus till USA är det alltid bäst att prata med flygbolaget eller ambassaden. Detta på grund av att reglerna för snus är lite oklara i USA. Amerikanska Customs and Border Protection specificerar inte mängden snus som får tas in i landet, tullen i USA kan ha svårt att känna igen produkterna och reglerna kan snabbt ändras. USA:s ambassad i Sverige skriver dock att man får ta med en stock snus, eller ca 500 g, till USA. Men det är bättre att vara på den säkra sidan med snuset.

När det gäller Australien ligger svårigheterna i deras extremt hårda tullregler. Om du vill ta med snus till Australien är det 50 gram som är okej. Om du tar med dig mer än 50 gram snus, eller 1-2 dosor, lär du antingen betala tull eller hämta ut snuset vid utresan. Tullen ligger på ungefär 5000 kr/kilo och det betyder att införande av en stock snus i Australien ungefär kostar 1000 kr. Det finns dock exempel på personer som fått föra in öppnade stockar tullfritt när de stött på snälla tulltjänsteman.


Snusmängd per land

Eget bruk: De flesta EU-länderna, Argentina, Dominikanska Republiken, Laos 

1000 gram: Finland

500 gram: USA, Chile, Japan, Kina, Ryssland, Vietnam

250 gram: Brasilien, Egypten, Indien, Israel, Kroatien, Kuba, Marocko, Mexiko, Norge, Schweiz, Sri Lanka, Sydafrika, Sydkorea, Thailand

225 gram: Kenya, Malaysia

200 gram: Kanada, Turkiet

100 gram: Indonesien

50 gram: Australien, Nya Zeeland

Förbjudet: Island, Singapore

Nya uppgifter

I kommentarerna finns det mer personlig info från snusare som tagit med snus till bland annat Turkiet, Kina, USA, Marocko och Argentina.

Tidigare skrev vi att man fick ta in snus för eget bruk till Indonesien. Nya uppgifter säger att det är 100 gram som gäller där.

Den Nya Zeeländska hälsoministern, Nicky Wagner, tillkännagav den 23/8-2017 att han vill tillåta försäljning av bland annat snus och tuggtobak i landet. Ett steg i rätt riktning mot deras mål att bli ett rökfritt land innan 2025. Wagner uttryckte sig så här:

"Det här är en del av det nya tänkandet - det är ett tillvägagångssätt som bygger på innovativa nya teknologier som är avsedda att ge rökare fler och säkrare alternativ till tobak."

En ändring av lagen kommer att införas i parlamentet i början av 2018.

De gråa länderna betyder att vi inte har någon säker information. Så hör gärna av dig om du vet något, om du upptäcker faktafel eller andra ändringar som behövs. Tobakslagarna uppdateras ju tyvärr oftare än vi på redaktionen byter strumpor.


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.
In the US? This website only ships to Sweden. Visit Nicokick.com for US offers and shipping!